Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες σε Χίο και Κω όπου τα μέτωπα φωτιάς που ξέσπασαν τη Δευτέρα (1/7) συνεχίζουν να μαίνονται.

Ads

Οι Αρχές προχώρησαν σε εκκένωση ξενοδοχείων ενώ έξι άτομα τραυματίστηκαν.

Συνολικά, εβδομήντα πυροσβέστες, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα, Ελευσίνα, Ρόδο πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες επιχειρούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα αποτρέποντας τη φωτιά να επεκταθεί στην Καρδάμαινα.

Παράλληλα τα ξημερώματα της Τρίτης (2/7) συνεδρίασε το Συντονιστικό υπό τον διοικητή της διοίκησης των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Δωδεκανήσου ενώ εθελοντές προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, χυμούς και νερά στους φιλοξενούμενους στους δημόσιους χώρους και καταλύματα.

Ads

Σε ξενοδοχεία κάτοικοι και τουρίστες από την Καρδάμαινα

Σε ξενοδοχεία στο Μαρμάρι, στο Στάδιο της Αντιμάχειας καθώς και σε σχολεία μεταφέρθηκαν με τουριστικά Λεωφορεία κάτοικοι και τουρίστες της Καρδάμαινας καθώς η φωτιά απειλεί τον οικισμό.

Μεγάλα ξενοδοχεία της Καρδάμαινας εκκενώθηκαν ενώ έφτασε από τη Ρόδο με το πλοίο της γραμμής κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δυο οχήματα και 12 άνδρες.

Χίος: Τραυματίστηκαν πυροσβέστες και εθελοντής

Στη Χίο το μέτωπο κινείται προς την παραλία της Ελίντας.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης 4 πυροσβέστες και ένας συνταξιούχος πυροσβέστης που συμμετείχε εθελοντικά τραυματίστηκαν. Φέρουν ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου.

Μάλιστα, οι αρχές στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών

Κρήτη: Διπλό μέτωπο στο Ηράκλειο

Επιπλέον, η φωτιά συνεχίζει να καίει και στο Ηράκλειο Κρήτης όπου εκκενωθεί ο οικισμός Κατωφύγι μετά την ειδοποίηση από το «112». Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας (1/7) σε αγροτική περιοχή του δήμου Βιάννου.

Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα με 16 πυροσβέστες αλλά και η ομάδες πυρόσβεσης από την πολιτική προστασία του δήμου, δύναμης 40 ατόμων.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης η φωτιά παρότι βρίσκεται κοντά στα σπίτια του χωριού έχει εκδηλωθεί μέσα σε ρεματιά ενώ το βραχώδες έδαφος δεν ευνοεί την εξάπλωση της.

Επιπλέον, τα ξημερώματα σε ρεματιά κοντά στο χωριό Γεράκι στους πρόποδες του όρους Δείκτη στο Ηράκλειο ξέσπασε φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση πλησίον του υπό κατασκευήν αεροδρομίου.

Στην περιοχή επιχειρεί ισχυρή πυροσβεστική δύναμη από 80 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες πυροπροστασίας από τα γύρω χωριά,ενώ ο δήμος Μίνωα – Πεδιάδος έχει αναπτύξει όλες τα υδροφόρα οχήματα που διαθέτει για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.

Με το πρώτο φως ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα δύο ελικόπτερα από τη βάση του Ηρακλείου.