Για το ποσοστό της ανοσίας και τους εμβολιασμούς μίλησε στο Mega ο Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας.

Ads

«Το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο της Johnson and Johnson, το Sputnik και ένα από τα κινεζικά εμβόλια είναι ακριβώς η ίδια τεχνολογία. Ξέρουμε πόσα καλά είναι, τι επιπλοκές έχει και λόγω του ότι παρασκευάζεται εύκολα είναι ένα από αυτά που θα χρησιμοποιηθούν στον αναπτυσσόμενο κόσμο», τόνισε ο κ. Χρούσος ερωτηθείς για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την τιμή του εμβολίου σε σύγκριση με εκείνη του εμβολίου της Pfizer, απάντησε: «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ευκολότερο να το φτιάξει κανείς και κοστίζει λιγότερο. Η τεχνολογία είναι απλούστερη».

«Δεν μας επηρεάζει, αν έχουμε άλλα εμβόλια για να κάνουμε τη δουλειά μας. Εφόσον γίνονται τεράστιες αγορές από Pfizer και Moderna δεν θα έχουμε πρόβλημα. Θα υπάρχουν δόσεις για το AstraZeneca, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα μπορεί η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο», ξεκαθάρισε.

Ads

«Κάτι περίεργο γίνεται. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Όλα τα εμβόλια είναι εξαιρετικά με ελάχιστες παρενέργειες», τόνισε. Ερωτηθείς για το αν μπορούμε ως χώρα, να εφαρμόσουμε μια πολιτική στην οποία θα φέρουμε κάποια εμβόλια για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί πιο γρήγορα τόνισε ότι «εξαρτάται από εμάς, έχουμε άρνηση 40%. Είναι υψηλό το ποσοστό άρνησης εμβολιασμού στη χώρα μας».

Σχετικά με την μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 40 ετών σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ότι γίνεται για ψυχολογικούς λόγους. «Μιλάμε για απειροελάχιστους αριθμούς», τόνισε.

«Τα εμβόλια mRNA είναι τα μόνα που έχουμε δεδομένα από εγκυμοσύνες. Με Pfizer και Moderna και φαίνεται ότι λειτουργούν άριστα στις εγκυμοσύνες. Καλό είναι οι έγκυες να εμβολιαστούν με αυτά τα εμβόλια», σημείωσε αναφορικά στον εμβολιασμό σε γυναίκες μου κυοφορούν.

Ενώ ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε: «Μέχρι την ηλικία των 12 ετών υπάρχουν δεδομένα και είναι καλά. Όμως όσο νεώτερο είναι το παιδί, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσει  το παιδί. Για να χτίσουμε ανοσία πρέπει να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού. Να εμβολιαστούν οι μεγάλοι για να μη χρειαστεί να πάμε στα πολύ μικρά παιδιά. Προχωράμε καλά κι αν αυτοί που διστάζουν κάνουν το εμβόλιο θα έχουμε φτάσει αρχές Ιουλίου τον επιθυμητό στόχο».

Για τις γυναίκες που κάνουν ορμονοθεραπεία, ο καθηγητής συμβούλεψε να «πάνε με όποιο εμβόλιο βρουν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχουν δεδομένα για γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο αν χρειαστεί τρίτη δόση θα γίνει το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. «Μπορεί να μην χρειαστεί σε κανέναν, αν η ανοσία παραμείνει ένα χρόνο δεν θα χρειαστεί τρίτη δόση».