Έντονο υπήρξε κι αναμένεται να είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή το παρασκήνιο όσον αφορά την υιοθέτηση ενός μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.

Ads

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όποια και να είναι η απόφαση σήμερα στην ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της, ώστε να διασφαλιστεί ότι η οικονομία είναι βιώσιμη, σωστή και διαφανής και με ευημερία. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι σήμερα η πρόκληση είναι σημαντική για την ενίσχυση και την ισχυροποίηση της ευρωζώνης, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ και να προχωρήσουμε προς μια Ευρώπη με μεγαλύτερη ευημερία.

Αν και η Ευρώπη παραμένει διχασμένη ως προς το ελληνικό πρόβλημα, η χώρα μας φαίνεται πως θα εξασφαλίσει σήμερα το πολυπόθητο «ναι» στη βοήθεια, με σχεδόν βέβαιο να θεωρείται ότι οποιαδήποτε επικείμενη συμφωνία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους, ενώ στο βάθος παραμένει ορατή και η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Με τον γερμανογαλλικο άξονα να φέρεται να έχει καταλήξει στην πρόταση μικτής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόβλημα, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι συνήλθαν σήμερα, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, επιδιώκουν να πείσουν τους ηγέτες της ΕΕ να επεκτείνουν στις χώρες της ζώνης ευρώ τη δυνατότητα να λαμβάνουν ευρωπαϊκά δάνεια, κάτι που είναι αδύνατο σήμερα. «Έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη λύση την οποία θα προτείνουμε απόψε», στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Paul Rasmussen, στις Βρυξέλλες.

Ads

«Εδώ και μερικά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφεύγοντας τα υψηλά επιτόκια που συνδέονται με την κερδοσκοπία, χορηγεί ευρωπαϊκά δάνεια σε πολλές χώρες εκτός της ζώνης ευρώ, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία», εξήγησε ο Rasmussen, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού. «Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι ν΄αλλάξει ο κανονισμός γι’ αυτήν την κοινοτική διευκόλυνση που προορίζεται για τις χώρες εκτός ζώνης ευρώ ώστε να καλύπτει και τα μέλη της ζώνης ευρώ», τόνισε.

«Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη δυνατότητά της να χορηγεί δάνεια στην αγορά για χώρες όπως η Ελλάδα, ή και για άλλες» και «μπορώ να πω στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι αυτό δεν θα τους κοστίσει ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε ο Rasmussen.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, προσερχόμενος πριν από λίγη ώρα στο χώρο της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση σε σχέση με την ενδεχόμενη αρωγή προς την Ελλάδα. Ο Barosso ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή μέρα είναι συν τοις άλλοις σημαντική για την Ελλάδα γιατί είναι και ημέρα της εθνικής εορτής.

Χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, παρόλο που το θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, και παρότρυνε εκ νέου τις χώρες της ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί οικονομική βοήθεια. Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, δήλωνε ότι απαιτούνται άμεσες αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί «σοβαρή αναταραχή» για το ευρώ.

Μετά τις πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Βερολίνο και Παρίσι φέρονται να συμφωνήσαν τελικά την Τρίτη σε ένα μοντέλο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα προβλέπει βοήθεια από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εμπλοκή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στη συμφωνία για έναν μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, με τον όρο ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς στόχος είναι να καταστεί σαφές στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι κερδοσκοπικές διαθέσεις και επιθέσεις τους δεν θα αφεθούν ανεξέλεγκτες να οδηγήσουν σε χρεοκοπία μια χώρα της ευρωζώνης. Τηρώντας τη στάση αυτή εκτιμάται μάλιστα ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί διπλά, καθώς μια τέτοιας μορφής στήριξη θα οδηγήσει στην πτώση των επιτοκίων με τα οποία η χώρα δανείζεται.

Γερμανική απαίτηση είναι επίσης και η εμπλοκή του ΔΝΤ, σε περίπτωση που η Ελλάδα στο μέλλον φανεί αφερέγγυα και δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Πέραν όμως, του ΔΝΤ, η γαλλογερμανική συμφωνία προβλέπει και μία εθελοντική συμπληρωματική βοήθεια από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα με τη μορφή διμερών δανείων, τα οποία ωστόσο θα χορηγούνται με όρους ανάλογους αυτών της αγοράς.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε στο υπουργικό συμβούλιο της τελευταίας εβδομάδας ότι το σενάριο εμπλοκής του ΔΝΤ στη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος δεν αποκλείεται, ως απόρροια των «εσωτερικών αντιθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αναφερόρικά με το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων οικονομικών μετρων, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχουν υποστηρίξει ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, καθώς τα ήδη ανακοινωθέντα κινούνται στο πλαίσιο του ΔΝΤ, το οποίο είχε χαιρετίσει την επιβολή τους, χαρακτηρίζοντας τα «πολύ ισχυρά.

Σκληρή γλώσσα από Merkel στο παραπέντε της Συνόδου

Σκληρή φρασεολογία αναφερόμενη στη δημοσιονομική απειθαρχία της Ελλάδας χρησιμοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, λίγο πριν αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Η κ. Merkel δήλωσε επίσης αμετακίνητη στη θέση της για διμερή βοήθεια της Ελλάδας με παράλληλη εμπλοκή του ΔΝΤ, στη περίπτωση και μόνο που αυτό κριθεί απολύτως απαραίτητο.

«Καλός Ευρωπαίος δεν είναι αυτός που δρα γρήγορα αλλά εκείνος που τηρεί τις συμφωνίες», είπε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος, ξεκαθαρίζοντας θα υποστηρίξει «με όλες τις δυνάμεις της» τις θέσεις της και χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο το να γίνεται η Γερμανία αποδιοπομπαίος τράγος όταν έχει επενδύσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δίνει δουλειά σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους».

Κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ πρέπει να υποσχεθούν στην Ελλάδα ένα δάνειο ως έσχατη λύση εάν η ίδια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα χρέη της. «Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μιας διμερούς βοήθειας», τόνισε. «Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές», πρόσθεσε.

Αντίθετη στην στάση Merkel, δήλωσε η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών, η οποία έκανε λόγο για απομόνωση της Γερμανίας από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSE) Δανός Paul Rasmussen επέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες την επιμονή της Γερμανίας να επιβάλει μια συμμετοχή του ΔΝΤ σε οποιοδήποτε σχέδιο οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας. «Δε λέω ότι αυτό πρέπει να αποκλειστεί. Λέω μόνο ότι εάν η μοναδική απάντηση της Ευρώπης είναι να ζητηθεί η βοήθεια του ΔΝΤ τότε είμαστε πραγματικά κακοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όποια κι αν είναι η απόφαση σήμερα η νέα πορεία μας θα είναι μια θετική πορεία της Ελλάδας, είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική και δύσκολη για την Ευρώπη και η πρόκληση είναι μεγάλη, συνίσταται δε στο να δείξει διάθεση η Ενωση να στηρίξει την ευρωζώνη, το κοινό νόμισμα και την κοινή πορεία».

«Πιστεύω ότι τα μηνύματα θα είναι τέτοια, που θα δείξουν ότι όλοι οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος επανέλαβε στον πρωθυπουργό τις απόψεις της ΝΔ, όσον αφορά την ελληνική οικονομία και το μηχανισμό οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα – δηλαδή την αντίθεσή στο ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ- και του εξέφρασε την αλληλεγγύη του.

Την ίδια ώρα, την πρόθεση της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας José Luis Zapatero, φθάνοντας στη βελγική πρωτεύουσα για την σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας συνδυασμός ανάμεσα σ΄έναν μηχανισμό του ΔΝΤ και σε διμερή δάνεια», δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker.

Τα σενάρια για την εμπλοκή του ΔΝΤ

Τα σενάρια για το τι θα σημαίνει μια πιθανή εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία, παρολ’αυτά παραμένουν πολλά. Όπως αναλύει το Βήμα, η εμπλοκή του ΔΝΤ θα μπορούσε να φέρει:

1.Πλήρη αναδόμηση στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου και εντοπίζεται ανεξέλεγκτη σπατάλη πόρων.
2.Άρση της μονιμότητας, πλην του στενού δημοσίου τομέα.
3.Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 67.
4.Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Ίσως επιβιώσουν 2-3 κατηγορίες.
5.Πλήρη κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
6.Φορολόγηση των αγροτών.
7.Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ. (ισχυρίζονται ότι έτσι θα εμπεδωθεί φορολογική συνείδηση)
8.Απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
9.Επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.)
10.Περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (εισηγούνται 2 το πολύ τρία ταμεία)
11.Πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
12.Ριζική αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας και του τρόπου λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων.
13.Ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος παιδείας. Προτείνονται δίδακτρα στα πανεπιστήμια με κάποια πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.
14.Προτείνουν και άλλα («τεχνικής φύσεως») θέματα τα οποία θα συρρικνώσουν το δημόσιο και θα καταστείλουν τις δημόσιες δαπάνες.
15. Την απόλυση 230.000 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με κατάργηση θέσεων, ενοποίηση και συγχωνεύσεις οργανισμών, ΔΕΚΟ κ.λ.π.

Η Σύνοδος Κορυφής, που θα ξεκαθαρίσει το τι μέλει γενέσθαι, θα ξεκινήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος.