Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις σχετικά με το εάν τα γενόσημα φάρμακα είναι ακριβά στην Ελλάδα. Μελέτη επιστημόνων του London School of Economics εμφανίζει στοιχεία του 2013, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας έχει τα δεύτερα ακριβότερα γενόσημα στην Ευρώπη. Παρόμοια εικόνα δίνουν και νεότερα στοιχεία, τα οποία αφορούν το τέλος του 2016, όπως αναφέρει το Euro2day.

Ads

Η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που εκπροσωπεί τις ελληνικές εταιρείες – παραγωγούς γενοσήμων, αντικρούει τα στοιχεία με το εξής επιχείρημα: οι τιμές εμφανίζονται να είναι πολύ υψηλές, αλλά δεν συνεκτιμώνται οι εκπτώσεις και επιστροφές, στις οποίες υποχρεώνονται οι εταιρείες στην Ελλάδα.

Το iatronet.gr πραγματοποίησε έρευνα για το θέμα, αναζητώντας στοιχεία από τη χώρα μας, το εξωτερικό και παραθέτοντας τις θέσεις του υπουργείου Υγείας.

Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εν μέσω κρίσης, οι Έλληνες υποχρεώνονται να καταβάλλουν υψηλή συμμετοχή για κάλυψη των δαπανών περίθαλψης και για το φάρμακο.

Ads

Οι στρεβλώσεις στην τιμολόγηση και την αποζημίωση των φαρμάκων στην Ελλάδα, άλλωστε, έχουν αποτελέσει και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των θεσμών.

Από την Αριστοτέλους αναζητείται «δημοσιονομικός χώρος», προκειμένου να «ανασάνει» η αγορά φαρμάκου. Ωστόσο η γενική εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αξιόλογη προοπτική εξεύρεσης αυτού του χώρου, όσο η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα.