Προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής. Επισημαίνοντας ότι έγιναν ήδη σημαντικές βελτιώσεις, ο υπουργός υποστήριξε πως με το νέο φορολογικό γίνεται εξοικονόμηση με δίκαιο τρόπο. Προηγήθηκαν οι ενστάσεις βουλευτών της συμπολίτευσης για μια σειρά ρυθμίσεων, ενώ αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ads

 
Στην εισήγησή του, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βγαίνει πιο σοφή από τη συζήτηση για το φορολογικό», χαρακτηρίζοντάς το ως «δημοσιονομική υποχρέωση» και «προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης».
 
«Αίρεται η στρέβλωση με το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν κατέστη δυνατό να δεχθούμε τροπολογίες συναδέλφων λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Δεν είμαι σπαγκοραμμένος, αλλά υπεύθυνος. Τηρώ τις δεσμεύσεις για να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις», σημείωσε επίσης.
 
«Σαφώς και ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

 «Δεν είμαι σπαγγοραμένος, απλώς τηρώ τις υποσχέσεις μου. Αυτό είναι υπευθυνότητα», απάντησε ο υπουργός χαρακτηριστικά στο βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, ο οποίος ζητούσε επιμόνως να υπάρξουν ευνοϊκότερες ως προς τους φορολογούμενους ρυθμίσεις.

«Μειώνω το χρέος, αυτό είναι υπεύθυνο. Το να μοιράζω το χρέος, είναι ανεύθυνο», συνέχισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «οι καταθέσεις στις τράπεζες επιστρέφουν».
 
Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει «κανένας αιφνιδιασμός για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» αφού έχουν ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ads

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του κόμματος «τσάμπα μάγκες», που επιλέγουν την πολιτική του «ξέγνοιαστου καβαλάρη», ενώ αναφερόμενος στην προσεχή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είπε ότι ο κ. Τσίπρας θα δώσει τα διαπιστευτήριά του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε πως υπάρχει «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού».
 
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί.
 
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση, ενώ υποστήριξε ότι με νέο τρόπο φορολόγησης της επιχειρηματικότητας, προκύπτει δικαιότερο φορολογικό αποτέλεσμα, καθώς δαπάνες που παλαιότερα δεν υπολογίζονταν για τον φόρο, πλέον υπολογίζονται.
 
«Τα “μπλοκάκια” εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες. Δηλώνονται πλέον, όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου. Δεν προβλέπεται πλέον απόρριψη των βιβλίων, παρά μόνον “όταν δεν μπορεί να επιδειχθεί τίποτα στις αρχές”. Καταργούνται οι περαιώσεις και παρατείνεται η απόσυρση των αυτοκινήτων. Θεσπίζεται η προαιρετική υπαγωγή των επαγγελματικών μισθώσεων στο ΦΠΑ», πρόσθεσε.
 
Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις για τις ανώνυμες εταιρείες, ο ονομαστικός συντελεστής φορολόγησης των οποίων αυξάνεται από 20% σε 26%, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «στην κατανομή του φορολογικού βάρους, οι εταιρείες έχουν το δικό τους μερίδιο». Η συνολική επιβάρυνσή τους, ωστόσο, μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων. Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, η φορολόγηση των ομορρύθμων εταιρειών τελείται κατά 100% επί της εταιρείας, με δυνατότητα -σε περίπτωση που το επιθυμούν- να εξομοιωθούν φορολογικά με τις ανώνυμες. Τέλος, για τις ετερόρρυθμες, κλείνει πλέον το «παραθυράκι» του νόμου, να φορολογείται ο ετερόρρυθμος με 20% για τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών.
 
«Αυτά τα μέτρα, είναι δύσκολα. Θα μας βοηθήσουν, όμως, να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση της προσαρμογής, για να περάσουμε στη φάση της προοπτικής. Θα πρέπει όλοι να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στον κόσμο και να σταματήσουμε να φέρνουμε το μήνυμα της κατάθλιψης», συμπλήρωσε.
 
Να μην επιτρέψουν τα κόμματα και η Βουλή να συζητηθεί και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο των επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε, επίσης, να μη μεθοδεύσει η κυβέρνηση, κατά την επικείμενη συζήτηση, για την προανακριτική επιτροπή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ να στήσει τρεις αντί για τέσσερις κάλπες στη Βουλή.

Την αρχή της κατάργησης και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, κατήγγειλε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία προωθείται και μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο κ. Καμμένος επισκόπησε με τα μελανότερα χρώματα τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας τριετίας και αντιπρότεινε μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με την εφαρμογή της «σεισάχθειας» μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενική φορολόγηση που δεν θα υπερβαίνει το 8-10%.

Άδικες και αναποτελεσματικές χαρακτήρισε τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. «Αγόραζαν οι μικρομεσαίοι δύο-τρία διαμερίσματα για κάποια νοίκια και κάποια έσοδα. Αυτοί τιμωρούνται. Υπάρχουν δέκα διαφορετικοί φόροι για τα ακίνητα. Εκεί που μπορούν εύκολα να βρουν τα χρήματα, δεν βλέπουμε να υπάρχει και καμία σοβαρή μέριμνα, έρευνα, πραγματική διάθεση για τιμωρία και κάθαρση», επισήμανε, μεταξύ άλλων.