Οσο παραμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης με το σχέδιο «Δήμητρα, πρωταγωνιστικό πρόσωπο στην πολιτική επικαιρότητα, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ads

Ούτε υποκλοπές, ούτε Τέμπη, ούτε ακρίβεια στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, μόνο κλείσιμο τραπεζών και εναλλακτικό σύστημα πληρωμών με φόντο την προοδευτική διακυβέρνηση που κατέληξε κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής,  με τον Γ. Βαρουφάκη να ζητά «να τον φτύσουν» εάν δεν καταψηφίσει μια κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα καλά νέα για τη ΝΔ συμπληρώνονται με τον αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του κόμματος Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου λόγω κλοπής ονόματος και χρήσης ως εμβλήματος εθνικού συμβόλου με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες διαρροής ψήφων προς τα δεξιά της ΝΔ.

Το βασικό, όμως, είναι ότι κατάφεραν να ξυπνήσουν μνήμες 2015, χωρίς μάλιστα να προσπαθήσουν, παίρνοντας απλώς ως «δώρο» την πρωτοβουλία του Γ. Βαρουφάκη να ρίξει στο τραπέζι του προεκλογικού debate το νόμισμα, κάνοντας αδύνατη οποιαδήποτε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ και ακόμη περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ads

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ παίζει τα ρέστα του για να στρέψει τη συζήτηση στον φανταστικό κίνδυνο της δραχμής διευκολύνοντας τον Κ. Μητσοτάκη να θέτει ως εκλογικό δίλημμα το «σταθερότητα ή μπάχαλο».

Αυτός είναι ένας βασικός λόγος, άλλωστε, για τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει σε ένα ντιμπέιτ όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να αναγκάσει τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Ανδρουλάκη να διαπληκτίζονται με τον Γ. Βαρουφάκη και μεταξύ τους, ώστε να μην στρέφονται τα πυρά ολόκληρου του προοδευτικού τόξου εναντίον του.

Συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάκτηση των δυνάμεων που έχασαν με την τραγωδία των Τεμπών, ενώ αισιοδοξούν ότι το ΜέΡΑ 25 θα ενισχυθεί σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιττό να σημειωθεί ότι η θέση που πήρε ο Δ. Κουτσούμπας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπήρξε η χειρότερη της μεταπολίτευσης έφερε χαρά και ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ελπίζουν ότι οι αμιψαχίες στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς θα συνεχιστούν μέχρι τις κάλπες. Και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.