Αντιρρήσεις για την οργάνωση της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν προσκληθεί εννέα πρόσωπα, που σχετίζονται με το θέμα των παρακολουθήσεων, εξέφρασαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων.

Ads

Σημειώνεται πως στην Επιτροπή έχουν κληθεί τα εξής πρόσωπα:

  • Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  • Γρηγόριος Δημητριάδης, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,
  • Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,
  • Παναγιώτης Κοντολέων, τέως Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
  • Θεμιστοκλής Δεμίρης, διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
  • Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εισαγγελέας Εφετών Αθηνών,
  • Θεόδωρος Δραβίλλας, πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και
  • Ιωάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
  • Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργό Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης

Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει

«Η θεσμική εκτροπή που συνιστούν τόσο οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις όσο και η προσπάθεια συγκάλυψής τους συνεχίστηκε σήμερα με μία απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Στη διάσκεψη των Προέδρων μας ανακοινώθηκε η σαφής πρόθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε πλήρη αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Ads

Ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί για ακρόαση ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες συζήτησης, μία για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο της υποκλοπής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, το μεγάλο σκάνδαλο του Predator και μία για όλους τους άλλους των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μία διαδικασία μπάχαλο όπου εννέα άνθρωποι θα είναι εξ αρχής στην ίδια συνεδρίαση απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της Επιτροπής Θεσμών.

Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση.

Προβλήθηκε κατά τη γνώμη μας κυρίως για λόγους κυρίως αντιπερισπασμού και το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων. Εμείς είπαμε ότι προφανώς και πρέπει να τηρηθεί μυστικότητα στο βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά. Δε μπορεί όμως να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία ώστε με επιλεκτικές διαρροές να διαστρεβλώνει το τί ειπώθηκε.

Προτείναμε λοιπόν βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως. Σας λέω από την εμπειρία μου ότι τα μέχρι τώρα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών δεν περιλαμβάνουν παρόμοια θέματα εθνικού απορρήτου. Ακόμη και αυτή η πρότασή μας όμως απορρίφθηκε διότι δεν ενδιαφέρεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αλήθεια. Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή Επιτροπή θεσμών και ένα είναι σίγουρο. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει».

Λιακούλη: Η ομαδοποίηση οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε σε δήλωση της πως «το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλονίζει τη χώρα και δημιουργεί κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Εμείς ζητάμε να έρθουν όλα στο φως, θεσμικά. Αλλά τα θεσμικά όργανα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η λογική, αύριο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όσους προσέλθουν και να τους ακούσει όλους μαζί, οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας».

Καραθανασόπουλος: Απαιτείται πλήρης δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της Βουλής για τις παρακολουθήσεις

Σε δήλωση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως «τα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, σχετίζονται άμεσα με το λαό και τα δικαιώματα του. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ δε περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων». Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση, να υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων και των ερευνών, ενώ σε θέματα που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας να εξετάζεται κατά περίπτωση το απόρρητο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των κινητών τηλεφώνων κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Θεσμών και Διαφάνειας ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε πως αποτελεί ψευτοδίλημμα το αν θα προσέλθουν με τα κινητά τους ή όχι, «από τη στιγμή που απόρρητα έγγραφα γίνονται φέιγ βολάν και ζωντανές μεταδόσεις» και πρόσθεσε: «Αυτό που προστατεύει τον καθένα είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας, σε βάθος της υπόθεσης αυτής».