Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μαζική άνοδος των πολεμικών τεχνών και στην Ελλάδα. Θεωρητικά και εν πρώτοις ακούγεται θετικό, στο βαθμό που η άθληση συμβάλει στη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και του ότι οι χώροι γυμναστηρίων μπορούν να γίνουν χώροι κοινωνικοποίησης και ανάδειξης αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός και η άμιλλα. Στην πράξη ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως μας εξηγεί και ο Γιώργος Πιντέρης, δόκτωρ Ψυχολογίας και εκπαιδευτής καράτε. Η φιλοσοφία που συνοδεύει τις αρχαίες πολεμικές τέχνες, συχνά στις μέρες μας όχι απλώς απουσιάζει αλλά διαστρεβλώνεται και διδάσκεται μόνο ως μάθηση και τρόπος αυτοάμυνας στην καλύτερη ή άσκησης βίας στη χειρότερη, αναπαράγοντας ρατσιστικά στερεότυπα και αντιλήψεις μίσους.  Γι αυτό και υπάρχουν πλέον σχολές που έχουν ανεπίσημα μετατραπεί σε εκκολαπτήρια φασιστών, όπου νέοι στρατολογούνται σε ακροδεξιές οργανώσεις και νεοναζί τάγματα εφόδου.

Ads

Οι ακρoδεξιές ομάδες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν πολεμικές τέχνες και ειδικότερα  τα πιο βάρβαρα αθλήματα πολεμικών τεχνών, που είναι οι μικτές πολεμικές τέχνες ή «mixed martial arts»  (ΜΜΑ) για να αυξήσουν τα μέλη τους, να διαδώσουν την ιδεολογία τους και να πολεμήσουν τους εχθρούς τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Διαβάστε επίσης: Αλ. Νικολαΐδης: «Ο κόσμος να κάνει το καθήκον του απέναντι στον φασισμό!»

Τα μέλη τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διεισδύουν σε διαμαρτυρίες,  ασκούν βία καταπολεμώντας εκείνους που αντιτίθενται στην υπερεθνικιστική ιδεολογία τους, κρύβουν την ταυτότητά τους χρησιμοποιώντας κράνη και προστατευτικά γυαλιά και στη συνέχεια, δοξάζουν τη βία σε βίντεο προπαγάνδας που δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Γιατί οι ομάδες αυτές ακροδεξιών δημιουργούν κλαμπ πάλης και προωθούν το MMA; Η απάντηση έγκειται στην ακραία  βίαιη φύση του αθλήματος. Μάλιστα, αθλητές με συνδέσμους προς την άκρα δεξιά έχουν εμπλακεί σε μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες συναντήσεις του αθλήματος του κόσμου, όπως το Ultimate Fighting Championship (UFC) και το Strikeforce.για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Guardian ο αθλητής UFC, Donald Cerrone, όπως και ο Joe Brammer χρηματοδοτήθηκαν από τη Hoelzer Reich, μια βρετανική εταιρία ρούχων με σήμα τον αγκυλωτό σταυρό, γνωστή για την διάδοση εξτρεμιστικών συμβόλων. Η μάρκα απαγορεύτηκε από το UFC το 2009.

Ένα άλλο ενδιαφέρον ρεπορτάζ που έχει κάνει το Bloodyelbow το 2017 αναφέρεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο ακροδεξιές οργανώσεις εισήλθαν στον χώρο των μικτών πολεμικών τεχνών.  Αυτό έγινε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσω μίας μάρκας ρούχων που ξεκίνησε με βάση την Ρωσία ονόματι White Rex το 2008. H εταιρία προσέφερε μπλούζες, φούτερ, σορτς που «φιλοξενούσαν» ακροδεξιά σύμβολα. Άλλα t-shirt έφεραν σλόγκαν που αφορούσε την «δύναμη των λευκών» και των Ευρωπαίων κατά των υπολοίπων.

Η White Rex απευθύνεται σε λάτρεις των δημοφιλών αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο και το MMA. Η εταιρεία παράγει μπλούζες, παντελόνια, αθλητικά αξεσουάρ και άλλα αντικείμενα με επώνυμα φασιστικά και νεοναζιστικά σύμβολα αλλά έχει ξεπεράσει την πώληση αμφιλεγόμενων ειδών ένδυσης. Η οργάνωση, ενεργώντας με το πρόσχημα της προώθησης MMA, φέρεται να χρηματοδοτεί φασιστικές ομάδες με έσοδα από τις πωλήσεις τους.

Ο άνθρωπος πίσω από το White Rex είναι ο Denis Nikitin. Σύμφωνα με τον Guardian, xρησιμοποιεί τη δύναμη των πολεμικών τεχνών του, καθώς και ένα διεθνές δίκτυο θυγατρικών σε μέρη όπως η Γερμανία, η Ουκρανία και η Αγγλία, για να επεκτείνει την επιρροή του και να γίνει μια βασική φιγούρα στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά σκηνή. «Αν σκοτώσουμε έναν μετανάστη κάθε μέρα, αυτό είναι 365 μετανάστες σε ένα χρόνο», δήλωσε στον Guardian . «Αλλά δεκάδες χιλιάδες άλλοι θα έρθουν ούτως ή άλλως. Συνειδητοποίησα ότι αγωνιζόμαστε για τις συνέπειες, αλλά όχι για το βασικό λόγο. Τώρα λοιπόν αγωνιζόμαστε για νου, όχι στο δρόμο, αλλά στα κοινωνικά μέσα».

Ο Nikitin ήταν ένας από τους πρώτους που συνένωσε την υποκουλτούρα MMA με ακροδεξιές πολιτικές ιδεολογίες. Από το 2011 έως το 2015, η White Rex φιλοξένησε πολλά τουρνουά MMA. Μάλιστα πρόσφατα, συνεργάζεται με νεοναζιστικές ομάδες στις ΗΠΑ. Ο Bryan Schatz, ερευνητής δημοσιογράφος έγραψε για την τρομακτική άνοδο των κλαμπ Alt-Right Fight στις ΗΠΑ, παρατηρώντας μεταξύ άλλων, το πλήθος γυμναστηρίων που διαθέτουν ή ελέγχουν, όπως το Agogé, ένα λευκό εθνικιστικό γυμναστήριο πυγμαχίας που ιδρύθηκε από την Generation Identity, ένα γυμναστήριο για τους «πατριώτες».

Το 2011 έγινε και το πρώτο event από την εταιρία ονόματι Warrior Spirit. Σιγά- σιγά το promotion εξαπλώθηκε και έφτασε μέχρι την Ρώμη. Οι μαχητές που συμμετείχαν δεν ήταν απαραίτητο να υποστηρίζουν την ιδεολογία, όπως για παράδειγμα ο Alessio Di Chirico που σήμερα είναι αθλητής του UFC. Ένας επίσης από τους βασικούς μαχητές του promotion που προωθούσε τις ακροδεξιές ιδεολογίες ήταν ο Maxim Tesak.

H εταιρία ευδοκιμούσε σε συγκεκριμένες χώρες που είχαν μεγάλα ποσοστά ακροδεξιών, όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Ρωσία. Το τελευταίο event έγινε το 2015 στην Ρώμη. Η Daily Star αποκάλυψε πως η συγκεκριμένη εταιρία διατηρεί camp στην Ουαλία όπου εκπαιδεύει Άγγλους στις πολεμικές τέχνες.

Τον περασμένο Απρίλιο, θαυμαστές και οπαδοί του Αδόλφου Χίτλερ συγκεντρώθηκαν ανήμερα των γενεθλίων του στη γερμανική πόλη Όστριτζ στην Ανατολική Σαξονία, διοργανώνοντας το φεστιβάλ του Shield and Sword far-right. Η διήμερη εκδήλωση περιελάμβανε ακροδεξιά εμπορεύματα, συναυλίες heavy metal, πολιτικές ομιλίες και ένα τουρνουά MMA.

Οι μικτές πολεμικές τέχνες παρέχουν μια μοναδική πλατφόρμα στους υπερασπιστές της λευκής υπεροχής για να προωθήσουν την ιδεολογία τους και να προσελκύσουν νέα μέλη. Βλέπουν τα γυμναστήρια MMA ως εκπαιδευτικά μέσα για τους επερχόμενους αγώνες. Χρησιμοποιούν τη μυθολογία ου συνοδεύει τις πολεμικές τέχνες για να ρομαντικοποιήσουν την εθνικιστική τους θέρμη ενάντια σε μια κοινή απειλή.

Είναι πιθανόν ότι τα λευκο-εθνικιστικά γυμναστήρια θα συνεχίσουν να φυτρώνουν σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη στο άμεσο μέλλον. Η ικανότητά τους να λειτουργούν όχι μόνο ανοιχτά, αλλά και να δημιουργούν ένα παγκόσμιο δίκτυο βίαιων, καλά εκπαιδευμένων μαχητών, αποκαλύπτει την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δυτική κοινωνία.

Έξω οι νεοναζί από τα αθλήματα που αγαπάμε

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε αγώνες μαχητικών αθλημάτων, τους οποίους ανακοίνωσε μια μέρα πριν. Μάλιστα, συμμετείχαν και κάποιοι βουλευτές τους που προσπάθησαν να δείξουν την καλή τους σχέση με τα μαχητικά αθλήματα.

«Όπως και στο παρελθόν, είναι εμφανής η προσπάθεια στρατολόγησης κόσμου από το χώρο αυτών των αθλημάτων», παρατηρεί η ομάδα Kickboxing Micropolis και καλεί όλους τους αθλητικούς συλλόγους να κρατήσουν τα αθλήματα πολεμικών τεχνών «καθαρά» από ακροδεξιές νοοτροπίες.

«Ως μέρος του αντιφασιστικού κινήματος οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα αθλήματα που αγαπάμε και να μη δώσουμε σπιθαμή δράσης και συμμετοχής στους νεοναζί σε αυτά. Παράλληλα οφείλουμε να απαλλάξουμε τα μαχητικά αθλήματα από σεξιστικές και ματσό νοοτροπίες και να τους δώσουμε τις αξίες που τους αναλογούν. Της ισότητας, της αλληλοεκτίμησης, του αλληλοσεβασμού και της χαράς του παιχνιδιού. Αξίες που καμία σχέση δεν έχουν με τις μισαλλόδοξες νοοτροπίες της φυλετικής υπεροχής και της καθαρότητας του αίματος», είναι το μήνυμα της ομάδας Micropolis.

«H κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη, όσον αφορά το θέμα αυτό. Εδώ και πολλά χρόνια οι πολεμικές τέχνες στην Ελλάδα, για τον πολύ κόσμο, είναι συνυφασμένες με πατριωτικές ή φασιστικές λογικές. Αντίστοιχα, για πολλούς θεωρούταν “ανάρμοστο” για μια γυναίκα να ασχολείται με αυτές, δεδομένης της λογικής του “macho” που έβγαζαν οι “ειδικοί’ του είδους. Υπήρχε μια προσπάθεια διείσδυσης φασιστών σε πολλές σχολές, θεωρώντας την εκπαίδευσή τους σε αυτές ως αναπόσπαστο κομμάτι της λογικής τους να εμφανιστούν στο δρόμο. Αλλού πέτυχε η διείσδυση, αλλού όχι. Βασικός παράγοντας είναι το είδος της πολεμικής τέχνης και ο δάσκαλος/ιδιοκτήτης της εκάστοτε σχολής. Παραδοσιακές πολεμικές τέχνες έμειναν αλώβητες από αυτούς, ενώ άλλες πιο σύγχρονες, στρατιωτικοποιημένες ή αρκετά πρακτικές, έγιναν φυτώριό τους.  Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη όσο γίνονται προσπάθειες να εξαφανιστούν οι νεοναζί όχι μόνο από τις σχολές αλλά κυρίως κοινωνικά, και φυσικά στους δρόμους» υποστηρίζει ο Ηλίας Λάμπρου από τη Σχολή White Tiger Muay Thai Training Camp.

Δεν είναι λίγοι όμως οι αθλητές και αθλήτριες των πολεμικών τεχνών που πολεμούν το φασισμό. Μάλιστα ήδη από το 2014 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Πρώτο Διεθνές Αντιφασιστικό Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών.

«Καράτε σημαίνει…νους κενός από προκαταλήψεις»

O Γιώργος Πιντέρης είναι διδάκτωρ ψυχολογίας, έχει εκδώσει πολλά βιβλία, έχει διδάξει πολλά σεμινάρια εφαρμοσμένης ψυχολογίας σε διάφορους φορείς και παράλληλα από το 1968 μέχρι το 1980 υπήρξε εκπαιδευτής στο Kαράτε και ορισμένοι από τους μαθητές του είναι σήμερα προπονητές της εθνικής μας ομάδας. Tο 1968 ίδρυσε το WADO RYU KARATE στην Eλλάδα.

«Οι πολεμικές τέχνες είναι κι αυτές σαν το μαχαίρι, με το οποίο μπορείς να κόψεις το ψωμί, μπορείς και να σκοτώσεις» μας λέει κι εξηγεί: «Πράγματι τα τελευταία χρόνια νεοναζί και ακροδεξιοί χρησιμοποιούν τις πολεμικές τέχνες για να εκπαιδευτούν στην άσκηση βίας, αλλά γι αυτό δεν ευθύνονται οι πολεμικές τέχνες, όπως δεν ευθύνονται τα αυτοκίνητα όταν τα χρησιμοποιούν και σκοτώνουν κόσμο οι ισλαμοφασίστες. Οι πολεμικές τέχνες είναι δυστυχώς ένα φονικό εργαλείο στα δικά τους χέρια και μυαλά. Για παράδειγμα, η λέξη Καράτε σημαίνει «κενό χέρι» με την έννοια που έχει η λέξη «κενό» στο Zen. “Κενό” δεν θα πει “χέρι κενό από όπλα”, αλλά “κενό από προκαταλήψεις”. Στην ουσία είναι “νους κενός από προκαταλήψεις”. Είμαι μια πνευματική κατάσταση που την πετυχαίνεις κατά τη διάρκεια που γυμνάζεσαι.. και είναι απολύτως κόντρα με ρατσιστικές αντιλήψεις. Επίσης, μια από τις βασικές αρχές του Καράτε λέει Karate ni sentenashi. “Το Καράτε δεν επιτίθεται πρώτο”. Η αρχή αυτή πηγάζει από την προηγούμενη: Για να επιτεθείς πρώτος, θα πει ότι είσαι προκατειλημμένος. Γι’ αυτό και στις προπονήσεις ο δάσκαλος τονίζει συνέχεια στους μαθητές οι κινήσεις τους να έχουν αποφασιστικότητα και όχι θυμό. Ο θυμός δεν προσθέτει δύναμη. Η αρχή αυτή, δεν έχει τόσο φιλοσοφική, όσο πρακτική αξία. Πηγάζει από τις βασικές αρχές των πολεμικών τεχνών που αναφέρει ο Miyamoto Musashi στο “Βιβλίο των 5 κύκλων”».

Δεν υπάρχει δηλαδή σκοτεινή πλευρά στις πολεμικές τέχνες, την οποία αξιοποιούν δεόντως οι φασίστες;

«Υπάρχει.  Είναι κάποιες ιδέες και πρακτικές στο χώρο των Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών που μου έχουν καθίσει στο στομάχι. Εξηγώ αμέσως: Όσοι έχουμε ασχοληθεί με Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες γνωρίζουμε τη λέξη Bushido. Είναι ένας κώδικας τιμής που συνέταξαν κάποτε οι πολεμιστές (και σωματοφύλακες) της Ιαπωνικής ανωτέρας τάξης. Μιας και θαυμάζαμε τους μεγάλους δασκάλους του Τζούντο, του Καράτε, του Αϊκίντο και τους λοιπούς, θαυμάζαμε και το Bushido. “Ο κώδικας τιμής του πολεμιστή”, σκεφτόμασταν, “άρα, θα είναι κάτι καλό”.

Ας δούμε όμως ποιο είναι αυτό το “καλό”. Η βασικότερη αξία του Bushido είναι η Ιεραρχία και συνεπώς η τυφλή υποταγή στην εξουσία. Ο υπέρτατος αρχηγός είναι ο Αυτοκράτορας διότι είναι απευθείας απόγονος …του θεού ήλιου. Αμέσως από κάτω είναι, άλλες εποχές το παπαδαριό, κι άλλες οι στρατιωτικοί. Η σειρά λοιπόν πηγαίνει ως εξής: Αυτοκράτορας – Στρατιωτικοί – Παπαδαριό (ή αντίστροφα) – Βιομήχανοι – Πολιτικοί. Ο κώδικας τιμής που ονομάζεται Bushido έχει να κάνει με ισότιμους. Όμως, η βασική του αρχή είναι το χρέος για τυφλή υποταγή στους ανωτέρους. Μ’ άλλα λόγια, αφού αυτή είναι η ύψιστη αξία, το Bushido είναι μια συμφωνία των ισότιμων για υποταγή στους ανωτέρους – οι οποίοι καμιά φορά τους έβαζαν να σκοτωθούν μεταξύ τους …για ν’ αποδείξουν ότι είναι αφοσιωμένοι. Έχω δει Ιαπωνικές ταινίες εποχής, όπου οι φουκαράδες οι Samurai αλληλοσφαζόντουσαν ζητώντας συγγνώμη ο ένας από άλλον. Το Bushido θέλει τυφλή υπακοή στην εξουσία. Σου λέει, “βάλε τους Εβραίους στο φούρνο” κι εσύ τους βάζεις. Σου λέει, “σφάξε τους αμάχους” κι εσύ τους σφάζεις. Διότι η υπακοή στην εξουσία είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Οι γονείς τα τελευταία χρόνια στέλνουν μαζικά τα παιδιά στις πολεμικές τέχνες. Ενέχει αυτό κινδύνους ενίσχυσης της βίας; «Κάθε γονιός έχει τα δικά του κίνητρα, δεν μπορούμε να γενικεύσουμε. Αυτός που μέσω της υπεροχής δύναμης, θέλει να μου επιβάλει κάποια αξία που υπερβαίνει τη ζωή, δεν είναι αντίπαλος, αλλά εχθρός μου. Έτσι, ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Οι γονείς και οι δάσκαλοι που πιστεύουν κάτι τέτοιο, μεγαλώνουν αυριανούς Φασίστες και Νεοναζί».