«Ο αγώνας για την ακύρωση της ευρωπαϊκής φασιστικής συγκέντρωσης της 1ης Νοέμβρη, είναι αγώνας ιστορικής σημασίας» δήλωσε η Αγγελική Βαλσαμάκη εκ μέρους του Αντιφασιστικού συντονισμού, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην πλατεία Νέου Ηρακλείου.

Ads

Οι ομιλητές διεμήνυσαν σε κάθε τόνο, πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία «κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες, αλλά αφήνει ανενόχλητους φασιστές χούλιγκαν να μπαίνουν στη χώρα και να δολοφονούν» και παρουσίασαν το αντιφασιστικό δίκτυο συμπαράστασης που ενδυναμώνεται για να πλαισιώσει την αντιφασιστική συναυλία της 28ης Οκτωβρίου αλλά και την κινητοποίηση της 1ης Νοεμβρίου. Σημαντική εξέλιξη ήταν και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νέου Ηρακλείου για τη μη πραγματοποίηση της φασιστικής φιέστας, γεγονός που ανάγκασε την παράταξη του Παναγιώταρου να ζητήσει άδεια από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο συναγερμός για το αντιφασιστικό κίνημα σήμανε, όταν ανακοινώθηκε από νεοναζιστικές ομάδες φασιστική φιέστα την 1η Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο για τα δέκα χρόνια από την εκτέλεση των Φουντούλη, Καπελώνη, με πανευρωπαϊκό μάλιστα κάλεσμα σε νεοναζιστικές ομάδες από την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Το κάλεσμα της ναζιστικής συγκέντρωσης έγινε από τις παρακρατικές οργανώσεις Propatria και Ιαχή, αλλά και από το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, με μια απλή επίσκεψη στο site της νεολαίας της ΧΑ, διαπιστώνει κανείς, πως έχουν ήδη ναυλώσει πούλμαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας για το φασιστικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Στην τοποθέτηση του ο κ. Γιαννόπουλος είπε πως υπάρχει ενημέρωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα κλείσει τα σύνορα στους φασίστες. «Αυτό σημαίνει ότι όντως έχουν κινητοποιηθεί, αλλά δεν εμπιστευόμαστε μια κυβέρνηση που άφησε ανενόχλητους κροάτες χούλιγκαν νεοναζί να μπουν και να δολοφονήσουν» πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ads

Το κάλεσμα για την αντιφασιστική συγκέντρωση στηρίζουν 25 συλλογικότητες, πολλά σωματεία φορείς και έχουμε έχουν σταλεί μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο, χαρακτηριστικό εκείνο των Ιρλανδών βουλευτών.

«Οι φασιστές αξιοποιούν το κύμα ανόδου Ακροδεξιάς σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, τώρα είναι για εμάς η στιγμή που το αντιφασιστικό κίνημα δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω» είπε η Αγγελική Βαλσαμάκη στη συνέντευξη τύπου που μετέδωσε το OMNIA tv.

H Βίκυ Βασιλάτου, πρόεδρος Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, θύμισε από τη μεριά της πως «Είναι σημαντική η 1η Νοεμβρίου και η 28η Οκτωβρίου ώστε να συμμετέχει ο λαός της περιοχής σε μια προσπάθεια να μπει τέλος σε αυτό που ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά. Είχαμε μαθητή που μαχαίρωσαν στο τέλος αντιφασιστικής συγκέντρωσης, είχαμε βανδαλισμούς σε σχολεία με σβάστιγκες και ζημιές. Το φασιστικό μπλοκ κάνει προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ζούμε τεράστια επίθεση στα δικαιώματα εργαζόμενων και νέων ανθρώπων. Το φασιστικό μπλοκ, αντί για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς θέλει να δηλητηριάζονται τα παιδιά με ιδέες σαν εκείνες που λένε ότι φταίει ο μετανάστης».

«Εδώ το κίνημα δέχτηκε επιθέσεις που οδήγησαν σε 4 τραυματισμούς» είπε ο Π. Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ. «Μέλος της Προπάτρια καταδικάστηκε. Από την άλλη, ο Κασιδιάρης πήρε άδεια και πήγε να κάνει φιέστα στο εφετείο,  όμως το αντιφασιστικό κίνημα δεν τον άφησε. Καλούμε εργαζόμενους και νεολαία, είμαστε στην καρδιά ενός κινήματος ώστε να μην πραγματοποιηθεί η φασιστική φιέστα. Η απόφαση του δήμου Ηρακλείου είναι δεδομένη. Αθήνα και Νέο Ηράκλειο είναι πόλεις αντιφασιστικές».

Ιρλανδοί ευρωβουλευτές προς Έλληνα πρέσβη: Να ακυρώσει η κυβέρνηση την εκδήλωση

Το γράμμα διαμαρτυρίας που έστειλαν ιρλανδοί βουλευτές του κόμματος People Before Profit στον έλληνα πρέσβη στο Δουβλίνο

Αγαπητέ πρέσβη Νικολάου,

Σας γράφουμε ως εκπρόσωποι του κόμματος People Before Profit.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι διοργανώνεται πανευρωπαϊκή συγκέντρωση νεοναζί στην Αθήνα, την 1η Νοεμβρίου. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή που, μεταξύ άλλων ακροδεξιών οργανώσεων, καλεί σε αυτή τη συγκέντρωση έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση και είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία τουλάχιστον δύο ανθρώπων και την απόπειρα δολοφονίας πολλών άλλων. Τον Αύγουστο, μια νεοναζιστική ομάδα οπαδών που συνδέεται με την Dinamo Zagreb δολοφόνησε έναν οπαδό της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ στην Αθήνα και τραυμάτισε αρκετούς άλλους. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι θα συμβεί αν επιτραπεί σε εκατοντάδες νεοναζί να περιφέρονται στην Αθήνα.

Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Δήμος του Νέου Ηρακλείου (όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση) θα πρέπει να ακυρώσουν την εκδήλωση αυτή πριν να είναι πολύ αργά. Αν αρνηθούν να το κάνουν, θα είναι υπεύθυνοι για τη βία που θα εξαπολύσουν οι φασίστες.

Σκοπεύουμε να θέσουμε το θέμα αυτό στη Βουλή.

Με εκτίμηση,

  • Paul Murphy TD
  • Richard Boyd Barrett TD
  • Gino Kenny TD
  • Bríd Smith TD
  • Gerry Carroll MLA

Αντιφασιστική Συναυλία

Το Σάββατο 28/10 στις 19:00, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά διοργανώνει αντιφασιστική συναυλία στο Νέο Ηράκλειο (Θεατράκι ΗΣΑΠ), την οποία στηρίζουν το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου του Νέου Ηρακλείου Αττικής και ο Σύλλογος Γονέων του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής,  καθώς και πλήθος συλλογικοτήτων και οργανώσεων του λαϊκού κινήματος.

Απέναντι στην προσπάθεια εδραίωσης φασιστικής παρουσίας στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, απέναντι στην απόπειρα διοργάνωσης της φασιστικής φιέστας την 1η Νοέμβρη, απαντάμε με πολύμορφη αντιφασιστική δράση. Από τις συσκέψεις τοπικών φορέων στο Νέο Ηράκλειο που δεν κατάφερε παρά την προσπάθειά της να σταματήσει η παρακρατική φασιστική Propatria, μοιράσματα και αφισοκολλήσεις στις γειτονιές , με αποκορύφωμα την μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στις 4μμ την 1η Νοέμβρη (Ηρακλείου 420). Σε αυτό το πλαίσιο, η διεξαγωγή αντιφασιστικής συναυλίας στο Νέο Ηράκλειο έχει ως στόχο να ενημερώσει τη γειτονιά αλλά και τον κόσμο της Αθήνας για την 1η Νοέμβρη, να γεμίσει με μουσική μια γειτονιά που πολλές φορές έχει γίνει στόχος φασιστικών επιθέσεων θρασύδειλων ομάδων απέναντι σε αγωνιστές/τριες και μαθητές σχολείων της περιοχής και βέβαια να καλέσει όλους και όλες να απαντήσουν με ένα ξεκάθαρο βροντερό όχι στον φασισμό. Μαζί με τους τοπικούς μαζικούς φορείς, μαζί με τους κατοίκους του Νέου Ηρακλείου, δίπλα σε κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι δε μπορούσε να αφήσουμε το τέρας του φασισμού να σηκώσει κεφάλι. Να φωνάξουμε ότι δεν είναι πουθενά καλοδεχούμενοι οι φασίστες,να παλέψουμε για ανοιχτές και ζωντανές γειτονιές

Η συναυλία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση. Στον χώρο θα βρίσκεται μπαρ, αλλά και ένα κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τη διοργάνωση της συναυλίας.

Ευχαριστούμε πολύ όλα τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες που στηρίζουν τη συναυλία αυτή και τον σκοπό της και που στέκονται μαζί μας στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στους φασίστες. Ειδικότερα ευχαριστούμε τις/τους:

  • Highjac
  • ΧΑΡΑ- Ladele
  • Θανάσιμος
  • Stolen Mic
  • Τσιμέντο
  • Thee Holy Strangers
  • Coyotte’s Arrow
  • Dustbowl
  • Dury Dava

Για ακόμη μια φορά το αντιφασιστικό κίνημα μαζί με σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς, τους καλλιτέχνες, θα είναι εδώ να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια των φασιστών να βγουν ξανά στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν δημόσιο χώρο.

Ούτε στο Ηράκλειο, ούτε πουθενά.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας- Πειραιά.