«Έκτακτη» χρηματοδότηση 89 εκατομμυρίων από τα κρατικά ταμεία για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου που θα χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό προωθεί ο δήμος Αθηναίων.

Ads

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου και το σχετικό αίτημα θα τεθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ οι επίμαχοι πόροι, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος του συγκεκριμένου έργου θα διατεθούν  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τα ερωτηματικά για το ύψος της χρηματοδότησης

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό (χωρητικότητας έως 40.000 θέσεις) προβλέπεται να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης».  Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός οτι συγκριτικά με τα υπόλοιπα έργα, το γήπεδο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του πρότζεκτ. Μάλιστα, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (Ελληνικό Δημόσιο, Δήμος Αθηναίων, ΠΑΕ ΠΑΟ, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και ΑΕΠ –Alpha Επενδυτικής Περιουσίας– Ελαιώνα), έχει συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό περί τα 258,5 εκατ. Ευρώ.

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το γήπεδο θα παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στον Παναθηναϊκό για 99 χρόνια.

Μιλώντας στο tvxs.gr άνθρωποι που παρακουθούν από κοντα την υπόθεση, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους αναφορικά με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του έργου. Κάνουν λόγο για «σχέση που διαμορφώνεται σε βάρος του ελληνικού δημοσίου»

«Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης δίνει στο ελληνικό δημόσιο ένα οικόπεδο αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από τη μεριά του, το ελληνικό δημόσιο δε δίνει απλά ένα οικόπεδο στον Παναθηναϊκό στον Βοτανικό, αλλά ένα οικόπεδο μαζί με ένα γήπεδο χωρίς το σωματείο να βάζει ούτε ένα ευρώ» σημειώνουν με νόημα. Υπενθυμίζουν ακόμη, πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο θα αντληθούν οι πόροι για την κατασκευή του γηπέδου, «έχει περικοπεί δραματικά επί διακυβέρνησης ΝΔ».

«Μυστήριο» με την εμπλοκή του υπουργείου Περιβάλλοντος

Ένα επιπλέον ζήτημα που προκαλεί εντύπωση στην όλη υπόθεση έχει να κάνει με την εμπλοκή του υπουργείου Περιβάλλοντος στην χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη υπογραφή του σχετικού μνημονίου συναντίληψης (στις 20 Νοεμβρίου του 2021) το ελληνικό Δημόσιο είχε εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. Στις υπογραφές δεν είχε πάρει μέρος ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, με  το Δήμο Αθηναίων να δηλώνει προ μηνών ότι οι απαιτούμενοι πόροι για το γήπεδο θα «εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης».

Τα δεδομένα, για λόγους που παραμένουν μέχρι στιγμής απροσδιόριστοι, φαίνεται πως άλλαξαν άρδην το τελευταίο διάστημα με τις υπογραφές για την χρηματοδότηση να ετοιμάζονται να πέσουν από τον διάδοχό του Κ. Χατζηδάκη, Κώστα Σκρέκα.

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος να εμπλακεί στην υπόθεση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κανονικά το ζήτημα της χρηματοδότησης θα έπρεπε να το αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Μια άλλη λογική λύση θα είχε να κάνει με την εμπλοκή του υπουργείου Αθλητισμού. Ακόμη και να το βλέπαμε στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, που είναι το περιβαλλοντικό project; Εδώ επί της ουσίας ένα γήπεδο φτιάχνουμε» σχολιάζουν άνθρωποι με βαθια γνώση της υπόθεσης.

Από τη δική του μεριά το σχέδιο του Τεχνικού Δελτίου, το οποίο υπογράφεται από τον υπηρεσιακό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, επικαλείται το εν λόγω project αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  «το έργο προτείνεται στο Εθνικό ΠΔΕ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. (…)

Επιπλέον, η αναγκαιότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του γηπέδου από το ΠΔΕ προκύπτει από το γεγονός ότι τα υπόλοιπα έργα του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το γήπεδο συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής παρέμβασης».