Για έλλειψη διαφάνειας κατηγορεί τη ΔΕΗ ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), κάνοντας λόγο για δυνατότητα σύνδεσης πολύ περισσότερων συστημάτων στα υπάρχοντα δίκτυα. Σε αναλυτική πρότασή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ, πέραν των επιμέρους τεχνικών θεμάτων, θίγονται, ιδιαιτέρως, ζητήματα διαφάνειας, όσον αφορά τη σειρά προτεραιότητας των προσφορών σύνδεσης και την έλλειψη δημοσιοποίησης των σχετικών στοιχείων. Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγιή ανάπτυξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών.

Ads

Ειδικότερα, καταγγέλλεται ότι η ΔΕΗ δεν τηρεί την προθεσμία των 4 μηνών που ορίζεται από το νόμο, σε σχέση με το χρόνο κατάρτισης της προσφοράς σύνδεσης. Ακόμη, όπως επισημαίνεται, η χωρητικότητα του Δικτύου, για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών, ξεπερνά, κατά πολύ, αυτήν που υπολογίζει η ΔΕΗ. Με χρήση του διαθέσιμου εξοπλισμού δικτύου (συμβατικοί και ηλεκτρονικοί ρυθμιστές τάσης, πυκνωτές κλπ), αλλά και των δυνατοτήτων των σύγχρονων αντιστροφέων (ελεγχόμενη έγχυση αέργου και πραγματικής ισχύος), η χωρητικότητα υφισταμένων γραμμών Μέσης Τάσης μπορεί, πάντοτε κατά τον ΣΕΦ, να προσεγγίσει το θερμικό τους όριο. Παράλληλα, μπορούν να κατασκευαστούν νέες γραμμές ή/και επεκτάσεις υποσταθμών, για την εξυπηρέτηση ομάδων επενδυτών και την επίτευξη περαιτέρω διείσδυσης. Υψηλή διείσδυση φωτοβολταϊκών σταθμών στο Δίκτυο εκτιμάται πως θα έχει θετικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία, την ποιότητα του Δικτύου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ξεχωριστή μνεία γίνεται, εξ άλλου και στις τιμές που χρεώνει η ΔΕΗ τους επενδυτές, στο περιεχόμενο των συμβάσεων σύνδεσης, και στη διαφάνειά τους. Τέλος, ως προς το χρόνο υλοποίησης μιας σύνδεσης, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην ελλιπή διαθεσιμότητα μετρητών εισερχόμενης/ εξερχόμενης ενέργειας νέου τύπου από τη ΔΕΗ.