Τη συλλογική οργή και την κοινωνική κατακραυγή έχει ξεσηκώσει η γυναικοκτονία μπροστά στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, ενώ έγινε εισαγγελική παρέμβαση με εντολή να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των αστυνομικών του.

Ads

Το κύμα αντιδράσεων για την ολιγωρία της αστυνομίας εντείνεται από τα αμείλικτα ερωτηματικά που προκύπτουν για την υπόθεση. Γιατί δεν της παρασχέθηκε η απαιτούμενη βοήθεια άμεσα και η αστυνομική συνοδεία μέχρι το σπίτι της, ώστε να μην φτάσουμε να θρηνούμε ένα ακόμη θύμα γυναικοκτονίας.

Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου στον ΣΚΑΙ, «Δεν υπήρχε θέμα με περιπολικό στην περιοχή, υπήρχε κι ήταν σε υπηρεσία. Το ερώτημα είναι γιατί δεν κλήθηκε το περιπολικό αυτό να συνοδεύσει την κοπέλα». Η ίδια δήλωσε «Γίνονται λάθη και πρέπει να το διορθώσουμε, αλλά είναι χιλιάδες οι κοπέλες και γενικά οι πολίτες που έχουν εξυπηρετηθεί σωστά στα αστυνομικά τμήματα». Σύμφωνα με την Κωνσταντία Δημογλίδου, «Η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα δοθούν απαντήσεις, αν κάποιος πρέπει να έχει πειθαρχικές κυρώσεις, θα τις έχει».

Κρίσιμα ερωτήματα για τη γυναικοκτονία

Η κ. Δημογλίδου μιλώντας στο ΕΡΤΝews υποστήριξε, «Προφανώς και κάτι δεν έγινε σωστά όταν έχουμε μια νεκρή 28χρονη δολοφονημένη με τόσο άγριο τρόπο μπροστά στο τμήμα.

Ads

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αν ξεκίνησε να της επιτίθεται ο συγκεκριμένος δράστης πολύ κοντά στη σκοπιά ή πιο μακριά.

Το τι έπρεπε να κάνουν, εδώ πρέπει να απαντηθούν από αυτούς που συμμετείχαν στο περιστατικό και από όλους τους αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία εκείνο το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα, από τον σκοπό του καταστήματος μέχρι τον αξιωματικό υπηρεσίας τι έπραξαν ώστε να προστατεύσουν αυτή την κοπέλα.

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα τεθούν και κατά τη διάρκεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία θα ολοκληρωθεί άμεσα για να έχουμε απαντήσεις για το ποιος τελικά ευθύνεται και αν ευθύνεται για τον θάνατο αυτής της κοπέλας, για το αν έπραξαν ό,τι ήταν δυνατό ώστε να προστατεύσουν αυτή την άτυχη γυναίκα που έφτασε στο αστυνομικό τμήμα, ίσως κάνοντας και ένα βήμα παραπάνω, ίσως παραβιάζοντας και το τι προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γιατί ξαναλέω, όλες οι περιπτώσεις που φτάνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα δεν είναι ίδιες.

Γίνεται εκτίμηση του κινδύνου που διατρέχει ένας άνθρωπος και νομίζω ότι η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και θα πρέπει να ξεπερνάμε οποιοδήποτε δυσκολία για να προστατεύσουμε έναν άνθρωπο.

Υπάρχει και μια εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Αστυνομικά πρωτόκολλα

Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο και οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι αστυνομικοί όταν φτάνει μία γυναίκα σε ένα αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει, είτε θέλει να καταγγείλει πολλές φορές».

Εξήγησε περαιτέρω η κ. Δημογλίδου, «Τι εννοώ πρωτόκολλο. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που τις γνωρίζουν τα αστυνομικά τμήματα και οφείλουν να τις γνωρίζουν οι αστυνομικοί. Έχουν εκπαιδευτεί οι περισσότεροι αστυνομικοί πάνω σε αυτές τις οδηγίες, το πώς πρέπει να χειριστούν αυτές τις υποθέσεις, γιατί ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να χειριστεί διαφορετικά από ό, τι οποιοσδήποτε άλλος πολίτης που δεν είναι σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Γνωρίζουν λοιπόν οι αστυνομικοί πώς πρέπει να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις και τι πρέπει να ρωτήσουν ένα θύμα και τι πληροφορίες πρέπει να λάβουν ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει κίνδυνος είτε για τη σωματική ακεραιότητα είτε για τη ζωή του θύματος. Υπήρχε τρόπος να κατανοήσουν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της κοπέλας.

Εδώ όμως η κοπέλα αυτή δεν ζει, για να μας πει τι ακριβώς έγινε στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας και τι κατήγγειλε τελικά, υπάρχει μαρτυρία του οικείου της προσώπου, υπάρχουν καταθέσεις των αστυνομικών, αυτό όμως είναι και το αντικείμενο της έρευνας. Το κατά πόσο ενήργησαν ως όφειλαν, ώστε να προστατεύσουν αυτή την κοπέλα».

Για τον αστυνομικό σκοπό στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και για τον φρουρό του τμήματος η κ. Δημογλίδου δήλωσε: «Ένας αστυνομικός που υπηρετεί σε ένα αστυνομικό τμήμα για να υπηρετεί και να φοράει τη στολή του και να εκτελεί υπηρεσία, σημαίνει ότι προβλέπεται και από τον κανονισμό και από το πειθαρχικό δίκαιο.

Εγώ δε θα σας πω αναλυτικά γι’ αυτόν τον άνθρωπο, για το ποινικό του παρελθόν. Δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Δεν είναι κατηγορούμενος για κάποια πράξη, οπότε δεν μπορώ να σας δώσω πληροφορίες για το ποινικό του και το πειθαρχικό του παρελθόν.

Εγώ θα σας πω ότι από πειθαρχικής πλευράς έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται γι’ αυτόν τον άνθρωπο και θα γίνουν και όπως οφείλουν στη συνέχεια, αν υπάρχει εξέλιξη ποινική, αλλά δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση το ποινικό του παρελθόν με το ότι εκτελούσε υπηρεσία, ελέγχεται βέβαια στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και αυτός για το αν ενήργησε σωστά, είναι ένα άλλο ερώτημα.

Φυσικά και ελέγχεται. Εξαρτάται σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ποινική διαδικασία, στο τι αποφάσεις υπάρχουν από τα δικαστήρια. Ξαναλέω, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να υπήρξε και εκτός σώματος ένα διάστημα, μπορεί να έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης. Είναι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης που ακολουθεί μετά και το πειθαρχικό δίκαιο, ώστε να θέσει έναν άνθρωπο εκτός σώματος».