Για «κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας» κάνει λόγο μετά την αποπομπή του ο μέχρι προχθές πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Για μεθόδευση της απομάκρυνσης του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Χατζηθεοδοσίου κατηγορούν την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Ads

«Σήμερα συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου. Σχεδόν 6 μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου και την ομόφωνη εκλογή μου ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κάποια “πρόθυμα” μέλη της Διοικητικής Επιτροπής έθεσαν θέμα αντικατάστασης μου» λέει χαρακτηριστικά στη δήλωση της αποχώρησής του.

«Η κυβέρνηση έχει βάλει σε θέσεις “κλειδιά’ πρόσωπα που σιωπούν ή εκφράζονται με ύμνους γι’ αυτήν» δήλωσε και «Στο Κόκκινο», τονίζοντας πως η καθαίρεσή του έγινε «επειδή ενοχλούσε ο διεκδικητικός μου ρόλος» και επισήμανε τη σαφή εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης στην καρατόμηση του.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, που παραμένει πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, αποκάλυψε πως το προηγούμενο βράδυ της καρατόμησής του ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπρατάκος, συγκάλεσε στο γραφείο του σύσκεψη με τη συμμετοχή των επτά γαλάζιων επί συνόλου 11 μελών του ΔΣ της Ένωσης όπου και συνετάχθη το κείμενο με την απόφαση για την αντικατάστασή του. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι ο κ. Μπρατάκος «εκτελούσε αποφάσεις της κυβέρνησης».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηθεοδοσίου, είχε αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ τον Αύγουστο του 2021 με ομόφωνη απόφαση των διοικήσεων του επιμελητηρίων, ύστερα από τον θάνατο του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Σύμφωνα πάντως με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό της ΚΕΕΕ, το αίτημα αντικατάστασης του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου φαίνεται να έχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τις «γαλάζιες» καταβολές των επτά μελών που υπογράφουν την επιστολή και υπενθυμίζουν την έντονη κριτική που έχει ασκήσει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην κυβέρνηση για ελλιπή στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πληροφορίες θέλουν επίσης κάποιους στη ΝΔ να μην «είδαν» με καλό μάτι και τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την αντιμετώπιση του πληθωριστικού φαινομένου, που έχει δημιουργήσει ένα πλήθος προβλημάτων στις μικρομεσαίες – και όχι μόνο – επιχειρήσεις.

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης, ο οποίος υποσχέθηκε «δέσμευση στην καταβολή κατάλληλων προσπαθειών ώστε να προοδεύσει το επιχειρείν στην πατρίδα μας».

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Για «καθεστωτική νοοτροπία» και απόλυτη δυσανεξία στην κριτική απ΄όπου κι αν προέρχεται κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καταγγέλλει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φαίνεται ότι μεθοδεύει ακόμα και την αποπομπή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Χατζηθεοδοσίου».

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει δυσανεξία στην κριτική από όπου και αν αυτή προέρχεται», σχολιάζει ο Αλέξης Χαρίτσης και προσθέτει: «Είναι σύμπτωμα μιας αυταρχικής και ανασφαλούς κυβέρνησης που βλέπει να οξύνεται το κύμα οργής για την αντικοινωνική και αναποτελεσματική της πολιτική».

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης κάνει λόγο για «μεθοδευμένη προσπάθεια απομάκρυνσης του κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων», η οποία αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη συνεργασία και τη συνύπαρξη με τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές τάξεις.

Η δήλωση του Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει “ενοχλητικές” φωνές, δεν επιθυμεί ανθρώπους που διεκδικούν και έχουν ανεξάρτητη άποψη και θέση, δεν ανέχεται ανθρώπους που μπορούν με ενωτική διάθεση να υπερασπιστούν τον κλάδο τους, ο οποίος έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την πανδημική κρίση, την ακρίβεια και την κυβερνητική αδράνεια. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι οι επιμελητηριακοί θεσμοί πρέπει να δηλώνουν κομματική υποταγή, να συμφωνούν με την κυβέρνηση, να μη λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Η καθεστωτική αυτή νοοτροπία εκδηλώνεται πλέον απροκάλυπτα. Δεν κρύβεται».

Σημειώνει μάλιστα ότι «τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές, οι οποίες προφανώς τυγχάνουν και της έγκρισης – αν όχι της καθοδήγησης του Μεγάρου Μαξίμου – η Νέα Δημοκρατία πείθει όλο και λιγότερους ότι μπορεί να απευθύνεται στο χώρο του κέντρου».
«Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ. Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σήμερα συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου. Σχεδόν 6 μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου και την ομόφωνη εκλογή μου ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κάποια “πρόθυμα” μέλη της Διοικητικής Επιτροπής έθεσαν θέμα αντικατάστασης μου.

Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Επιμελητηριακού θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι όποιες αποφάσεις για δράσεις της ΚΕΕΕ είχαν ληφθεί ομόφωνα. Προφανώς οι δημόσιες παρεμβάσεις μου υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας, σε μία χρονική στιγμή που το επιχειρείν πλήττεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, κρίθηκαν ενοχλητικές. Κάποιοι θα προτιμούσαν αυτή την κρίσιμη ώρα η ΚΕΕΕ να μην εκφράζει τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των μελών τους και να παραμένει σε αφωνία.

Να μην είναι ακηδεμόνευτη, χωρίς συμμετοχή σε εξωθεσμικά και μικροπολιτικά τερτίπια, πάντα στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων. Ας μας εξηγήσει ο κ. Μπρατάκος τι ακριβώς συζητήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του ΕΒΕΑ μεταξύ του ιδίου, των 7 μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ που υπογράφουν την πρόταση για την αντικατάσταση μου, του Διευθυντή της ΚΕΕΕ και του νομικού της συμβούλου;

Από πότε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ασχολείται με τα εσωτερικά της ΚΕΕΕ; Μήπως πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση με στόχο την αντικατάσταση μου;  Ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά αν ήμουν περισσότερο “ήσυχος” και λιγότερο διεκδικητικός. Στη ζωή μου όμως ποτέ δεν είχα τέτοιου είδους διλήμματα. Πάντα επιδίωκα να είμαι χρήσιμος και όχι απαραίτητα ευχάριστος. Να μιλώ με πράξεις και όχι να αρκούμαι στις τυπικές υποχρεώσεις ενός “yes man”. Αυτό το ρόλο τον αφήνω για κάποιους άλλους.

Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ. Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών».