Γεγονός αναμένεται να αποτελέσει από τις αρχές του 2019 η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ads

Εκτός από τον βασικό μισθό θα αυξηθούν και μια σειρά επιδομάτων, αλλά και οι αμοιβές που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι μερικής απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 400.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 αυξήσεις στους μισθούς τους (της τάξεως των 50 ευρώ), οι 200.000 εξ αυτών αµείβονται µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ ενώ οι άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο μισθός και αυτών των 200.000 εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης: Τι επίδραση θα έχουν οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ads

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συµπαρασύρει και το επίδοµα ανεργίας του ΟΑΕ∆, καθώς και µια σειρά από άλλα επιδόµατα και βοηθήµατα του Οργανισµού. Επίσης, αναµένεται να συµπαρασύρει και τον µέσο µισθό, µε θετικό αντίκτυπο στη µείωση της µισθολογικής ανισότητας και στα ποσοστά φτώχειας. Ο κατώτατος µισθός λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις µηνιαίες αποδοχές των µισθωτών αλλά και τα ηµεροµίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τοµέα.

Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, θα εισηγηθεί τον νέο βασικό µισθό στο Υπουργικό Συµβούλιο το δεύτερο 15νθήµερο του Ιανουαρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», στο βασικό της σενάριο προτείνει την εφάπαξ αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% το 2019. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, τον κατώτατο, από τα 586,08 ευρώ που είναι σήμερα, στα 645 ευρώ (αύξηση κατά 59 ευρώ τον μήνα).

Τέλος, από την αύξηση του κατώτατου θα επηρεαστούν και αποδοχές µισθωτών που εργάζονται µε µερική απασχόληση, εκτός κι αν εµπίπτουν σε κλαδική σύµβαση που ορίζει υψηλότερους µισθούς.