Σε εξέλιξη βρίσκονται τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της ΕΛΑΣ, ενόψει της ΔΕΘ, καθώς τιμώμενη χώρα φέτος είναι οι ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ads

Στον φετινό σχεδιασμό για τα μέτρα ασφαλείας συμμετείχαν εκπρόσωποι του FBI, ενώ στελέχη της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν δραστηριοποιηθεί ειδικές ομάδες της κρατικής ασφάλειας, στη Θεσσαλονίκη που ασχολούνται αποκλειστικά με τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών, ενώ σε επιφυλακή, για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία Βορείου Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των γενικών μέτρων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν εφέτος, από όλες τις διευθύνσεις (τάξης, ασφάλειας, τροχαίας), θα είναι 10% αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. 

Ads

Ωστόσο, τα επιτελεία έχουν καταρτίσει ειδικά σχέδια για την φρούρηση της έκθεσης, χώρων και κτιρίων και τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Για τον σχεδιασμό των μέτρων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Τα μέτρα είναι ήδη σε ισχύ και θα κλιμακωθούν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ενώ όλες τις ημέρες θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες.

Έχουν ήδη ελεγχθεί όλα τα ξενοδοχεία της πόλης, όπου θα διαμείνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ και οι δρόμοι του κέντρου θα αδειάζουν κατά τις μετακινήσεις τους.

Η ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων θα είναι διακριτική σε ότι αφορά τις πορείες λίγο πιο αυστηρή γύρω από τη ΔΕΘ και το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ από αέρος θα πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης.