Σε μια αποκαλυπτική κατάθεση, ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας στη Δίκη της Χρυσής Αυγής μίλησε για όλα γύρω από τη νεοναζιστική οργάνωσης. Το ρόλο της ηγεσίας σε όλες τις επιθέσεις, τα τάγματα εφόδου, τον οπλισμό, τις μίζες και τις μπίζνες με αλλοδαπούς, τις στρατιωτές ασκήσεις αλλά και τις απειλές που δέχτηκε για τη ζωή του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του όταν αποφάσισε να αποχωρήσει μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Ads

Ο προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε με αλλοιωμένη φωνή, από τη ΓΑΔΑ, παρουσία ενός εισαγγελέα και ενός πταισματοδίκη και επιβεβαίωσε όσα μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζουν αλλά η ηγεσία της Χρυσής Αυγής αρνείται. Μεταξύ αυτών και ο υψηλόβαθμος ρόλος του Γιώργου Ρουπακιά, του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως ο Ρουπακιάς, εκτός των άλλων, ηταν υπεύθυνος ομάδας στην εκπαίδευση των νέων μελών της Χρυσής Αυγής. Αναφέρθηκε σε μια εκπαίδευση στη Μαλακάσα: «Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μιά φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Όπως είπε, ο ίδιος μπήκε στη Χρυσή Αυγή για να βρει δουλειά, όμως «όλα ήταν ψέμματα».  «Ζητάω ταπεινά συγγνώμη που ήμουν εκεί, αλλά δεν είμαι δολοφόνος», είπε ενώ για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος, υπογραμμίζοντας πως θέλοντας να αποφύγει τη συμμετοχή του στην επίθεση του τάγματος εφόδου εκείνη την ημέρα είχε δηλώσει ασθένεια.

Ads

Σχετικά με το ρόλο της ηγεσίας, ο μάρτυρας επισήμανε πως στη νεοναζιστική οργάνωση υπάρχει «ιεραρχία» και οι εντολές δίνονται πάντα από ψηλά. «Μετά τον πυρηνάρχη είναι ο Λαγός και μετά τον Λαγό ο Μιχαλολιάκος. Δίνανε τις εντολές από ψηλά. Υπήρχε ιεραρχία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορούσε ένας πυρηνάρχης να δώσει μια εντολή από μόνος του. Από κάπου έπρεπε να την πάρει. Φυσικά όλα ήταν σε γνώση της ηγεσίας της ΧΑ και τα τάγματα εφόδου».

«Κάναμε πολεμικές ασκήσεις προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον ή να κάνουμε κάποια φασαρία», είπε και παραδέχτηκε πως ο ίδιος συμμετείχε σε δύο επιθέσεις κατά αλλοδαπών.

Στη συνέχεια, όπως κατέθεσε, διαπίστωσε πως αν και οι χρυσαυγίτες δήλωναν κατά των «ξένων», έκαναν και μπίζνες μαζί τους. «Παραμυθιάζανε τους πάντες». Για παράδειγμα είπε πως «είχαν αλλοδαπούς από τους οποίους παίρνανε μίζες». Άλλους μετανάστες τους απειλούσαμε και τους εκφοβίζαμε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα και άλλα. Όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της ΧΑ όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…».

Ερωτηθείς για τον οπλισμό, είπε πως όλοι μέσα στη ΧΑ είχαν όπλα ή κάποιου είδους οπλισμό. Στα γραφεία της Νίκαιας και του Περάματος υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα παντού. «Ο Πατέλης (πυρηνάρχης Νίκαιας) είχε για παράδειγμα δύο περίστροφα, το ένα 45αρι».

Τέλος σημείωσε πως όταν ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει γιατί το «ποτήρι ξεχείλισε» μετά τη δολοφονία του Φύσσα, τον απείλησαν, και αυτόν και την οικογένειά του. Μόλις έγινε αντιληπτή η πρόθεσή του να αποχωρήσει, επικοινώνησαν με τη γυναίκα του και της είπαν πως «αν φύγει ο άνδρας σου, εάν μιλήσει, θα σας κάψουμε όλους ζωντανούς». Πρόσθεσε πως είχαν απειλήσει και τον ίδιο τρεις φορές. «Με απειλούν πως θα σκοτώσουν εμένα και την οικογένειά μου. Μέχρι που αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε διεύθυνση και τηλέφωνα για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτούς. Τη ζωή την έχουν για πέταμα».