Ξεκινάει σήμερα η δίκη του γνωστού δικηγόρου που κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε ανήλικη και τον οποίο κατήγγειλε η 22χρονη Αρετή Παληού πριν περίπου ένα χρόνο και αφορά πράξεις οι οποίες έλαβαν χώρα το 2014, όταν εκείνη ήταν μόλις 14 χρονών.

Ads

Η ίδια αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και να αντικρίσει ξανά τον κακοποιητή της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καταγγελία είχε γίνει ήδη από το 2015, ωστόσο η υπόθεση δεν είχε προχωρήσει -όσον αφορά το κακούργημα- με τις δικαστικές αρχές να κωλυσιεργούν και να κινητοποιούνται μόνο όταν η 22χρονη πλέον Αρετή βγει δημόσια να καταγγείλει όσα εφιαλτικά πέρασε.

Η ίδια η Αρετή σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο tvxs και την Φωτεινή Λαμπρίδη είχε πει πως το πιο δύσκολο σε σχέση με το να μιλήσει στην οικογένειά της ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να πει στη μητέρα της πως μαζι με τον κατηγορούμενο την κακοποιούσε και η θεία της, η οποία είχε ερωτικές σχέσης με τον δικηγόρο.

Ads

«Είπα στη μητέρα μου πως ήθελα να της μιλήσω νωρίτερα αλλά φοβόμουν. Με εκφόβιζε η θεία μου, πως θα χαλάσω τη σχέση τους. Ήταν πολύ σκοτεινή περίοδος, με πολλά ψυχολογικά προβλήματα που τότε δεν μπορούσα να τα αναγνωρίσω τότε. Μου προκλήθηκε, από την κατάσταση στην οποία με υπέβαλαν και από την πίεση που μου ασκούσε αυτός ο άνθρωπος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Πανικός. Σωματικά είχα κάθε μέρα πυρετούς που δεν μπορούσα να καταλάβω από που προέρχονται. Ναι υπήρχε ενοχή. Αλλά πιο πολύ απ’όλα δεν ήξερα πως να πω στη μαμά μου πως με είχε κακοποιήσει και η αδερφή της. Αν δεν ήταν αυτή στη μέση, θα το είχα πει στη μητέρα μου. Πως θα της έλεγα ότι η αδερφή της μου έκανε αυτό το πράγμα; Μου πήρε έναν χρόνο κι ένα μήνα. Είχα συγκρούσεις μέσα μου, δεν ήξερα τι να κάνω», είχε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε:

«Αυτό που κατάλαβα από όλη αυτή την τραυματική εμπειρία, είναι ότι δεν προστατεύεται το θύμα πουθενά και με κανένα τρόπο. Είναι καθαρά θέμα τύχης για το που θα πέσεις και πως θα σε αντιμετωπίσουν. Εμένα η αστυνομία στη Χίο με αντιμετώπισε καλά. Η πρώτη επαφή με το νομο ήταν καλή και η ανακρίτρια μου φέρθηκε καλά. Μετά άρχισαν τα προβλήματα. Με ανέλαβε ψυχολόγος πραγματογνώμονας, που αν και το πόρισμα της στο τέλος ήταν υπέρ μου, με βασάνισε πάρα πολύ. Με ειρωνευόταν… σε κοιτάνε όλοι επιφυλακτικά. Κατανοώ ότι είναι ο ρόλος τους αλλά σκεφτείτε πως ένιωσα με ερωτήσεις και στάση ειρωνείας. Σε αντιμετωπίζουν… σαν να τους λες ψέματα κι όχι το πρόβλημα σου».

Μάλιστα ο κατηγορούμενος έχει κάνει μήνυση τόσο στην ίδια όσο και στους γονείς της για για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ η δίκη μετά από αναβολή έχει προσδιοριστεί για τις 9 Μαρτίου 2023, καθώς βρισκόταν την ίδια περίοδο σε εξέλιξη η δίκη του σε δεύτερο βαθμό που αφορούσε τα πλημμελήματα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και της κατοχής, έμμεσης αυτουργίας σε παραγωγή και διανομή πορνογραφικού υλικού ανηλίκου.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και στον δεύτερο βαθμό για παραγωγή και κατοχή πορνογραφικού υλικού, για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας για το 2014 και μετέπειτα ενώ αθωώθηκε λόγω παραγραφής για το ίδια αδίκημα κατά το διάστημα του 2013-2014 αλλά και για το πλημμέλημα της διάδοσης πορνογραφικού υλικού λόγω αμφιβολιών. Συνολικά καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Το σοκαριστικό είναι πως το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς παρά το γεγονός ότι το 2015  κατηγορήθηκε και πάλι από ανήλικη!

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όχι μόνο δεν κράτησε χαμηλούς τόνους αλλά ήταν προκλητικός και θρασύς. Απηύθυνε ερωτήσεις στο θύμα ρωτώντας τη αν είχε οργασμό μαζί του κάνοντάς τη να ξεσπάσει σε κλάματα ενώ κατά την αγόρευσή του – καθώς εκπροσωπούσε τον εαυτό του – προκάλεσε αποτροπιασμό με τα όσα είπε.

«Στα 16 ο ανήλικος θεωρείται πλήρως ικανός για συνεύρεση, ο νόμος επιτρέπει και την αλλαγή φύλου στα 15 (…) Αν κοιτάξετε τα στατιστικά μέχρι πρότινος είχαμε τόσους γάμους με ανήλικους και τώρα λέμε πως τα παιδιά που είναι πολύ πιο ενημερωμένα δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση να κάνουν σεξ; (…) Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη σεξουαλική πράξη, είναι σαν την πείνα, τη δίψα. Ο νομοθέτης δεν απαγορεύει σε άτομα κάτω των 15 να κάνουν σεξ, αν είναι και οι 2 ανήλικοι (…) Όταν πήρε κιλά δεν της είπα έχεις γίνει τοφαλος, της είπα δεν πειράζει αγάπη μου, θα έχω να αγαπάω περισσότερη από εσένα τώρα. (…)ο κοριτσάκι, ποιο κοριτσάκι; Στα 14 είναι νόμιμη η συνεύρεση στην Ιταλία (…) Με ρώτησε η Έδρα τι έκανα με ένα παιδί, καταρχάς στα 14 δεν είναι παιδί και να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο είναι τεράστια οπισθοδρόμηση. (…) Το #metoo διαιωνίζει την έμφυλη ανισότητα», αυτά είναι μόνο μερικά κομμάτια της προκλητικής αγόρευσής του.

Στο πλευρό της Αρετής Παληού αναμένεται να βρεθούν, φεμινιστικές οργανώσεις και αλληλέγγυοι στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.