Μετά τα βίντεο που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι κατά τη διάλυση της ιστορικής αντιφασιστικής συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο οι άντρες της έδρασαν αμυνόμενοι, έρχεται τώρα και η ίδια η ΕΛΑΣ να αυτοδιαψευστεί!

Ads

Η αστυνομία σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την σκληρή καταστολή, η οποία ξεκίνησε αναίτια ακριβώς τη στιγμή της απόφασης του δικαστηρίου που ανακήρυξε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, δημοσίευσε 27 φωτογραφίες. Πλην όμως οι φωτογραφίες «καρφώνουν» την ίδια την ΕΛΑΣ για τη δράση και τις πρακτικές της. 

Μεταξύ άλλων, οι αρχές με διαρροή που έκαναν σε συγκεκριμένα μέσα, αναφέρθηκαν σε φλόγιστρο που χρησιμοποίησαν οι κουκουλοφόροι με στόχο το ντεπόζιτο της κλούβας. Αρμόδιο στέλεχος της ΕΛΑΣ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σημείωσε ότι κάποιες από τις φωτογραφίες απεικονίζουν άτομο με συσκευή ασετιλίνης που επιχειρεί να πυρπολήσει κλούβες των ΜΑΤ και υποστηρίζει ότι αυτό ήταν η αρχική αιτία των επεισοδίων. Ωστόσο, στις φωτογραφίες δεν φαίνεται φλόγιστρο αλλά πυροσβεστήρας. 

Επιπλέον, η ΕΛΑΣ ισχυρίστηκε ότι έγινε ρίψη τουλάχιστον 150 μολότοφ προς τους αστυνομικούς. Ωστόσο, στις φωτογραφίες δεν καταγράφεται καμία ρίψη. Τέλος από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται προκύπτει ότι η αστυνομία έχει και ρόλο φωτογράφου στις διαδηλώσεις. 

Ads

image

image

image

image

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία επιχείρησε με άγρια καταστολή να διαλύσει την μαζική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Οι αστυνομικές δυνάμεις με αφορμή τη ρίψη μερικών μπουκαλιών νερού, προχώρησαν σε εκτόξευση νερού από τις αύρες και εκτεταμένη χρήση χημικών, προκαλώντας πανικό στους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους. 

Ενδεικτικό της οργανωμένης επιχείρησης διάλυσης της συγκέντρωσης ήταν πως ταυτόχρονα, άλλες δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες ανέβαιναν από τα Εξάρχεια, άρχισαν να εκτοξεύουν χημικά και στα κάθετα στενά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αρχίσει να διαλύεται και οι διαδηλωτές να βρίσκουν καταφύγιο σε μαγαζιά και σπίτια που άνοιξαν οι περίοικοι.