Να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά κλήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με το γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιλέχθηκε ως επίτροπος της ΕΕ από την κυβέρνηση. 

Ads

Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει βγάλει εκτός εαυτού τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ καθώς είχε «αποκλειστεί» από την Επιτροπή της Κομισιόν, μια θέση που ο ίδιος τη θεωρούσε αρχικά «κλειδωμένη», με το πρόσχημα πως η Ελλάδα δεν θα λάμβανε θέση αντιπροεδρίας. Όπως είχε διαρεύσει, μετά από τις επαφές Μητσοτάκη – Σαμαρά, και με δεδομένη την απόφαση της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν, κρίθηκε πως μια μετάβαση Σαμαρά στις Βρυξέλλες χωρίς αντιπροεδρία της Κομισιόν «δεν άρμοζε στο πολιτικό κύρος του πρώην πρωθυπουργού». Τελικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς ορίστηκε αντιπρόεδρος, εξοργίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Βουλευτής, που συνομιλεί μαζί του, σημείωσε με νόημα πως ο Σαμαράς θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης τον «πούλησε… στεγνά». Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα βέλη αλλά και οι προειδοποιήσεις προς τον πρωθυπουργό, που εξαπολύονται από στελέχη και μίντια που πρόσκεινται στη Σαμαρική πτέρυγα

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατέλαβε τελικά το αξίωμα του επιτρόπου αφού η Ελλάδα πήρε αντιπροεδρία στην ΕΕ. Αιτιολογώντας τους χειρισμούς του Μαξίμου, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι αρχικά θεωρείτο πως η χώρα δεν θα έπαιρνε αντιπροεδρία και θα διεκδικούσε παραγωγικό χαρτοφυλάκιο με τον Μαργαρίτη Σχινά, αλλά τελικά παρουσιάστηκε… μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις και η χώρα την άδραξε.

Ads

«Όπως είχαμε πει και τότε δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε θέση αντιπροεδρίας στη νέα Κομισιόν, γι’ αυτό δεν προχώρησε η σκέψη για υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού. Ήταν πράγματι επιδίωξη το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο και στις διαπραγματεύσεις παρουσιάστηκε ευκαιρία για αντιπροεδρία και ένα πλέγμα χαρτοφυλακίων», δήλωσε. 

Μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας επικαλέστηκε και το ότι ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι έγινε αντιπρόεδρος, λέγοντας πως από αυτό και φάνηκε πόσο ρευστό ήταν το ζήτημα στη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων.