Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση μπαίνουν 1.047 φοροαπαλλαγές ελεύθερων επαγγελματιών.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο για διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι διάσπαρτες φορολογικές δαπάνες θα αναθεωρηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις θα δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές (όχι μόνο των ελευθέρων επαγγελματιών) ανέρχονται στα 12,88 δισ. ή στο 26,7% των φορολογικών εσόδων. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το προηγούμενο έτος ανήλθαν στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ, ενώ οι απαλλαγές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών απέφυγαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας και αρκέστηκαν να αναφέρουν ότι «διακηρυγμένος στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και με πολιτικές που οδηγούν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής σε σημαντική μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές του υπουργείου προχωρούν στο διαχωρισμό των φοροαπαλλαγών σε νόμιμες και παράνομες χωρίς να εξηγούν περισσότερα και καταλήγουν ότι «βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πράγμα που θα προχωρήσει γρήγορα και με πνεύμα δικαιοσύνης, δίνοντας τελικά τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών».

Ads

Ωστόσο, το δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει ότι κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως οι διάσπαρτες φορολογικές δαπάνες θα αναθεωρηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις θα δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές (όχι μόνο των ελευθέρων επαγγελματιών) ανέρχονται στα 12,88 δισ. ή στο 26,7% των φορολογικών εσόδων. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το προηγούμενο έτος ανήλθαν στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ, ενώ οι απαλλαγές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα θα είναι το επόμενο διάστημα να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές, ακόμη και των εκπτώσεων που απολαμβάνουν οι 676.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Εκτός από τις φοροαπαλλαγές που αφορούν τους επαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους και επιχειρήσεις, στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή απαλλάσσουν ολοκληρωτικά από τις φορολογικές υποχρεώσεις διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» απώτερος στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η καταγραφή ηλεκτρονικά όλων των φοροαπαλλαγών, έτσι ώστε να ελέγχονται ως προς το κόστος τους για τον προϋπολογισμό αλλά και το πόσους ακριβώς φορολογουμένους αφορούν.

Για παράδειγμα, σήμερα στο πλαίσιο τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ο εισαγωγικός συντελεστής 9% μειώνεται κατά 50% για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης εφόσον τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Παράλληλα, για πέντε χρόνια προβλέπονται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος (το οποίο είναι προς κατάργηση) και μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου. Αν και τα ανωτέρω μέτρα συμβάλουν στη στήριξη όσων

προχωρούν  στην έναρξη δραστηριότητας, από την άλλη πλευρά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δήλωση χαμηλών εισοδημάτων που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, με στόχο να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Σήμερα οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται σε 1.047, με δημοσιονομικό κόστος 12,88 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 οι φοροαπαλλαγές ανέρχονταν σε 967, με το κόστος τους να διαμορφώνεται στα 8,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε λίγα χρόνια αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ. Σε αυτές τις φοροαπαλλαγές συμπεριλαμβάνονται οι επιστρεπτέες προκαταβολές, η αποζημίωση ειδικού σκοπού κ.ά. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 οι φοροαπαλλαγές έφταναν τις 716, με τις απώλειες για τον προϋπολογισμό να ανέρχονται σε 3,041 δισ. ευρώ.