Το πρώτο πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται, το δεύτερο πολυνομοσχέδιο έρχεται: Με κομβικούς πολιτικούς σταθμούς την επικείμενη επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα αλλά και την συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ αύριο στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση καλείται να περάσει απνευστί από την εφαρμογή του πρώτου πακέτου μνημονακών μέτρων στο δεύτερο και να διαχειριστεί τα κοινωνικά ορόσημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.

Ads

Η σημερινή άφιξη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί αναβλήθηκε λόγω του θανάτου της μητέρας τους, αλλά πρόκειται να γίνει πολύ σύντομα με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό να σηματοδοτεί την, μετεκλογική, ενεργό επανεμπλοκή της Κομισιόν και του Ζαν Κοντ Γιούνκερ στο ελληνικό ζήτημα με διπλή στόχευση: Αφ’ ενός την παροχή στήριξης προς την κυβέρνηση Τσίπρα για να περάσει τον δύσκολο, πρώτο κάβο του νέου Μνημονίου και, αφ΄ετέρου την σαφή υπενθύμιση προς την ίδια κυβέρνηση ότι το μοναδικό κλειδί για να ανοίξει η ατζέντα του χρέους και να ανακεφαλαιοποιηθούν ομαλά οι τράπεζες είναι η ταχεία εφαρμογή των σκληρών μέτρων.

Στο επερχόμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, τον Πιερ Μοσκοβισί θα συνοδεύσει στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο έχει τη δική του, εύγλωττη σημασία, ενώ οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν αμφότερους τους απεσταλμένους να κομίζουν το μήνυμα Γιούνκερ «στηρίξτε με για να σας στηρίξω».

«H Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να φέρει εις πέρας τα όσα έχουν συμφωνηθεί διμερώς έως τώρα» ήταν το στίγμα που έδωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας χθες από το Πασάου της Γερμανίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και πως άπαντες πρέπει να επιδείξουν «σεβασμό, αλληλεγγύη και ευαισθησία» στην προσπάθεια των ελλήνων.

Ads

Η ίδια γραμμή, της διακριτικής στήριξης προς την Αθήνα αποτυπώνεται και στις ήπιες βελτιώσεις που προωθούνται, με τη συναίνεση της τρόικας, σε συγκεκριμένα μέτρα του πολυνομοσχεδίου όπως η φορολόγηση των ενοικίων, ενώ κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι αντίστοιχες διορθώσεις θα επιτευχθούν εν τέλει και στο μέτωπο των 100 δόσεων.

Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. Οι πλέον καχύποπτοι και πιο έμπειροι του κυβερνητικού επιτελείου βλέπουν πίσω από τον ρόλο του «καλού Γιούνκερ» μια επανάληψη – σε πιο ήπια έστω εκδοχή – του έργου του καλοκαιριού:

Οι Βρυξέλλες παίζουν με το μαστίγιο και το καρότο, υπαναχωρούν στα ελάχιστα και αξιώνουν τα μείζονα. Εν προκειμένω δε, τα μείζονα θα έρθουν μαζί με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τις διατάξεις του δεύτερου πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες – ήτοι, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές δείχνουν ότι σύσσωμη η τρόικα – της Κομισιόν συμπεριλαμβανομένης – είναι άκαμπτη στην αξίωση για «γενναία» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αλλά και για ριζική λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιμένοντας τόσο στην επιβολή αυστηρών εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων όσο και στην εμπλοκή, τουλάχιστον στα επιχειρηματικά δάνεια, των ξένων distress funds.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό τα σπουδαία ξεκινούν μάλλον από αύριο οπότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δοθεί στη δημοσιότητα και το πολυσυζητημένο πόρισμα της «επιστροφής σοφών». Ο δε οδικός χάρτης για την τελική εφαρμογή του τρίπτυχου «μεταρρυθμίσεις – κλείσιμο αξιολόγησης – λύση στο χρέος» που προωθεί η κυβέρνηση θα περάσει σίγουρα από το τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. Με την επισήμανση ότι η πανευρωπαϊκή και, εν πολλοίς φοβική και υποκριτική μέχρι τώρα, διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί τον νέο σημαντικό κρίκο στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο. Κι αυτός ο κρίκος κάθε άλλο παρά απουσιάζει από τη (νέα ) ατζέντα και του Ζαν Κλοντ Γιύνκερ και της Ανγκελα Μέρκελ.