«Χαρακτήρισα το περιστατικό ως αντικοινοβουλευτικό, αντιδεοντολογικό και παράνομο», είπε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στις απειλές του Γιάννη Λαγού κατά της Λιάνας Κανέλλη και απαντώντας στην βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Παράλληλα σημείωσε πως ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. «Είναι αδιανόητη αυτή η σπέκουλα του ΚΚΕ», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου. 

Ads

Νωρίτερα το ΚΚΕ κατήγγειλε τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην οποία καταλόγισε ότι «κάλυψε» τη συμπεριφορά του βουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης, καθώς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του, αρνήθηκε η διάσκεψη των προέδρων να συζητήσει και να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, «παραπέμποντάς το στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής». Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, στη διάσκεψη των προέδρων, ζήτησαν να υπάρξει πολιτική καταγγελία από τη Διάσκεψβη. Ωστόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ σημείωσαν πως το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, καθώς η διάσκεψη των Προέδρων δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε στην κριτική που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Απευθυνόμενη στην βουλευτη του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της Επιτροπής, είπε ότι είναι αδιανόητη αυτού του τύπου η σπέκουλα που επιχειρείται από το ΚΚΕ. «Μια από τις προηγούμενες φορές που με καταδίκασε το ΚΚΕ ήταν γιατί επέτρεψα να εκδίδονται από τη βουλή ψηφίσματα και το πρώτο ψήφισμα που εκδόθηκε ήταν κατά τη σύσταση αυτής της επιτροπής με πρόταση να υιοθετηθεί ως ψήφισμα της ολομέλειας και τελικά υιοθετήθηκε ομοφώνως. Εν συνεχεία κατά την τακτική σας διαφοροποιηθήκατε και εσείς και οι άλλοι..» είπε η πρόεδρος της βουλής.

Εξηγώντας ανέφερε πως «κατά συντριπτική πλειοψηφία η διάσκεψη έκρινε ότι πρέπει η επιτροπή να ερευνήσει το θέμα και να εισηγηθεί στην διάσκεψη των προέδρων. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αφού στην αρχή ήθελαν να αποχωρήσουν επειδή άργησε η έναρξη της συνεδρίασης, εν συνεχεία δεν είπαν τίποτα για το θέμα παρά μόνο όταν επεσήμανα ότι είναι παρόντες και δεν είπαν κάτι για το θέμα. Έπειτα όρθιοι απαιτούσαν να λάβει η διάσκεψη απόφαση εδώ και τώρα απόφαση πριν τοποθετηθεί  οποιοσδήποτε. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ads

«Η επιλογή να καταγγέλετε αβασίμως και να παραποιείτε την πραγματικότητα δεν σας τιμά. Η επιλογή να προσπαθείτε να αποδώσετε στην πρόεδρο της βουλής, σε μένα προσωπικά, πολιτικά χαρακτηριστικά που είναι απολύτως ξένα με τη διαδρομή μου και τη συγκρότησή μου δεν σας τιμά. Μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε, εγώ θα δώσω εντολή να δημοσιεύονται και τα πρακτικά της διάσκεψης, και τα ηχητικά ακόμη για να ακούγεται ο τρόπος, η ένταση και το μέτρο που παραβιάζεται από εκείνους που παραβιάζεται» υπογράμμισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η πολιτική σπέκουλα θα σταματήσει»

«Η κυρία Κατριβάνου ήρθε στη Διάσκεψη των Προέδρων, εκτός διαδικασίας και μου ζήτησε να της δοθεί ο λόγος για να ενημερώσει για το συγκεκριμένο περιστατικό. Και πράγματι, μολονότι αυτό δεν προβλέπεται, εγώ κρίνοντας ότι το περιστατικό είναι σοβαρό και πρέπει να ενημερωθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, έδωσα τον λόγο στην κυρία Κατροβάνου για να ενημερώσει», τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Χαρακτήρισα το περιστατικό ως αντικοινοβουλευτικό, αντιδεοντολογικό και παράνομο και ζήτησα να κατατεθούν τα πρακτικά της Συνεδρίασης της Επιτροπής Σωφρονιστικών Υποθέσεων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής».

Διαβάστε επίσης:

«Αρνηθήκατε την πολιτική καταδίκη ενός επεισοδίου. Προκλητικό. Και το συνεχίζετε κιόλας, αυτό είναι το χειρότερο», απάντησε η βουλευτής του ΚΚΕ. Στις αναφορές της Ζωής Κωνσταντοπούλου για «σπέκουλα» από την πλευρά του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου είπε αποχωρώντας από την αίθουσα: «Σας πονάει γιατί το ΚΚΕ σας αποκαλύπτει». Σημειώνεται πως για το επεισόδιο με τις απειλές του Γιάννη Λαγού προς τη Λιάνα Κανέλλη θα συνεδριάση την Τρίτη η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, ύστερα από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Στην Επιτροπή θα κληθούν και οι δύο βουλευτές.