Η Ντάουνινγκ Στριτ υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά είχε δώσει διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν σχόλια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πριν από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Σούνακ γράφει ο Guardian, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Oliver Dowden, αντί του Βρετανού πρωθυπουργού, «εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ τη Δευτέρα στο Λονδίνο, στην οποία είχε προγραμματίσει να θέσει το θέμα των Γλυπτών, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Guardian επικαλείται  τον Μαρκ Χάρπερ, υπουργό Μεταφορών, ο οποίος ανέφερε ότι προσφέρθηκε στον Μητσοτάκη συνάντηση με τον Ντάουντεν την Τρίτη, αλλά «δεν ήταν δυνατό αυτό να συμβεί». «Είναι λυπηρό, αυτή η προσφορά έγινε», σημείωσε ο Χάρπερ. «Αλλά η κυβέρνηση εξέθεσε πολύ ξεκάθαρα τη θέση της για τα Ελγίνεια μάρμαρα, η οποία είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου», πρόσθεσε.

Ο Μητσοτάκης είχε ήδη συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Keir Starmer, ο οποίος χαρακτήρισε «αξιολύπητο» το προφανές σνομπάρισμα της Downing Street.

Ads

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει διαβεβαιώσεις από τον Starmer ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης των Εργατικών, δεν θα μπλοκάρει μια προοπτική συμφωνίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.