«Πολύ ικανοποιητική», χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την έγκριση από τους ηγέτες της ευρωζώνης της συμφωνίας για τη στήριξη προς την Ελλάδα, η οποία θεσπίζει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, με μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην εν λόγω συμφωνία κατέληξαν ελάχιστες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος Nikola Sarkozy και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, «οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν το κείμενο συμφωνίας για χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ελλάδα, χωρίς καμία αλλαγή στο προσχέδιο» πάνω στο οποίο είχαν συμφωνήσει Γαλλία-Γερμανία.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή θέση της, η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής. Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα, με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουν το ενιαίο νόμισμα. Κάναμε και κάνουμε αγώνα δρόμου μαζί με τον ελληνικό λαό, μαζί πείσαμε τους Ευρωπαίους ότι έχουν να κάνουν με Ελλάδα αξιόπιστη, με σχέδιο και στρατηγική».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μία ευρωπαϊκή απόφαση, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, που εγγυάται τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της γαλλο-γερμανικής πρότασης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Ωστόσο, η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής».
Η Αθήνα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια» που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το ύψος των επιτοκίων πάνω από το οποίο θα κιντείται θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός βοήθειας.
Ακόμη πιο σημαντική από την συμφωνία θεωρείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τα ενέχυρα(ελληνικά ομόλογα) που δέχεται η ίδια από τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση λύνει το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που είναι πλέον σε θέση να δώσουν δάνεια που τόσο πολύ χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν στην συμφωνία που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, το κείμενο της συμφωνίας καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».
Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.
Από την πλευρα της η Γαλλία κατάφερε να ξαναβάλει την Γερμανία σε μια λογική “ευρωπαικής οικογένειας” και όχι εγωιστικών συμπεριφορών, καθώς σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου σημείωσε πως πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα καλυφθεί από δάνεια χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ. «Αυτό το πακέτο θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης», πρόσθεσε.
Εν αναμονή της συμφωνίας για την παροχή βοήθειας, αλλά και μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Jean Claude Trichet, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες και μετά το τέλος του 2010, η διαφορά επιτοκίου (spread) των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στις 313 μονάδες. Στις 09:00 το πρωί, ώρα Ελλάδος, το spread ήταν στις 333 μονάδες βάσης ενώ στις 16:30 το απόγευμα, λίγο πριν τις δηλώσεις Σαρκοζί – Μέρκελ, διαμορφωνόταν στις 323 μ.β.
Κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ πρέπει να υποσχεθούν στην Ελλάδα ένα δάνειο ως έσχατη λύση εάν η ίδια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα χρέη της. «Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μιας διμερούς βοήθειας», τόνισε. «Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές», πρόσθεσε.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >