Η κυρίαρχη ιδιοκτησιακή κουλτούρα αναδύεται ως βασική αιτία της νέας γυναικοκτονίας. Ο 40 χρονος Κώστας Μοίρας δολοφόνησε στην Ρόδο την 31χρονη Ντόρα, εκπαιδευτικό, πρώην σύντροφό του. Στη συνέχεια ο θύτης αυτοκτόνησε.

Ads

Γνωρίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά από λίγους μήνες άρχισαν να μένουν μαζί, αλλά η κοπέλα κατάλαβε πολύ γρήγορα περί τίνος επρόκειτο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η εκπαιδευτικός μίλησε με την φίλη της στο τηλέφωνο το βράδυ της Τρίτης και ήταν πολύ χαρούμενη ανακοινώνοντας πως χώρισε. «Γλίτωσα από αυτόν τον εφιάλτη που βίωνα. Γλίτωσα από ένα μαρτύριο. Ευτυχώς, χώρισα», φέρεται να της είπε.

Μόλις πέντε ημέρες πριν την αποτρόπαια δολοφονία, η Ντόρα φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί και στην ξαδέλφη της τους φόβους της, λέγοντας ότι εάν συνέχιζε την σχέση με τον 42χρονο θα την έβλεπαν στις ειδήσεις. «Το μόνο που μου είπε είναι ότι Ελένη έφυγα και ευτυχώς που έφυγα γιατί μπορεί να κατέληγα όπως οι υπόλοιπες κοπέλες που βλέπουμε στην τηλεόραση», δήλωσε η ξαδέλφη της.

«Της έλεγε δεν θα βγεις έξω, όταν θα βγαίνεις έξω, το κλειδί ήταν πάντα στην πόρτα για να ξέρει τι ώρα γυρίζει» είπαν οι γονείς του θύματος στο Mega το πρωί της Πέμπτης. «Αυτός έκανε σκηνές ζηλοτυπίας» πρόσθεσαν.

«Κάποια στιγμή μου λέει “μαμά θα μείνουμε μαζί, δεν θέλω να μπλέξουμε οικογένειες”. Μου έλεγε “έχω το μεταπτυχιακό, δεν θέλω επισκέπτες, θέλω να έχω το γραφείο μου”. Tην ζήλευε. Έμειναν μαζί από τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο πήγαν διακοπές 2-3 εβδομάδες. Εκεί κάτι έγινε στην Κάλυμνο, και έδειξε άλλον εαυτό» είπε η μητέρα της Δώρας, η κυρία Κατερίνα.

Ads

Η συμπεριφορά του δράστη ήταν χαρακτηριστική. Μεταξύ άλλων έλεγε στο θύμα «δεν θέλω να βλέπεις τηλεόραση μόνη σου. Θέλω όταν πάω για ύπνο, να κοιμάσαι». Όπως ανέφερε η μητέρα της, η κόρη της της εκμυστηρεύτηκε μετά τις διακοπές ότι σκοπεύει να χωρίσει. «”Μαμά αποφάσισα να χωρίσω”. Της λέω “το κρεβάτι σου είναι εδώ, σε περιμένει”».

«Μια μέρα» συνέχισε η μητέρα του θύματος, «με πήρε 4 η ώρα τα ξημερώματα η κόρη μου και μου λέει “μαμά είναι τρελός αυτός ο άνθρωπος έχει πρόβλημα. Θέλω να χωρίσω”. Και μετά του λέει “τα είπα και στην μάνα μου. Μη νομίζεις ότι δεν μιλάω”». «Εγώ δεν θέλω να βγαίνεις, δεν θέλω να πηγαίνεις εκεί» έλεγε ο θύτης στο θύμα. «Την παρακολουθούσε. Ήξερε τι ώρα σχολάει και την περίμενε έξω από το σπίτι της φίλης της. Της είχε στήσει καρτέρι. Τις τελευταίες μέρες τον φοβόταν πολύ» συνεχίζει η μητέρα της.

«Δεν πήγαινε το μυαλό μου εκεί. Αλλά φοβόμουνα για το κορίτσι μου» σημείωσε ο πατέρας της Δώρας, ο κ Τριαντάφυλλος. Η αδερφή του θύματος, η Έφη, είχε κακό προαίσθημα. «Δώρα πρόσεχε, δεν έχω καλό προαίσθημα» συμβούλευσε την αδερφή της μια μέρα πριν την δολοφονία.

Στην ερώτηση αν περίμεναν τέτοια τραγική εξέλιξη για τη σχέση της κόρης τους ο πατέρας της απάντησε ότι «φοβόμουν λίγο αλλά δεν είχε πάει το μυαλό μας σε κάτι τέτοιο». «Είχε θέμα ο άνθρωπος. Ήρθε και μας βρήκε και μας είπε ότι εσείς δεν βοηθάτε» περιέγραψε ο πατέρας της μιλώντας για μια ξαφνική επίσκεψη του 40χρονου στο πατρικό της κοπέλας.

Το κακοποιητικό παρελθόν του δράστη – Τι αποκαλύπτει η πρώην σύζυγος

Το βίαιο και κακοποιητικό παρελθόν του 40χρονου δολοφόνου και αυτόχειρα αποκαλύπτουν δύο ακόμα γυναίκες που είχαν δεσμό μαζί του και υπέφεραν, ενώ κατέφυγαν στις δικαστικές αρχές προκειμένου να γλιτώσουν από τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχτηκαν όταν του ζήτησαν να χωρίσουν.  Εναντίον του κατατέθηκαν δύο μηνύσεις, ενώ βρίσκονταν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για άσκηση σωματικής βίας και εκβίαση.

Μια πρώην συμμαθήτρια του, ήταν μεταξύ των γυναικών που βίωσε εφιαλτικές στιγμές. Η 41χρονη σήμερα γυναίκα που είναι και μητέρα τριών παιδιών μετά το διαζύγιο με τον πρώην σύζυγο της, έκανε σχέση με τον 40χρονο άνδρα. Ο καιρός περνούσε και τα πράγματα έπαιρναν μια τροπή η οποία δεν ήταν διαχειρίσιμη. Η γυναίκα του ζήτησε να χωρίσουν. Κι έτσι έγινε. Μετά τις αλλεπάλληλες ενοχλήσεις του 40χρονου, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, ωστόσο γρήγορα επήλθε ο τελικός χωρισμός.   

Μάλιστα η γυναίκα απευθύνθηκε σε δικηγόρο και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. «Ο 40χρονος είχε υποκλέψει φωτογραφίες από το κινητό τηλέφωνο της πελάτισσας μου στις οποίες αποτυπώνονταν προσωπικές τους στιγμές. Στη συνέχεια το έσπασε σκόπιμα για να μην το καταλάβει η πελάτισσα μου και της αγόρασε καινούργιο. Μάλιστα ήταν και συμμαθητές στο σχολείο»,  λέει στο newsit.gr, o δικηγόρος της 41χρονης, Βασίλης Μπέης και συνεχίζοντας προσθέτει: «Όταν χώρισαν ξεκίνησε τους εκβιασμούς. Την απειλούσε ότι εάν δεν τα ξαναβρούν θα δείξει τις φωτογραφίες στα τρία παιδία της. Εκτός από αυτό την είχε επισκεφτεί στη δουλειά της μαζί με μπράβο, ενώ είχε ρίξει στο ρεζερβουάρ της βενζίνης του αυτοκινήτου της ζάχαρη. Παράλληλα η πελάτισσα μου υποψιάζεται ότι είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα με την οποία παρακολουθούσε κάθε κίνηση της». 

Το 2011, ο 30χρονος τότε δράσης και αυτόχειρας είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο μια άλλη γυναίκα η οποία ήταν μικρότερη του κατά δέκα χρόνια. Και πάλι είχε επιθετική συμπεριφορά με αποτέλεσμα και αυτή η γυναίκα να καταφεύγει στη δικαιοσύνη. Ο 40χρονος δικάστηκε με το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας και τελικά του απαγορεύτηκε να την πλησιάζει. Παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων περάσαν σχεδόν δύο χρόνια έως ότου πάψει να την ενοχλεί. «Να μην φοβούνται να μιλήσουν, να φεύγουν, να φεύγουν αμέσως να μην δίνουν ευκαιρίες και το συγγενικό περιβάλλον, το φιλικό περιβάλλον να μην κάνει τα στραβά μάτια. Όλοι γνώριζαν. Όταν το συνειδητοποίησα τι έγινε σταμάτησα στη μέση του δρόμου και λέω αυτός ήταν. Ήμουν σίγουρη. Θα μπορούσα να ήμουν εγώ στη θέση της», δήλωσε η πρώην σύζυγός του. 

Ρεπορτάζ του OPEN:

Πατέρας του δράστη: «Ό,τι έκανε, το έκανε από αγάπη»

Ο πατέρα του δράστη προέβη σε δηλώσεις στον ALPHA, όπου και χαρακτήρισε αερολογίες όσα ακούγονται περί παραβατικού παρελθόντος του γιου του, ενώ για την γυναικοκτονία της Δώρας είπε ότι ο γιος του «ό,τι έκανε, το έκανε από αγάπη», ενώ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια της.