Ως έναν «ενδιάμεσο σταθμό της διαδικασίας επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια διπλή εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα» περιέγραψε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τις καταιγιστικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις αποχωρήσεις των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Βούτση.

Ads

«Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι και σε επίπεδο ηγεσίας – εκλογή προέδρου- και στο επίπεδο της λειτουργίας του κόμματος, αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής απεύθυνσης του κόμματος στην κοινωνία, έπρεπε και πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές, άρα η αγωνία και η ανησυχία για την αρνητική τοποθέτηση των πολιτών και για το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε και έχει πολλά αποτυπώματα και στην εσωτερική ζωή και στην έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το πώς και γιατί πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ο κ Φάμελλος τονίζοντας πως και ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί αλλά εντός οργάνων.

Παράλληλα αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις –αποχώρηση των κυρίων Βούτση και Σκουρλέτη από το κόμμα- υπογράμμισε πως «η τοποθέτηση καθενός θα κριθεί στην τελική πολιτική διατύπωση στο Συνέδριο, δεν αντιστοιχούν στην αριστερή ηθική οι προσωπικές βολές. Υπήρξαν τοποθετήσεις με προσωπικά χαρακτηριστικά που αναιρούν την πολιτική βάση της οποιασδήποτε κριτικής που δικαιούται να κάνει κάποιο στέλεχος. Θα έπρεπε να προηγηθεί μια εξαντλητική συζήτηση στα όργανα».

Ads

«Προδηλωμένη πρόθεση και όχι παράκαμψη των οργάνων»

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα που ζήτησε ο κ. Κασσελάκης για τις διαγραφές είπε πως η πρόταση του θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, πως δεν αποτελεί παράκαμψη των οργάνων αλλά μια προδηλωμένη πρόθεση.

Επεσήμανε ωστόσο, πως έως τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα καθώς τίθεται ένα ερώτημα από τη στιγμή που υπάρχουν στελέχη που ήδη δηλώνουν την αποχώρηση τους από το κόμμα: «οπότε πώς να συζητήσεις για διαγραφή κάποιου που αποχωρεί».

Τέλος ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως η ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το προοδευτικό κέντρο, τη ριζοσπαστική και ευρωπαϊκή Αριστερά και όλο το δημοκρατικό κόσμο: «διευρύνεται το κοινό που πρέπει να απευθυνθούμε ως ένα ευρωπαϊκό οικολογικό αριστερό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίος για την κοινωνία αλλά παράλληλα υπάρχει ανάγκη για ευρύτερες συμμαχίες. Δεν είναι ανάγκη αυτό να γίνει με διάλυση κομματικών ορίων αλλά με ώσμωση και του κόσμου που βρίσκεται εκτός, με στόχο μια προοδευτική συμμαχία. Πρέπει να κλείσουμε τα εσωτερικά ώστε να δώσουμε στη συνέχεια τις προτάσεις μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.