Την Ελλάδα επέκρινε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, αναφορικά με το δημοσίευμα των New York Times, στο οποίο αποκαλύφθηκαν βίντεο και φωτογραφίες που κατέγραφαν αιτούντες άσυλο στη Λέσβο, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να περισυλλέγονται από ένα βαν, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται από την ελληνική ακτοφυλακή σε μια σχεδία.

Ads

Μιλώντας στο Politico, η ίδια ανέφερε πως το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν ήταν απλώς μια επαναπροώθηση, όταν δηλαδή οι μετανάστες διώχνονται αφού έχουν περάσει τα σύνορα.

Διαβάστε επίσης: NYT: Βίντεο ντοκουμέντο – Το λιμενικό παρατάει μετανάστες στη θάλασσα

«Αυτό που φαίνεται να απεικονίζεται σε αυτά τα βίντεο είναι μια απέλαση», σημείωσε η Γιόχανσον, προσθέτοντας πως δεν έχει λόγο να αμφισβητεί το υλικό των NYT.

Ads

«Αν αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια, και τα βίντεο δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απολύτως απαράδεκτο», τόνισε η Επίτροπος.

Διαβάστε επίσης: Το CNN στριμώχνει Μητσοτάκη για τα pushbacks

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει με ανεξάρτητο τρόπο τους ισχυρισμούς για παράνομες απελάσεις μεταναστών μετά το τελευταίο περιστατικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει την Τρίτη πως διεξάγεται έρευνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του «διεξάγει έρευνα».

«Μου υποσχέθηκαν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ότι θα δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης και ερευνών. Και ακόμα δεν υπάρχει» επέμεινε ωστόσο η Γιόχανσον.