Στο πλαίσιο της Διεθνής Πρωτοβουλίας «Μία δίκαιη δίκη για τον Mohamad», o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Κλέρ Ντέιλι, μαζί με εκπροσώπους τη κοινωνίας των πολιτών επισκέφθηκαν τις φυλακές της Χίου. Εκεί συνάντησαν τον Μοχάμεντ Άμπντι Χάναντ, ο οποίος κατάφερε να σώσει 33 άτομα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 142 χρόνων για διακίνηση. Σκοπος της επίσκεψής τους ήταν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση του και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Επιπλέον, στις φυλακές της Χίου συνάντησαν και άλλους δύο Αφγανούς κρατούμενους που κατηγορούνται για συγκυβερνήτες σε διακίνηση και αντιμετωπίζουν ποινές 50 χρόνων ο καθένας, τους  Ρασούλι Ακίφ και Ζαχάρι Αμίρ.

Ads

Εκεί μίλησαν με τους κρατούμενους και τους συνηγόρους τους Δημήτρη Χούλη και Αλέξανδρο Γεωργούλη και ενημερώθηκαν για τις υποθέσεις τους και την ψυχολογική κατάσταση των κρατουμένων.

image

Στην συνέχεια της επίσκεψης στην Χίο, οι δύο ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το Κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου, στο οποίο ο διευθυντής των δομών τους έκανε ενημέρωση για την χωρητικότητα της δομής, τις κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, για την βελτίωση των δομών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όσα θα γίνουν για την βελτίωση τους μελλοντικά. Ο κ. Κούλογλου και η κα Ντέιλι μαζί με εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών ξεναγήθηκαν στις δομές και είχαν την ευκαιρία να δουν τις εγκαταστάσεις, τα σπίτια και τους χώρους στους οποίους μένουν οι πρόσφυγες.

Ads

image

image

image

image

image

Η τελευταία επίσκεψη των ευρωβουλευτών, για την πρώτη μέρα, ήταν στην δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Χίο, όπου ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις και τα παιδιά που μένουν στο μικρό αυτό χωρίο, τις δράσεις και τους στόχους του οργανισμού. Οι υπεύθυνοι του οργανισμού τόνισαν την δυσκολία που υπάρχει αυτές τις μέρες, διότι ο στηρίζονται μόνο από δωρεές και επισήμαναν ότι ο κορονοϊός έχει περιορίσει πολύ την δνατότητα δράσεων που τουε έφερναν έσοδα, ενώ παράλληλα αποθαρρύνει κιόλας τους εθελοντές, καθώς φοβούνται λόγω του ιού.

image

image

Ο κ. Κούλογλου όσον αφορά την Κιβωτό του Κόσμου στάθηκε στο πόσο σημαντικό και ουσιαστικό έργο γίνεται στην δομή, το οποίο, όπως είπε πραγματικά σώζει τις ζωές μικρών παιδιών και επουλώνει τις ψυχές τους. Η κα Ντέιλι εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το έργο που γίνεται από την Κιβωτό του Κόσμου, λέγοντας ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι καταπληκτικές και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και τόνισε πως ούτε στην Ιρλανδία ούτε σε κάποια άλλη χώρα που επισκέφθηκε δεν έχει δει κάτι παρόμοιο.

image

image

image

image

Την επόμενη μέρα το πρωί ακολούθησε ενημέρωση από τους δύο ευρωβουλευτές στα τοπικά μέσα στα οποία εξέφρασαν τα συμπεράσματα τους για τις υποθέσεις των κατηγορουμένων για διακίνηση, αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για να γίνει ακόμη πιο γνωστό το θέμα αυτό.

image

image

image

Αρχικά, ανέφεραν ότι είναι μία κατάσταση άδικη γι αυτούς τους ανθρώπους να τους κατηγορούν για διακινητές, καθώς τα στοιχεία των υποθέσεων δείχνουν άλλα πράγματα. Στην συνέχεια, τόνισαν ότι θα προχωρήσουν σε τέσσερις δράσεις για να βοηθήσουν την υπόθεση, οι οποίες είναι οι εξής:
 
– Να γίνει εκδήλωση και ενημέρωση στις Βρυξέλλες
-Να ενημερωθεί η Αριστερά του Ευρωκοινοβουλίου
-Να ενημερωθεί η LIBE (Επιτροπή της ΕΕ για τις νομοθεσίες και την δημοκρατική εφαρμογή τους)
-Να είναι παρόντες οι ίδιοι στις δίκες

image

image

Στην συνέχεια, σε σχετική ερώτηση που τους έγινε σχολίασαν και τις επαναπροωθήσεις, λέγοντας ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που ήδη έχει αρχίσει και απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση , καθώς πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι γίνονται αυτές οι παράνομες δραστηριότητες και είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει την εφαρμογή των νόμων της και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, τόνισαν ότι θα προσπαθήσουν να φέρνουν ξανά και ξανά το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, παρ’ ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε αρκετά στοιχεία και είναι ντροπιαστικό για την Ένωση να βλέπουν ότι τα χρήματα τους χρησιμοποιούνται για κάτι παράνομο.

image

Τέλος, ακολούθησε συνάντηση των δύο ευρωβουλευτών με την ομάδα «Αλληλέγγυοι Χίου» που τους ενημέρωσαν περαιτέρω για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων, για την νομοθεσία για τους Αλληλέγγυους που πρέπει να αλλάξει αλλά και για ένα περιστατικό της προηγούμενης μέρας όπου από μία βάρκα με 30 άτομα μόνο 6-7 άτομα δηλώθηκαν και μπήκαν στις δομές καραντίνας και οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Υπενθυμίζεται, όσον αφορά τους κατηγορούμενους για διακίνηση, ότι η δίκη των Ρασούλι Ακίφ και Ζαχάρι Αμίρ έχει οριστεί από το Εφετείο στις 17 Μαρτίου 2022.