Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Αριστεράς Κλαίρ Ντέιλι για την υπόθεση του Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, του Σομαλού μετανάστη που έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή ως τάχα «διακινητής», δήλωσε ότι «φυσικά πρέπει να κυνηγήσουμε τους διακινητές. Αλλά δε πρέπει να πηγαίνουμε και να τιμωρούμε μεμονωμένους μετανάστες. Δεν είναι αυτοί οι εγκληματίες. Είναι επομένως σημαντικό να υπογραμμίσουμε τη διαφορά».

Ads

Η δήλωση της Επιτρόπου έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από ενημέρωση που έκανε η Ιρλανδέζα ευρωβουλευτής για την υπόθεση του Μοχαμάντ τον οποίο επισκέφθηκε μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στις φυλακές της Χίου. Η κα Ντέιλι υπογράμμισε επίσης το ζήτημα της αναθεώρησης της σχετικής πολιτικής που καταλήγει σε βαριές καταδίκες προσφύγων και μεταναστών ως τάχα «διακινητών» με σκοπό την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν τον Σομαλό μετανάστη εκπροσωπώντας τα υπόλοιπα μέλη της πρωτοβουλίας «μια δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ», που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Στ. Κούλογλου.

Η πρωτοβουλία που στηρίζεται από 14 ακόμη ευρωβουλευτές και πάνω από 400 πολίτες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σκοπεύει να υποστηρίξει τον Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, όταν η υπόθεσή του εκδικαστεί στο εφετείο.