Έναν χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη διαμόρφωση του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας στο πρότυπο του «Καλλικράτη», το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνθηκε στους εκλεγμένους φορείς της αυτοδιοίκησης, καλώντας τους σε έναν απολογισμό τού έως στιγμής έργου τους. 

Ads

Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων απάντησαν σε κοινό ερωτηματολόγιο, που αφορούσε την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στις νέες δομές, τους αναπτυξιακούς στόχους, που τέθηκαν, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των βασικών ζητημάτων, που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. 

Στις απαντήσεις των αυτοδιοικητικών κυριαρχεί, όπως ήταν αναμενόμενο, η «πρόκληση» της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Μέσα από το ίδιο πνεύμα διαμορφώνονται οι προτεραιότητες κάθε περιοχής ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της και παράλληλα διατυπώνονται τα βασικότερα προβλήματα προς επίλυση. 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τονίζει πως «μέσα στην παρούσα οικονομική και κοινωνική κρίση είναι ψευδαίσθηση να θεωρεί κανείς ότι μπορεί σοβαρά να συζητηθεί η ουσία, το περιεχόμενο και οι προοπτικές της μεταρρύθμισης και του Καλλικράτη».

Ads

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του «Καλλικράτη» οφείλονται στη γραφειοκρατία, στους περιορισμένους πόρους και στα αργά ανακλαστικά του πολιτικού συστήματος στην ανάγκη άμεσης επίλυσης καθημερινών προβλημάτων».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οικονομική, πολιτική και κοινωνική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, προτείνει ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης. 

«Τα αποτελέσματα, δυστυχώς, είναι μηδενικά. Ο “Καλλικράτης”, κατά τη γνώμη μου, απέτυχε και συμπαρέσυρε στην παρακμή και την πτώχευση τις περιφέρειες», υποστηρίζει.

Για τους αναπτυξιακούς στόχους λέει: «Στην περιφέρειά μας έχει υπερδιπλασιαστεί η ανεργία και εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητα να ανακόψουμε αυτή τη γάγγραινα της ελληνικής κοινωνίας, που έχει πάρει διαστάσεις απειλητικές».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Μεγάλη τομή για την αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη», ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και προσθέτει ότι υπάρχουν αγκυλώσεις «τις οποίες ξεπερνάμε καθημερινά, ώστε οι υπηρεσίες μας να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών».

Επισημαίνει, εξάλλου, ότι η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπο ανάπτυξης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση λέει ότι «το νοικοκύρεμα στα οικονομικά της περιφέρειας είναι συνολικό. Καταρχήν, έχουμε σημαντική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων με τη μεταφορά υπηρεσιών από κτίρια που ενοικιάζαμε σε ιδιόκτητα κτίρια και αυτό ήταν αποτέλεσμα της νέας κατάστασης, που έφερε ο Καλλικράτης. Βασικός επίσης στόχος είναι η αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, αλλά και των ανταγωνιστικών προγραμμάτων».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 
Αντιμέτωπος με προβλήματα στην εφαρμογή του Καλλικράτη σε επίπεδο περιφέρειας, υποστηρίζει ότι βρίσκεται ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου. Επισημαίνει ότι ο νόμος έχει κενά και ασάφειες στην εφαρμογή του, ενώ χαρακτηρίζει «γράμμα κενό» το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας. 

«Καταλήγουμε, σε ημερήσια βάση, να σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο στην επικοινωνία μας με τα υπουργεία και τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να κατανοήσουμε σε ποιον ανήκει η τάδε αρμοδιότητα, ενώ την ίδια στιγμή πιεζόμαστε ασφυκτικά από την κοινωνία να προωθήσουμε θέματα καθημερινότητας», δηλώνει.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Δεδομένου ότι σημαντικό τμήμα των έργων υποδομής στον τομέα της καθαριότητας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, έχουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες μας σε πλήρη ετοιμότητα για την υποδοχή, αξιολόγηση και ένταξη των προτάσεων, που υποβάλλουν οι δήμοι, με τους οποίους επιθυμούμε άριστη συνεργασία», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
«Η διοικητική μεταρρύθμιση, συμφωνούμε όλοι, ήταν αναγκαία και ίσως άργησε να προχωρήσει. Από την αρχή, όμως, είχε επισημανθεί ότι χωρίς ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και κυρίως χωρίς διαθέσιμους πόρους είναι δύσκολο να γίνει», τονίζει και προσθέτει: «Υπάρχουν αρμοδιότητες που δεν έχουν μεταφερθεί στις αιρετές περιφέρειες, παρότι προβλέπεται στον Νόμο και, το χειρότερο, υπάρχει μία εμφανής τάση να ενδυναμωθεί ο ρόλος των αποκεντρωμένων διοικήσεων, που στην ουσία, δείχνει μία “φοβία” που διακατέχει την κεντρική διοίκηση, είτε να εμπιστευτεί την αυτοδιοίκηση, είτε να “αποχωριστεί” τον παρεμβατικό της ρόλο». 

Ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει, ακόμη, ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στον οικονομικό τομέα. «Έχουμε τεράστιες περικοπές κονδυλίων στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυναμία κάλυψης ακόμη και των λειτουργικών μας εξόδων. Προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στη κάθετη μείωση των πόρων, κάνουμε “αιματηρές” οικονομίες, αντιμετωπίζοντας μόνο τις απαραίτητες υποχρεώσεις», τονίζει και προσθέτει: «Με το τοπίο να είναι “θολό”, το μέλλον να παραμένει άγνωστο και αβέβαιο, έχουμε επικεντρωθεί στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ». 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Οι δύσκολες εποχές απαιτούν συντονισμό, αποφασιστική διοίκηση και σχέδιο χωρίς καθυστερήσεις», δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. 

Επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος θεσμός που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τους οικονομικούς πόρους, οι οποίοι είναι σε δυσαρμονία με τις ανάγκες της περιφέρειας, το στελεχιακό δυναμικό και τις χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησης των έργων (από τη στιγμή της προκήρυξης του έργου, έως την πρώτη εκταμίευση, περνούν κατά μέσο όρο 615 ημέρες).

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, ο στόχος απορρόφησης κονδυλίων, που έχει τεθεί, βάσει Μνημονίου, για το 2011 σε επίπεδο περιφέρειας, είναι 40 εκ.ευρώ».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

«Η ιδέα της ισχυρής και ανεξάρτητης, από την κεντρική εξουσία, περιφερειακής αυτοδιοίκησης ήταν ένα όραμα για τους αυτοδιοικητικούς που θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά μέσα από τον Καλλικράτη. Δυστυχώς, ο αρχικά ελκυστικός, για την περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση των υπηρεσιών, Καλλικράτης, στη μέση μίας έντονης οικονομικής κρίσης, εκτυλίχθηκε σε ένα νέο μόρφωμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, γιατί οι αρμοδιότητες δεν συνοδεύτηκαν από τους ανάλογους πόρους».

Για τους αναπτυξιακούς στόχους ο κ. Γιαννακίδης χαρακτηρίζει το ΕΣΠΑ ως «εξαιρετικά σπουδαίο χρηματοδοτικό εργαλείο» και συμπληρώνει: «Είναι τύχη αγαθή το ότι οι συνεργάτες μας στη διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας έχουν καταφέρει ένα τεράστιο έργο εντάξεων και χρηματοδοτήσεων τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι σύντομα ορατά».

Αναφορικά με την επένδυση των χρυσωρυχείων στον Έβρο, εκφράζει την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι «η επένδυση αυτή απειλεί το μοντέλο βιώσιμης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης που έχουμε σχεδιάσει και το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και θα την τοποθετεί στο επίκεντρο της νέας γεωγραφίας και της νέας οικονομίας».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση επισημαίνει ότι «σε τούτη την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η αυτοδιοίκηση συνολικά οφείλει να λειτουργεί ως υπόδειγμα και παραδειγματικά για το σύνολο της κοινωνίας, ως θεσμός που είναι κοντύτερα στον πολίτη, που δοκιμάζεται».