Την ανάγκη το σύστημα Υγείας να είναι αυτή την φορά προετοιμασμένο για την αύξηση διασποράς που θα φέρει η επιδείνωση του καιρού, ειδικά μάλιστα στα σχολεία, επεσήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΪ Χαράλαμπος Γώγος.

Ads

Ειδικότερα, ο καθηγητής Παθολογίας ότι από το άνοιγμα των σχολείων «προς το παρόν δεν υπάρχει επιβάρυνση αλλά μας ανησυχεί γιατί ζούμε ακόμα την περίοδο του καλοκαιριού, είναι καλός ο καιρός, τα παιδιά είναι έξω. Κουβαλάνε την διασπορά που υπήρχε το καλοκαίρι. Με την αύξηση της διασποράς υπάρχει ο κίνδυνος να είναι περισσότερα τα παιδιά που θα μολυνθούν. Χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση, πολλά τεστ. Παρακαλούμε τους γονείς να κάνουν τα self test που πρέπει για να έχουμε την εικόνα».

Επιδημιολογικά είμαστε σε καλή κατάσταση, αλλά έχουμε τους δυναμικούς δείκτες … είναι ανερχόμενοι. Ο πιο σημαντικός είναι η αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων. Ενώ στην Ελλάδα συνολικά πάει καλύτερα, στη βόρεια Ελλάδα βλέπουμε ότι “ανοίγει”. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας αυξάνονται σε σχέση με τα εξιτήρια. Αυτό δείχνει σταδιακή επιβάρυνση, θέλει πολύ καλή επιτήρηση», τόνισε ο κ. Γώγος, θυμίζοντας ότι η βόρεια Ελλάδα είναι η περιοχή με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη.

«Ελπίζουμε ότι έστω με αυτό τον εμβολιασμό η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι μικρότερη, αλλά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για νέες διαθέσιμες κλίνες, τώρα έχουμε τις βασικές κλίνες ΜΕΘ. Πρέπει να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες, να προετοιμαζόμαστε. Η χρυσή λέξη είναι η προετοιμασία, να προετοιμαστούν όλα αυτά τα “δύσκολα” νοσοκομεία, σε δύσκολες περιοχές. Και η προετοιμασία αυτή πρέπει να αφορά και τα παιδιατρικά τμήματα, για πρώτη φορά πρέπει να προετοιμάζονται και αυτά», όπως υπογράμμισε.

Νωρίτερα ο ίδιος αναφέρθηκε στα τρέχοντα πρωτόκολλα στα σχολεία, σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν είναι παγιωμένο. Σήμερα υπάρχει ένα “πρωτόκολλο εκκίνησης”, για να ξεκινήσει η εκπαίδευση διά ζώσης, παρόμοιο σε όλα τα επίπεδα, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια,  Πανεπιστήμια. Αυτά μπορεί να αλλάξουν, ανάλογα με τη διασπορά και την κατάσταση που θα επικρατήσει».

Ads

Μάλιστα, ανέφερε ότι «το 50% έχει να κάνει με το παιδαγωγικό κομμάτι, κάτω από αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει μία τάξη. Υγειονομικά μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και να χρειαστεί να τεθεί σε άλλο επίπεδο αργότερα, αν η διαφορά είναι μεγάλη και αφορά πολλά σχολεία, όχι 2, 3, 5 τμήματα να κλείνουν».

Τέλος, περιέγραψε ότι σήμερα «παιδιά είναι ένα ποσοστό της τάξης του 25% των καθημερινών νέων κρουσμάτων. Αν αυτή την στιγμή έχουμε 20.000 ενεργά κρούσματα, είναι 5.000. Ο μέσος όρος καθημερινών νέων κρουσμάτων που αφορά παιδιά είναι περίπου 500».