Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενδεχομένως εκτός από την «Ελληνική Λύση» του Κυρ. Βελόπουλου που εμφανίζει μικρή θετική δυναμική στις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν κανένα λόγο να θέλουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2021 ή και νωρίτερα, όπως ακούγεται, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το Κίνημα Αλλαγής έχουν σοβαρές εσωκομματικές εκκρεμότητες, ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡα25 δεν ευνοούνται από τις συνθήκες ακραίες πόλωσης που, εκτός απροόπτου, θα χαρακτηρίσουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ειδικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Δεν έχουν καν προγραμματίσει συνέδριο, το οποίο έχει προαναγγελθεί ως συνέδριο μετασχηματισμού. Η υγειονομική κρίση επέτρεψε την επ΄ αόριστον αναβολή του, ενώ οι ιδέες για ψηφιακή διεξαγωγή ποτέ δεν συζητήθηκαν στα σοβαρά στην Κουμουνδούρου.

Ads

Στο εσωκομματικό πεδίο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με τα περισσότερα στελέχη να οργανώνονται σε νέες τάσεις και ρεύματα. Η σημαντικότερη πρωτοβουλία ήταν αυτή της «Ομπρέλας» που αποτελεί συνάντηση της κίνησης των 53+ στην οποία κυριαρχεί η παρουσία του Ευ. Τσακαλώτου με τους «βαρώνους» του κόμματος (από τον Ν. Βούτση ως τον Π. Σκουρλέτη και από τον Δ. Βίτσα ως τον Ν. Φίλη). Η «Προοδευτική Συμμαχία» βρίσκεται σε υποχώρηση και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αποτελούν πεδίο τριβών με την ηγεσία.

Η Κουμουνδούρου έχει την αγωνία της ανανέωσης, κυρίως σε επίπεδο προσώπων, και επικεντρώνει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και χρειάζεται, το λιγότερο, χρόνο. Όχι μόνο γιατί υπάρχει δυσκολία προσέλκυσης προσωπικοτήτων αλλά επίσης επειδή υπάρχουν εσωκομματικές αντιστάσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, το τελευταίο που χρειάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εκλογές. Πολύ περισσότερο που τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης τα οποία αναπόφευκτα θα έχουν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση δεν πρόκειται να είναι ορατά πριν από την επιστροφή στην προ πανδημίας κανονικότητα, με λουκέτα και μεγάλη ανεργία.

Εκλογές σύντομα για τον Αλέξη Τσίπρα θα σημαίνουν αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και δεν είναι προφανές ποιος είναι ο πήχυς με βάση τον οποίο θα κριθεί.

Κίνημα Αλλαγής: Η εκλογή ηγεσίας από τη βάση είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2021, ενώ ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Β. Κεγκέρογλου έχει αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μετάθεσης για τον Φεβρουάριο 2022.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις κατά τις οποίες, εφόσον τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία την άνοιξη, μπορεί να προκύψει πρωτοβουλία βουλευτών για επίσπευση της διαδικασίας ώστε η ηγεσία να εκλεγεί το συντομότερο δυνατό.

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι τυχόν εκλογικός αιφνιδιασμός θα προκαλέσει τεράστια εσωκομματική αναταραχή και ή το κόμμα θα πάει σε εκλογές με αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά για να κριθεί η διαδοχή της στην εθνική κάλπη είτε οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι θα την υποχρεώσουν να παραδώσει πριν και αυτό δεν πρόκειται να γίνει, όπως όλα δείχνουν, με βελούδινο τρόπο.

Άλλα κόμματα: Είναι γνωστό ότι ο πειρασμός της απλής αναλογικής ενθαρρύνει διεργασίες για τη δημιουργία νέων κομμάτων. Από το νέο εγχείρημα του Π. Λαφαζάνη και του Ν. Κοτζιά μέχρι το νέο Ποτάμι, και από την ελληνική Λέγκα του Βορρά μέχρι το πείραμα πρώην στελεχών της ΝΔ, αρκετές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη. Και ο χρόνος είναι εναντίον τους, ειδικά που η κυοφορία τους συντελείται σε συνθήκες μικρού και μεγάλου lockdown.