Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται να κορυφωθεί με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για σειρά ρυθμίσεων, ασκώντας κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 1,3,6 και 10 του νομοσχεδίου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 

Ads

Με επιμονή στις τροπολογίες που απορρίφθηκαν χθες από τον Γιάννη Στουρνάρα, εμφανίστηκαν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς θα περιμένουμε τη Δευτέρα που μπαίνουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, να περάσουμε αυτές τις ρυθμίσεις και για τους ανάπηρους από 80% και άνω και για όλους τους κοινωνικά αδύναμους και τους μακροχρόνια άνεργους», ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας ενώ και ο Χρήστος Γκόγκας σημείωσε πως πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή αυτή η τροπολογία να θεσμοθετηθεί ως έμπρακτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέριμνας του κράτους.
 
Αντίστοιχα και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι το κόμμα του επιμένει στην τροπολογία του για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που απέρριψε χθες ο υπουργός Οικονομικών ενώ η Νίκη Φούντα εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Γιώργου Μαυραγάνη για μια μεγάλη και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση μετά την σταθεροποίηση της οικονομίας.
 
Τη στάση της ΔΗΜΑΡ σχολίασε ο Νίκος Βούτσης από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, παρατήρησε πως ο Γιάννης Στουρνάρας «με κυνικό τρόπο τους κορόιδεψε». Αντίστοιχες παρατηρήσεις επιφύλαξε για τη ΔΗΜΑΡ και ο Γιάννης Αμανατίδης.
 
Έντονη ήταν η δυσφορία και για την κατάργηση των ΔΟΥ στα νησιά του Αιγαίου. «Είμαι αντίθετος στο κλείσιμο των νησιωτικών ΔΟΥ. Και ορθολογιστικά και εθνικά είναι αναγκαία η διατήρησή τους», δήλωσε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών ο Βασίλης Υψηλάντης από τη ΝΔ.
 
Οι ΔΟΥ των νησιών θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να μπουν μέσα στη διαδικασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υποστήριξε ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: Όταν όμως τα πράγματα δεν είναι έτοιμα, θα πρέπει να μην βιαζόμαστε, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά.
 
«Αν σε άλλες περιοχές το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. προκαλεί μεγάλες δυσκολίες, στα νησιά προκαλεί έμφραγμα», σημείωσε η Αγνή Καλογερή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Το ξεπούλημα των λιμανιών είναι αντεθνική πράξη. Κλείνετε τις ΔΟΥ και αναστατώνετε τους νησιώτες. Γιατί το κάνετε;», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Γάκης του ΣΥΡΙΖΑ. «Στοχεύοντας στο ξεπούλημα των νησιών υποβάλλετε με το κλείσιμο των ΔΟΥ τους νησιώτες σε πολυέξοδη ταλαιπωρία», τόνισε από την πλευρά της η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
 
Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ
 
Αρκετοί ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησαν το ΣΥΡΙΖΑ για τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί κατά της κυβέρνησης, χωρίς να αντιπροτείνει ένα δικό του φορολογικό σύστημα. Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης, ο οποίος υποσχέθηκε επανόρθωση των αδικιών στο μέλλον, δεδομένου ότι «φορολογικό σχέδιο σε ορθολογική βάση, επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει σταθερότητα και ένα λειτουργικό και αποδοτικό παραγωγικό σύστημα και όχι στη φάση αναδιαμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου».
 
Ο κ. Μουσουρούλης, τόνισε επίσης πως θεσπίζεται για πρώτη φορά η υποχρέωση καταβολής φόρου και για τα υπό ξένη σημαία πλοία, τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, ανάλογος του φόρου που καταβάλλουν ήδη τα υπό ελληνική σημαία, πλοία.
 
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Κακλαμάνης παρατήρησε με τη σειρά του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να μας πει τις δικές του προτάσεις».
 
«Οι προτάσεις μας είναι σαφείς: Με τα μέτρα τόνωσης του λαού υπάρχει η δυνατότητα κίνησης της αγοράς και της παραγωγής αγαθών. Δεν το βλέπετε;», απάντησε ο Μανώλης Γλέζος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Γλέζος είπε πως το δημοσιονομικό πρόβλημα θα λυθεί με σωστή φορολόγηση, με την αξιοποίηση του τραπεζικού δυναμικού, με τα χρήματα του κατοχικού δανείου, με ένα μερικώς εθελοντικό εσωτερικό δάνειο. «Και ο λαός πρέπει να κάνει αντίσταση, αλλά ποτέ με χρήση της βίας. Αλλά με πολιτικές πράξεις που θα οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης, ώστε να έρθει η πραγματική εξουσία του λαού που όλοι ονειρευόμαστε», πρόσθεσε.
 
«Είμαστε με τον Έλληνα, με τον άνεργο. Όχι με τον κουκουλοφόρο, τον κρατικοδίαιτο άεργο, εκείνον που εμποδίζει την ανάπτυξη αυτού του τόπου», απάντησε στον Μανώλη Γλέζο ο Βασίλειος Υψηλάντης από τη ΝΔ.
 
Την ιστορική ρήση του Βίσμαρκ «καθηγητές τρεις και εχάθη η πατρίς» απηύθυνε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Γιώργος Γερμενής από τη Χρυσή Αυγή. «Μας διατυμπανίσατε χθες ότι οι εξαγωγές έπιασαν ιστορικό υψηλό, αλλά αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει εσωτερική ζήτηση. Η ανεργία το Οκτώβριο ανήλθε σε 26,8%, σε 1.345.000 ανέργους. Συγχαρητήρια, κύριε καθηγητά», συμπλήρωσε.
 
Τέλος από πλευράς ΚΚΕ ο Νίκος Μωραΐτης ζήτησε την κατάργηση του ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα, στα μηχανήματα και στα λιπάσματα, αλλά και στην διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, «για να μην υπάρχει κανένα κίνητρο υπερτιμολόγησης και να έχουμε έτσι μείωση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση».