Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στη Σταμάτα Αττικής, όπως δήλωσαν σε έκτακτη ενημέρωση οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς. Ωστόσο οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς, αλλά και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, εγκυμονούν κίνδυνο για αναζωπυρώσεις με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. 

Ads

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς ήταν ανάμεσα σε Διόνυσο και Ροδόπολη και έφτασε μέχρι και τη λεωφόρο Διονύσου. Οι φλόγες σε αρκετά σημεία πέρασαν μέσα από τις αυλές και τα σπίτια με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε κτίρια και οχήματα, κάποια εκ των οποίων, όπως φαίνεται και στα ντοκουμέντα, έχουν καεί ολοσχερώς. Επιλέον, περίπου 400 νοικοκυριά στη Ροδόπολη και τον Οικισμό Γαλήνη έχουν προβλήματα ηλετροδότησης. 

Οι περισσότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στη Ροδόπολη, τη Σταμάτα και τον Διόνυσο με τις περιουσίες να παραδίδονται στις φλόγες μέσα σε λίγη ώρα. Οι πυκνοί καπνοί εξαπλώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Αττικής, ενώ ένας ακόμη πνεύμονας του λεκανοπεδίου έγινε στάχτη. 

Πολίτες με λάστιχα στα χέρια προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους από τις φλόγες που συνέχιζαν ανεξέλεγκτες την πορεία τους. Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στα ΜΜΕ, έκαναν λόγο για ολιγωρία των αρχών που είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να κινηθεί ανεξέλεγκτα φτάνοντας στον οικιστικό ιστό, ενώ υπήρξαν και μαρτυρίες για δρόμους που δεν είχαν καθαριστεί από ξερόχορτα και κλαδιά.

Ads

Άλλοι πολίτες έκαναν λόγο για εμπρησμό με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ανακοινώνουν πως ήδη έχουν προσαχθεί τέσσερα άτομα και πως θα διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε πως και οι τέσσερις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος τους.

Τελικά το βράδυ έγινε γνωστό από τις αρχές πως για την φωτιά έχει συλληφθεί ένας μελισσοκόμος, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια. Ο ίδιος πάντως αν και παραδέχτηκε πως βρισκόταν στο σημείο, αρνείται πως ξεκίνησε την φωτιά.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στη Σταμάτα: Οι πρώτες εικόνες από το πύρινο μέτωπο

Χαρδαλιάς: Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση με πολλές ωστόσο ακόμα εστίες», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε την ενημέρωση λέγοντας ότι η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Νεκροταφείο της Σταμάτας και οι άνεμοι που έπνεαν ήταν 6 με τάση στα 7 μπορόφ.

Και πρόσθεσε: «Η φωτιά ήταν κινούμενη σε οικισμούς και κατοικίες. Εστάλησαν, δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους. Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, ενώ για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Beriev-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις». Τέλος σημείωσε ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός της πυροσβεστικής Στ. Κολοκούρης ενώ έχουν ήδη γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πολύ σύντομα θα υπάρξουν συμπεράσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχΐδης, δήλωσε ότι «άμεση και στοχευόμενη, ήταν η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διόνυσου- Σταμάτας». Όπως είπε στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός «ήμασταν όλοι εδώ… Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα».

Πρόσθεσε δε, ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα. «Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Τι ανέφεραν ο δήμαρχος Διονύσου και ο πρόεδρος της κοινότητας της Ροδόπολης

«Η εικόνα είναι καλύτερη στην περιοχή. Φοβόμαστε τις αναζωπυρώσεις. H πυροσβεστική πρέπει να παραμείνει στην περιοχή όλο το βράδυ» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ι. Καλαφατέλης, δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος ανέφερε πως ο ίδιος έχει δει τουλάχιστον τρία καμένα σπίτα και τέσσερα οχήματα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας της Ροδόπολης Βασίλης Κλεφτάκης, που σε δηλώσεις του νωρίτερα παρουσίασε τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή, ανέφερε πως τουλάχιστον «είκοσι σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί υλικές ζημιές» προσθέτοντας πως έχει εκκενωθεί όλος ο οικισμός της Ροδόπολης με τους κατοίκους να έχουν μεταφερθεί σε γήπεδα και καταστήματα της κοινότητας.

image

image