«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή, από τη διέλευση ανενόχλητων Κροατών νεοναζί και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, από την υποψηφιότητα του Κασιδιάρη για δήμαρχο Αθηνών και οι φασίστες σπεύδουν να οργανώσουν φασιστική φιέστα την 1η Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο για τα δέκα χρόνια από την εκτέλεση των Φουντούλη, Καπελώνη, απευθύνοντας και πανευρωπαϊκό κάλεσμα σε νεοναζιστικές ομάδες» όπως μας ενημερώνει η ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνα – Πειραιά. Ως απάντηση οργανώθηκε η Αντιφασιστική Συγκέντρωση, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, 16:00 Λεωφόρος Ηρακλείου 420.

Ads

Το κάλεσμα της ναζιστικής συγκέντρωσης έγινε από τις παρακρατικές οργανώσεις Propatria και Ιαχή, αλλά και από το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής. «Αυτό δείχνει πως οι φασίστες έχουν ως στόχο την ανασυγκρότηση τους στο δρόμο, την περαιτέρω δικτύωσή τους στην Ευρώπη, τη διεκδίκηση χώρου για τη ρητορεία τους. Μέσα σε μια συνθήκη ολοένα και αυξανόμενης φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων, μετατόπισης της ατζέντας όλο και πιο ακροδεξιά και μιας γενικευμένης κρίσης που οξύνεται από το 2020 και μετά, εγχώρια και διεθνώς, οι φασίστες επιδιώκουν να γίνουν ο εκφραστής της λαϊκής δυσαρέσκειας, εκείνη η αντισυστημική φωνή που είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις» σημειώνει η ανακοίνωση της συλλογικότητας.

Ποιοι είναι οι διοργανωτές της φασιστικής φιέστας

Propatria: Διασύνδεση με Χρυσή Αυγή

H Propatria δημιουργήθηκε το 2014, από εθνικιστές αθλητές πολεμικών τεχνών. «Γρήγορα ανέπτυξε σχέσεις με άλλες ακροδεξιές ομάδες που θεωρούνται φυτώρια νεοναζί όπως οι Greifvogel Wear (Γερμανία), White Rex (Ρωσία) και την Pride France (Γαλλία)» έλεγε ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ. Το 2016, την καλεί η ΧΑ να περιφρουρήσει το Στέκι Αστέγων στον Βοτανικό.

Ads

Έδωσαν συγχαρητήρια στους μαθητές της Σταυρούπολης που χαιρετούσαν ναζιστικά και πέταγαν μολότοφ. Η Εθνικιστική Νεολαία Πέλλας, οργάνωση συνδεδεμένη με τους Propatria, ανέβασε εκείνη την περίοδο μια ανατριχιαστική ανάρτηση στο instagram με τη φράση «Μήπως πρέπει να βγουν τα όπλα σιγά σιγά». Τότε, όπως μας ενημερώνουν ρεπορτάζ της περιόδου, άρχισαν οι αρχές να ερευνούν το ενδεχόμενο η Propatria να συντονίζει δίκτυο νεοναζιστικών ομάδων.

Σύμφωνα με τη «Χαρτογράφηση της ελληνικής Ακροδεξιάς» από τον Γιάννη Μπασκάκη και το «Σημείο για τη μελέτη της ελληνικής Ακροδεξιάς» πρόκειται για «μια σκληρή ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει ευθεία διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή και μέλη της φωτογραφίζονται με γνωστά στελέχη της μεγάλης μητρικής ναζιστικής οργάνωσης». «Οι ProPatria είναι από τις ομάδες που φροντίζουν να κινούνται αμιγώς στο σκοτάδι της παρανομίας και που προσπαθούν να καλύψουν το κενό των, αποσυρμένων λόγω της δίκης, Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής», συμπληρώνει, ενώ «μέλη των ProPatria ήταν ανάμεσα στους ναζί που σήκωσαν το 2018 στο ΟΑΚΑ τη σημαία του ‘μαύρου ήλιου’ (Schwarze Sonne), ενός από τα πιο σκοτεινά σύμβολα της ναζιστικής περιόδου».

Η Propatria έχει κατηγορηθεί τον Ιούνιο του 2021 για δολοφονική επίθεση 15 φασιστών κατά νεαρής φοιτήτριας, μέλους του ΚΚΕ στο Νέο Ηράκλειο.

Η διασύνδεση με εθνικιστικές και ναζιστικές ομάδες του εξωτερικού και η προσπάθεια ενδυνάμωσης ενός πανευρωπαϊκού δικτύου είναι γεγονός.

Από την ιστοσελίδα της οργάνωσης προκύπτουν τακτικές επαφές της Propatria με την εθνικοσοσιαλιστική ιστοσελίδα «Μαύρος Κρίνος», την πολωνική νεοναζιστική οργάνωση Szturm ,την ισπανική Deporte Patriota κα. Η ίδια οργάνωση διατηρεί δικό της κλαμπ πυγμαχίας με την ονομασία «Κρυπτεία».

Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα τους, μαθαίνει επίσης κανείς για την Πανευρωπαϊκή καμπάνια στήριξης του σερβικού κέντρου νεότητας στο Κόσοβο. Διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

«Ακολουθώντας τη καμπάνια να προωθήσουμε την Ευρωπαϊκή ενότητα μέσα από γκράφιτι-προσωπογραφίες, στην οποία εθνικιστικά γκρουπ από τη Ρουμανία, Ελλάδα, Σερβία, Ισπανία και Γαλλία ανταποκρίθηκαν θετικά, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτή τη καμπάνια με μια όπου θα βοηθήσει έμπρακτα κάποιους Ευρωπαίους που απειλούνται καθημερινά από αντιχριστιανικό εξευτελισμό και την απειλή της αφομοίωσης σε άλλη θρησκεία.

Μαζί με τους συναγωνιστές μας από τη προηγούμενη καμπάνια, αποφασίσαμε να προωθήσουμε μια σειρά προϊόντων με την ονομασία «Οι Ήρωες είναι ΑΘΑΝΑΤΟΙ». Σκοπός πώλησης αυτών των προϊόντων είναι η οικονομική υποστήριξη για ένα αληθινό πρότζεκτ, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει στο Κόσσοβο και στη Μετόχια. Έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την «Una Voce Nel Silenzio» (από την Ιταλία) για το δικό τους πρότζεκτ στο Velika Hoča (χωριό του Κοσσόβου) που υπάρχει Σερβική μειονότητα, στο οποίο φτιάχνουν ένα κέντρο για τη Σερβική νεολαία της περιοχής, με σκοπό την ανάπτυξη εθνικής συνείδησης ειδικά σε αυτή τη περιοχή όπου η μουσουλμανική απειλή είναι έντονη».

Η Propatria είναι μια από τις 16 ακροδεξιές ομάδες που χαρτογραφεί η έκθεση και η οποία μαζί με την «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση – ΕΣΑ» φέρονται να είχαν συμμετοχή στα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το «Μακεδονικό».

Ιαχή: Το «ιπποτικό πνεύμα των SS» και η «ναζιστοφοβική υστερία»

Η Ιαχή δεν αυτοπροσδιορίζεται ως αθλητική ομάδα όπως η Propatria. Δηλώνει «εθνικοσοσιαλιστική συλλογικότητα» , κάνει λόγο για «νεγροποίηση της Γαλλίας», μιλάει για το «ιπποτικό πνεύμα των SS» και τιμά ανοιχτά τον Μεταξά. Τα μέλη της όπως κι εκείνα της Propatria, διαφημίζουν δράσεις αλληλεγγύης. Η Propatria βρέθηκε στους πυρόπληκτους, η Ιαχή υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Εναντιώνεται στις νέες ταυτότητες, αναρτά πανό με συνθήματα όπως: «πατριώτες που στηρίζετε αντιφάδες, πηδήξτε από τώρα στις πηγάδες». Υποστήριξε δε τον κυνηγό κεφαλών του Έβρου με την παρακάτω ανάρτηση.

Σχολιάζοντας τη δολοφονία του οπαδού της AΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια μιλούν για «ναζιστοφοβική υστερία» και υπογραμμίζουν πως «Όταν ο χουλιγκανισμός έχει εθνικοσοσιαλιστικό (εντός ή εκτός εισαγωγικών) ιδεολογικό υπόβαθρο πρέπει να συνθλίβεται αμετάκλητα. Όταν όμως έχει αντιφασιστικό ή απολίτικο χαρακτήρα, τότε είναι Τρίτη.. Πετάμε ένα ευχολόγιο περί “συντεταγμένης πολιτείας” και η ζωή συνεχίζεται. Υγ: Δεν εξετάζουμε την οπαδική διάσταση του ζητήματος αλλά την αμιγώς πολιτική (στον βαθμό που μπορεί να υφίσταται)».

Το κάλεσμα για την Αντιφασιστική Συγκέντρωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση

ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

Αντιφασιστική Συγκέντρωση, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, 16:00 Λεωφόρος Ηρακλείου 420. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή, από τη διέλευση ανενόχλητων των Κροατών νεοναζί και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, την υποψηφιότητα του Κασιδιάρη για δήμαρχο Αθηνών και οι φασίστες σπεύδουν να οργανώσουν φασιστική φιέστα την 1η Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο για τα δέκα χρόνια από την εκτέλεση των Φουντούλη, Καπελώνη, απευθύνοντας και πανευρωπαϊκό κάλεσμα σε νεοναζιστικές ομάδες.

Το κάλεσμα από τις παρακρατικές οργανώσεις της Propatria και της Ιαχής, αλλά και από το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, δείχνει πως οι φασίστες έχουν ως στόχο την ανασυγκρότηση τους στο δρόμο, την περαιτέρω δικτύωσή τους στην Ευρώπη, την διεκδίκηση χώρου για τη ρητορεία τους. Μέσα σε μια συνθήκη ολοένα και αυξανόμενης φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων, μετατόπισης της ατζέντας όλο και πιο ακροδεξιά και μιας γενικευμένης κρίσης που οξύνεται από το 2020 και μετά, εγχώρια και διεθνώς, οι φασίστες επιδιώκουν να γίνουν ο εκφραστής της λαϊκής δυσαρέσκειας, εκείνη η αντισυστημική φωνή που είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις.

Ωστόσο, εμείς είμαστε εδώ για να θυμίζουμε πάντα τι είναι η Χρυσή Αυγή, τι είναι ο φασισμός. Ήμασταν και είμαστε εδώ για να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια εμφάνισης των νεο-ναζί στον δημόσιο χώρο. Δε θα τους επιτρέψουμε να υπάρξουν στα σχολεία, τις δουλειές, τις γειτονιές μας. Σε αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητο να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις, αντιφασιστικές συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, συνελεύσεις κατοίκων, ενώσεις γονέων, πολιτικές ομάδες και άλλοι μαζικοί φορείς. Για όλους αυτούς τους λόγους η 1η Νοέμβρη είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Η μέρα αυτή για τους φασίστες είναι μια ευκαιρία για μια δυναμική επανεμφάνιση στο δρόμο, ένα κρίσιμο για αυτούς βήμα στην ανασυγκρότηση που ήδη επιχειρούν. Η μέρα αυτή είναι για εμάς, μια μέρα που θα δείξουμε στους φασίστες ότι ο δρόμος ανήκει στο αντιφασιστικό κίνημα, μια μέρα που θα στείλουμε δυνατά και καθαρά το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα.Υψώνουμε τείχος στους φασίστες. Ακυρώνουμε τη φασιστική φιέστα της 1ης Νοέμβρη.

Δε θα αφήσουμε το Νέο Ηράκλειο να γίνει ορμητήριο μίσους. Καλούμε συγκέντρωση Τετάρτη, 1/11 στις 16:00 στην Λεωφόρο Ηρακλείου 420.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά