Την κατάργηση του ακαταδίωκτου για τους τραπεζίτες ανακοίνωσε ο Γιώργος Φλωρίδης στο πλαίσιο της παρουσίασης των βασικών διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα.

Ads

Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Δικαιοσύνης, «αποκαθίσταται η δογματική βάση του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), να διώκονται αυτεπάγγελτα».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πάντως πως η σχετική αναφορά εκ μέρους του κυρίου Φλωρίδη κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στις αρχές Ιουλίου είχε προκαλέσει αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να «αδειάζει» τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής να καταργήσει την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας, το οποίο ψηφίστηκε όμως επί της ΝΔ.

Ads

Είχε ξεκαθαρίσει δε πως «αυτά θα τα επαναφέρω», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευση πως θα καταργήσει την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Από τη μεριά του πάντως, ο κ. Μαρινάκης λίγες μέρες αργότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Φλωρίδης, εξέφρασε δικές του απόψεις που δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας εκτεθειμένο τον υπουργό Δικαιοσύνης λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.