Με συμφωνία –πακέτο σε τρία θεσμικά μέτωπα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά και με την αισιοδοξία για συναίνεση και του ΚΚΕ στην ψήφο των αποδήμων έκλεισε ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ads

Σύμφωνα με το Μαξίμου το περιεχόμενο των συναντήσεων ανοίγει «σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης» στο θέμα της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού, το κεντρικό όμως πολιτικό αποτέλεσμα που δείχνουν να παράγουν τα σημερινά ραντεβού είναι η επιβεβαίωση του «γάμου» μεταξύ κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ σε τρία αλληλένδετα πεδία: την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να καταργηθεί η απλή αναλογική και την από κοινού εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προερχόμενου από την κεντροαριστερά.

Το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πηγές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Χαριλάου Τρικούπη, επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση ότι η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα – μια θέση που προέκυψε μετά την ριζική μετατόπιση του ΚΙΝΑΛ από την πάγια στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα και την ταύτισή του με την κυβερνητική ατζέντα.

Όπως ανέφεραν επίσης κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής η κυρία Γεννηματά έθεσε στον πρωθυπουργό και το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να επιλεγεί ένα πρόσωπο που θα δίνει στίγμα ευρύτερων συναινέσεων. Το Μαξίμου δεν διέψευσε ότι έγινε τέτοια συζήτηση, ενώ κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν αρνητικός αλλά επιφυλάχθηκε να πάρει τις τελικές του αποφάσεις τα Χριστούγεννα. Τα μηνύματα αυτά επανέφεραν στο προσκήνιο και τα σενάρια για μη ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου – την οποία στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας – και κοινή στήριξη από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενός προσώπου «μη φορτισμένου» και προερχόμενου «από την ευρύτερη κεντροαριστερά», όπως θεωρούνται για παράδειγμα ο Νίκος Αλιβιζάτος και η Μαρία Δαμανάκη.

Ads

Στην συμφωνία αυτή εντάσσεται και η υπερψήφιση από τα δύο κόμματα νέου εκλογικού νόμου που θα καταργεί την απλή αναλογική, εδώ όμως μένει να φανεί εάν αυτός θα επιδιωχθεί να έχει άμεση ισχύ – εάν δηλαδή, θα επανέλθει και η πρόταση Αλιβιζάτου για αναθεώρηση του άρθρου 54 συντάγματος έτσι ώστε ο εκλογικός νόμος να αλλάξει από τις επόμενες κιόλας εκλογές μόνον με τις 180 ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και όχι με τις 200 που απαιτείται σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων το «κλειδί» κρατά το ΚΚΕ, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνουν αθροιστικά 101 ψήφους και μπορούν να μπλοκάρουν την πλειοψηφία των επίσης 200 ψήφων που απαιτούνται για να προσμετράται από τις επόμενες κιόλας εκλογές η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δεν απέκλεισε την προοπτική συναίνεσης προκειμένου να προσμετράται η ψήφος των ομογενών στο εκλογικό μέτρο, το Μαξίμου διαμήνυσε ότι υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, από τον Περισσό όμως γίνεται ξεκάθαρο πως το κόμμα θέτει τρεις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να πει το «ναι»: Οσοι έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν να διαθέτουν ΑΦΜ ή περιουσιακά στοιχεία στην χώρα μας – δηλαδή, να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα -, να μην απουσιάζουν περισσότερο από 30 χρόνια και, ακόμη, να μην υπάρχει επιστολική ψήφος αλλά να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα προξενεία.

«Η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα τα ζητήματα που θέσαμε», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας φεύγοντας από το Μαξίμου. Οπότε, το ερώτημα είναι εάν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σε έναν μήνα η κυβέρνηση θα κάνει πίσω από τις δεδηλωμένη θέση της υπέρ της επιστολικής ψήφου και εάν θα αποδεχθεί τους περιορισμούς του ΑΦΜ και του χρόνου απουσίας στο εξωτερικό, έτσι ώστε να αποσπάσει το «ναι» του ΚΚΕ και να εμφανίσει απομονωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι προφανές ότι επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.