Νέα εσωτερικά προβλήματα φαίνεται ότι προκαλούνται για την κυβέρνηση καθώς 33 βουλευτές της ΝΔ ζητούν την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ads

Οι 33 βουλευτές αναφέρουν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «καίει» τα εξουθενωμένα εισοδήματα όλων των νοικοκυριών και ότι το λαθρεμπόριο του πετρελαίου δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τη διαδικασία καταβολής του επιδόματος θέρμανσης. 

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιώργος Κοντογιάννης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, Ανδρέας Κουτσούμπας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Κώστας Κλειτσιώτης, Τιμολέων Κοψαχείλης, Δημήτρης Χριστογιάννης, Χρήστος Κέλλας, Σάββας Αναστασιάδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Θόδωρος Καράογλου, Ασημίνα Σκόνδρα, Κώστας Κοντογεώργος, Ανδρέας Μαρίνος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Θανάσης Νταβλούρος, Χρήστος Δήμας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μαρία  Αντωνίου, Φωτεινή  Αραμπατζή, Φεβρωνία Πατριανάκου, Γιάννης Πασχαλίδης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Κόλλιας, Θύμιος Καρανάσιος, Στάθης Κωνσταντινίδης, Άννα Καραμανλή, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο αίτημα προς τον Γκίκα Χαρδούβελη είχαν θέσει και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησαν μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία ζητά να επανέλθει ο φόρος στα επίπεδα του 2011 υποστηρίζοντας ότι «το μέτρο στην ουσία δεν προσέφερε κάτι στην εθνική οικονομία ή στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων».
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια, θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή – ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.

Ads

Παράλληλα την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011-2012 ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, η οποία καθυστερεί να εφαρμόσει νομοθετικές διατάξεις με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους από το 2009, αν θέλει να επιβεβαιώσει την πολιτική της βούληση και να βάλει τέλος στην γάγγραινα της οικονομίας από το λαθρεμπόριο και τη νοθεία των καυσίμων.

Όπως επισημαίνεται, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης, επιβεβαιώνουν την αρχική θέση της ΠΟΠΕΚ για το λάθος της απόφασης αυτής, που κόστισε απώλεια δημοσίων εσόδων άνω των 750 εκατ. ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο 2012- 2013 και 2013- 2014, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση.