Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απολύσεων για όσους πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι άφησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ads

«Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν αυτό είναι έσχατο μέτρο, ο υπουργός απάντησε:

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο τους άλλους, δικαίωμα σου».

Ads

Διαβἀστε επίσης: Η κυβέρνηση «ζυμώνει» απαγορεύσεις για μη εμβολιασμένους για να προωθήσει τους εμβολιασμούς

«Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ένα πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά του, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους» συνέχισε.

«Τον ανθρώπινο φόβο και την ανησυχία των συμπολιτών μου, κατά του εμβολίου, τον αντιλαμβάνομαι… Όλοι όσοι εμβολιαστήκαμε, είχαμε μια ανθρώπινη ανησυχία. Άλλο είναι η ανθρώπινη ανησυχία που είναι σεβαστή και άλλο είναι η αποδοχή ότι οι λίγοι μπορούν να καταστρέψουν τους πολλούς. Αυτό δεν γίνεται», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τα «προνόμια των εμβολιασμένων», ο υπουργός Ανάπτυξης είπε:

«Η κουβέντα για τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, που δεν είναι προνόμια αλλά περισσότερο βαθμοί ελευθερίας των εμβολιασμένων σε σχέση με τους ανεμβολίαστους θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε πλέον δώσει στο σύνολο των κατοίκων της Ελλάδας την ευκαιρία του εμβολιασμού. Όταν πια θα είναι δεδομένο ότι κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπόρεσε. Νομίζω ότι δεν είμαστε μακριά. Αρχές Ιούλιου θα έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Σχολιάζοντας τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά σε Κέρκυρα και Σάμο, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε:

«Διαβάζουμε χθες για την Κέρκυρα όπου έχουμε φτιάξει ένα σούπερ εμβολιαστικό κέντρο και πηγαίνουν αντί για 800 άτομα την ώρα, πέντε την ώρα. Αυτό είναι καταστροφή. Είσαι η Κέρκυρα, περιμένεις να έρθουν τουρίστες από την Μ. Βρετανία και να βγεις από την πορτοκαλί λίστα, αν έχεις κρούσμα κορωνοϊού στην Κέρκυρα κλείνουν όλα και δεν πας να εμβολιαστείς… Δεν το καταλαβαίνω. Το ίδιο ισχύει στη Σάμο. Το γεγονός ότι η Σάμος έχει περάσει στα διεθνή μέσα ως παράδειγμα προς αποφυγή νομίζετε ότι κάνει καλό στα ξενοδοχείο και τα εστιατόρια της Σάμου; Θα ‘ρθουν μετά από τρεις μήνες και θα λένε δεν πήγε καλά ο εμβολιασμός; Αν δεν εμβολιαστείς, τι να σου κάνει το κράτος;»

Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω έρχονται με φόντο το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, καθώς ο στόχος για επίτευξη ανοσίας σε ποσοστό 70% των Ελλήνων μέσα στο καλοκαίρι ολοένα και απομακρύνεται.

Οι ειδικοί κρούουν μάλιστα συνεχώς το καμπανάκι πως αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών τότε ένα τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο θεωρείται αναπόφευκτο, σενάριο που προκαλεί νευρική κρίση στην κυβέρνηση.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μίλησε για “ατομική ευθύνη” αναφορικά με τους εμβολιασμούς, όμως ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο και για χαμηλή διαθεσιμότητα κάποιων εμβολίων, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά σε αυτό της Johnson & Johnson .

«Υπάρχει ένας μικρός αστερίσκος όσον αφορά την Johnson & Johnson, παρότι υπολογίζουμε πλέον σε χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων από την συγκεκριμένη εταιρεία τουλάχιστον για τον Ιούνιο»