Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια η Μαριέττα Γιαννάκου, όπως ανέφερε η ίδια στην Ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται, πως και η δεύτερη κυβερνητική βουλευτής που έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, η Όλγα Κεφαλογιάννη, επανέλαβε τη δριμεία κριτική της στην Ολομέλεια, ενώ, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, έστειλε «τελεσίγραφο» ζητώντας αλλαγές βάσει των τροπολογιών που κατέθεσε μαζί με την Μ. Γιαννάκου και τονίζοντας πως «τώρα, η τελική ευθύνη ανήκει σε εσάς».

Ads

►Διαβάστε επίσης: Από την Γιαννάκου στον Τζαβάρα: Νευρική κρίση στο Μαξίμου από τα εσωκομματικά «μέτωπα»

Γιαννάκου: «Δεν το ψηφίζω»

«Εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής η πρώην υπουργός Παιδείας εφόσον, όπως είπε, δεν υπάρχουν αλλαγές για την «εξίσου» γονική μέριμνα, το τεκμήριο του ⅓, και την προϋπόθεση για οριστική δικαστική απόφαση για τον κακοποιητή γονέα.

Ads

Η Μαριέττα Γιαννάκου άσκησε παράλληλα προσωπική επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. «Κατηγορήσατε όσους κάναμε προτάσεις, ότι ευθύνονται τα προσωπικά μας βιώματα. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Όμως πρόκειται για κοινή λογική και γνώση της επιστήμης» σημείωσε και ανέφερε ότι «ως παλαιό μέλος της ΝΔ έχω εκπλαγεί, καθώς αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράσουμε τη γνώμη μας».

Επανέλαβε την κριτική της στα σημεία που διαφωνεί με το νομοσχέδιο και διέψευσε τις αιτιάσεις του υπουργού εναντίον της, περί αντιπολιτευτικής στάσης και εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων. «Και οι πραγματικοί επιστημονικοί φορείς κάνουν αντιπολίτευση; Και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής κάνει αντιπολίτευση;» ρώτησε τον Κ. Τσιάρα. Η τοποθέτηση της κυρίας Γιαννάκου έλαβε το θερμό χειροκρότημα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεφαλογιάννη: «Δική σας η ευθύνη κ. Τσιάρα»

Από την πλευρά της η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε πως με το νομοσχέδιο δεν ενισχύεται και δεν προστατεύεται το συμφέρον του παιδιού. «Το νομοσχέδιο αυτό έχει γραφτεί σαν να απευθύνεται στον έναν γονέα» τόνισε και πρόσθεσε ότι επί της ουσίας «θα βρεθεί σε αδιέξοδο η ίδια η καθημερινότητα του παιδιού». Επιπλέον υπογράμμισε ότι με την πρόβλεψη της οριστικής καταδίκης για αδικήματα κακοποίησης, ως περίπτωσης κακής άσκησης γονικής μέριμνας, το παιδί θα παραμένει για χρόνια στη γονική μέριμνα του κακοποιητικού γονέα.

«Δεν είναι μεταρρύθμιση η υιοθέτηση αποσπασματικών πρακτικών από το εξωτερικό. Δεν είναι το οικογενειακό δίκαιο πεδίο μαχών των φύλων και των επιδιώξεων των γονέων» δήλωσε η βουλευτής και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται περί μάχης των φύλων. Μιλάμε για τα παιδιά. Ας μην το ξεχνάμε». «Τώρα, η τελική ευθύνη ανήκει σε εσάς. Γιατί το νομοσχέδιο αντί να ενώσει, διχάζει. Αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα. Αντί να συνθέτει, στέκεται εμμονικά σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό του. Που είναι το συμφέρον των παιδιών.».

Διαβάστε επίσης: