Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν έχουν «ζουμί», ούτε προοπτική για ευρείες συναινέσεις σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων. Μπορεί όμως να έχουν πολιτικό «ζουμί», και να αποτελέσουν αφετηρία εξελίξεων σε ό,τι αφορά τα έτερα μεγάλα και ανοιχτά θεσμικά ζητήματα – ήτοι, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατιας.

Ads

Στο θέμα της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού το θέμα έχει ήδη κριθεί: Από την στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που αριθμούν από κοινού 101 βουλευτές, δεν δέχονται να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει προοπτική να βρεθούν οι αναγκαίες 200 ψήφοι ακόμη κι εάν υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ που ήδη έχει κάνει στροφή 180 μοιρών από την πάγια θέση του και σχεδόν ταυτίζεται με το κυβερνητικό σχέδιο. Αρα, επ’ αυτού το πολιτικό νόημα των σημερινών συναντήσεων συνίσταται αφενός στο blame game – δηλαδή, στο ποιος θα χρεωθεί το «ναυάγιο» – και αφετέρου στο να δοκιμαστεί το πόσο μακριά μπορούν να πάνε, και πόσο ανθεκτικές είναι, οι γέφυρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ.

Κοινώς, το εάν – και υπό ποιους όρους – υπάρχουν οι δυνατότητες να αλλάξουν μαζί τα δύο κόμματα τον εκλογικό νόμο και να εκλέξουν από κοινού Πρόεδρο της Δημοκρατίας επεκτείνοντας το προεκλογικό «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και σε επίπεδο διακυβέρνησης. Εδώ, αποτελεί κομβικό ερώτημα το εαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αλλάξει θέση σε σχέση με την Θεσσαλονίκη, όπου είχε πει ότι δεν συνδέει τον εκλογικό νόμο με την αναθεώρηση του συντάγματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπυργός δέχεται εισηγήσεις για στροφή και για να αποδεχθεί την πρόταση Αλιβιζάτου – να πάει, δηλαδή, από κοινού με το ΚΙΝΑΛ σε αναθεώρηση του άρθρου 54 του συντάγματος έτσι ώστε ο εκλογικός νόμος να μπορεί να αλλάζει, με άμεση ισχύ, με πλειοψηφία 180 ψήφων και όχι με 200 που ισχύει σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση, αμέσως μετά, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν – με βάση τουλάχιστον τα αριθμητικά κοινοβουλευτικά δεδομένα – να προχωρήσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών που διαθέτουν αθροιστικά και να ψηφίσουν ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Ads

Είναι μια εκδοχή που θα αποτελέσει casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνταγματολόγοι του οποίου μιλούν για κίνηση «θεσμικής εκτροπής», ενώ παραμένει άγνωστο και το εάν σε μια τέτοια περίπτωση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει συμπαγής. Οι αντιρρήσεις και του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη στην προοπτική αλλαγής του εκλογικού δια της συνταγματικής αναθεώρησης είναι δεδομένες και γνωστές, και είναι αμφίβολο εάν η Φώφη Γεννηματά θα μπορέσει να επιβάλει κομματική πειθαρχία σε τέτοιας εμβέλειας θεσμικό ζήτημα.

Τούτο είναι γνωστό και στον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες η Κουμουνδούρου εντείνει την πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής, διαμηνύοντας ότι είναι «αδιανόητο προοδευτικά κόμματα να συμπράξουν με την σε ένα σχέδιο διπλής νόθευσης του εκλογικού σώματος» – δηλαδή στην ακύρωση της απλής αναλογικής και στην προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι εξελίξεις, και δη η στάση του ΚΙΝΑΛ, στο θέμα του εκλογικού νόμου είναι εκείνες που θα κρίνουν και τα δύο επόμενα ανοιχτά ζητήματα: τον χρόνο των εκλογών και το πρόσωπο του Προέδρου της ΝΔ. Εάν δεν αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει διπλές εκλογές για να κάψει την απλή αναλογική. Κι εκεί το ερώτημα είναι εάν θα ρισκάρει να στήσει διπλές κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ή θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές σε χρόνο που θα ευνοεί – δημοσκοπικά τουλάχιστον – την ΝΔ.

Εάν, ωστόσο, κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ τα βρουν στον εκλογικό νόμο τότε γίνεται εξαιρετικά ισχυρό και το σενάριο να ψηφίσουν από κοινού για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά, όπως έχει ήδη προτείνει η Φώφη Γεννηματά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων αφού αναθεωρηθεί το σύνταγμα, είτε να πάει στην λύση της δεύτερης θητείας Παυλόπουλου μπαίνοντας πλέον σε τροχιά συναίνεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα.