Δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση πουθενά και για κανένα θέμα, ειδικά στα εθνικά θέματα, ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για διενέργεια εκλογών.

Ads

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι διχάζει τους πολίτες.

Τη χαρακτήρισε, δε, επικίνδυνη στα εθνικά θέματα, καταλογίζοντάς της προχειρότητα και διγλωσσία.

Απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ανέφερε πως δεν χρειάζονται υποδείξεις. «Για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μιλήσουμε εμείς, ο ελληνικός λαός, γιατί εμάς αφορά και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Ads

Σχολιάζοντας τη συμφωνία για το Μακεδονικό, επεσήμανε ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «εν κρυπτώ» διαπραγμάτευση, ενώ την κατηγόρησε πως υπογράφει τη συμφωνία χωρίς τη συναίνεση των ΑΝΕΛ και του προέδρου τους, Πάνου Καμμένου.

Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι «πιστεύουμε στη λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση» και τόνισε πως η συμφωνία πάσχει καθώς η υλοποίησή της δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από τις ενέργειες της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε ότι η συμφωνία έχει θετικά σημεία, ωστόσο υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε αυτήν, προτού υπογραφεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην βιαστεί να υπογράψει.

«Δυστυχώς αποδεικνύεται πως όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες» συμπλήρωσε και καταλόγισε στον πρωθυπουργό πως φοβάται τις εκλογές και τη λαϊκή βούληση «γιατί εκεί το “όχι” δεν μπορεί να το κάνει “ναι”».

Μάλιστα, άφησε αιχμές για τις παροτρύνσεις να ολοκληρωθεί η συμφωνία από το εξωτερικό λέγοντας: «Δεν είναι κριτήριο για Έλληνα πρωθυπουργό το άθροισμα επαίνων από το εξωτερικό, αλλά η κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων. Γι’ αυτό θα κριθείτε, κύριε πρωθυπουργέ».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά τον κάλεσε να διεκδικήσει ώστε να μπει τέλος στον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Σύμφωνα με τη επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, υπάρχουν τρία κυρίως σημεία που είναι ιδιαίτερα προβληματικά και πρέπει να αλλάξουν: «Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων που πρέπει να περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με τη νέα ονομασία σημειώνοντας ότι το σημερινό σύνταγμα της FYROM δεν προβλέπει “Μακεδονική εθνικότητα”. Δεν μπορεί οι γείτονες να αναγνωρίζονται επίσημα από εμάς, με τη σφραγίδα μας Μακεδόνες και η γλώσσα να αναγνωρίζεται ως Μακεδονική. Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από τις υποσημειώσεις, τις ερμηνείες και τους αστερίσκους, έτσι διατηρείται το πνεύμα και ο δυναμισμός του “Μακεδονισμού”, που αποτελεί το βασικό όχημα του αλυτρωτισμού κατά της χώρας μας» επισήμανε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ουσιαστικό πρόβλημα με τον συγχρονισμό των διαδικασιών και πρότεινε η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τα Σκόπια, ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας.

«Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι όταν διαπραγματεύεται πρέπει να ανησυχούμε όλοι οι Έλληνες. Στην προχθεσινή συνέντευξη του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε “χαρούμενος” και “ευτυχής” γι’ αυτή τη συμφωνία λέγοντας ότι θα τον κρίνει η Ιστορία. Βεβαίως θα τον κρίνει η ιστορία σε μελλοντικούς χρόνους, άλλα πριν από την ιστορία στον παρόντα χρόνο, τώρα, θα τον κρίνει με την ετυμηγορία του ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες. Φοβάται και αποφεύγει την έκφραση της βούλησης του λαού και τις εκλογές. Εκεί το “όχι” του λαού δεν μπορείτε να το κάνετε “ναι”. Όμως η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Έρχεται η ώρα του λαού και η καταδίκη, η δική σας και του συγκυβερνήτη σας, που σας κρατά στην εξουσία σαν δεκανίκι, θα είναι βαριά και αμείλικτη», τόνισε καταληκτικά η κ. Γεννηματά.