Εύσημα αλλά και απαιτήσεις η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, της οποίας η αξιολόγηση διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας. Πέραν των αναφορών στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος γίνεται λόγος και για κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος, καθώς σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, ειδικότερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων».

Ads

Στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στη σωστή τροχιά.

Η θετική αυτή αποτίμηση αποτέλεσε τη βάση για την έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ από τα οποία τα 6,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι δύο υποδόσεις των 1 δισ. ευρώ η καθεμία θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν μεταξύ της τρόικα και των ελληνικών αρχών.
 
Ωστόσο, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι παραμένουν οι υψηλοί κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος.  Σύμφωνα με την Επιτροπή, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις ή ελλείψεις στην πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τη δημόσια διοίκηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη και κυρίως στην απασχόληση, την ενίσχυση της παραγωγικότητας αλλά και στη πορεία μείωσης του χρέους.
 
Επιπλέον, σημειώνεται ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις στη δημόσια διοίκηση και στην βελτίωση της συλλογής εσόδων μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω τις δημοσιονομικές επιδόσεις.
 
Παράλληλα, από την Κομισιόν κρίνεται κρίσιμο να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση η αποκατάσταση της πιστωτικής ικανότητας στον τραπεζικό τομέα έχει καθοριστικό ρόλο στη ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και στην προώθηση της απασχόλησης.
 
Προβλέψεις για ανάπτυξη 0,6%

Στην έκθεσή της,  252 σελίδων, η Επιτροπή αναφέρει ότι το 2014 θα πρέπει να αναμένεται ανάπτυξη 0,6%, η οποία το 2015 θα φτάσει το 2,9% και στο 3,7% το 2016. Όχημα της ανάπτυξης θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από τον Μάιο του 2010 στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα και βελτίωσαν την προσαρμογή της οικονομίας, σημειώνει η Κομισιόν.
 
Επιπλέον, προστίθεται ότι τα θετικά αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών αντανακλώνται στις ενισχυμένες εξαγωγές και στην αύξηση των επενδύσεων που παρατηρείται, ενώ αναφέρεται η ανταγωνιστικότητα συνεχίζει να βελτιώνεται με τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Γίνεται ακόμη λόγος για βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, κάτι που αντανακλάται από τη θετική εξέλιξη του δείκτη εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας, τα «σπρέντ» δανεισμού αλλά και από την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και το πρώτο τρίμηνο του 2014, με τα επιτόκια δανεισμού να κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα κάτω από το Μάιο του 2010.
 
Αναμένουν μείωση του χρέους το 2015
 
Σε ότι αφορά το χρέος, η Κομισιόν σημειώνει ότι λόγω της παρατεταμένης ύφεσης την περίοδο 2010-13 το χρέος αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του 177% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-14 ενώ αισθητή πτωτική πορεία αναμένεται από το 2015 καθώς η ανάπτυξη θα ενισχύεται και το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται. Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το χρέος αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 125% το 2020 και περίπου στο 112% το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.
 
Πάντως, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι προβλέψεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες επιδόσεις για το χρέος σε περίπτωση που ορισμένες πρωτοβουλίες στις αγορές που αφορούν τον τραπεζικό τομέα αποφέρουν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
 
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι στο ενδεχόμενο ενός αρνητικού σεναρίου τότε το χρέος θα μειωθεί αρχικά αλλά στη συνέχεια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Mε βάση πάντως το θετικό σενάριο η Επιτροπή εκτιμά ότι το χρέος θα φτάσει στο 110% το 2020.
Ολόκληρη η έκθεση

Ads
 

Ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις – ακόμη και του προγράμματος – σχολιάζει το Υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενο στην έκθεση της Κομισιόν. Μάλιστα, όπως σχολιάζει το ΥΠΟΙΚ για τις προβλέψεις ανάπτυξης «αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν ήδη ή γίνονται τώρα και οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Στην έκθεση, παρατηρεί το υπουργείο, δεν συμπεριλαμβάνονται οι «θετικές εξελίξεις στον τομέα της ρευστότητας, ούτε οι θετικές επιπτώσεις από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος». «Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια», τονίζει, τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η έκθεση της Κομισιόν αποδεικνύει την εμμονή της τρόικας στην άσκηση μίας πολιτικής που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό. «Τα κενά παραμένουν για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, υπάρχει κενό δύο δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ  το 2017, για τα οποία θα απαιτηθεί όχι μόνο η συνέχιση των έκτακτων μέτρων αλλά πιθανά και η λήψη νέων», σχολίασε ο βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε ό,τι αφορά το χρέος στην ανακοίνωση τονίζεται πως «σε σχέση με το  σημαντικότερο ζήτημα, τη βιωσιμότητα του χρέους, η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Εξακολουθούν, βέβαια, τρόικα και κυβέρνηση, να υιοθετούν την απολύτως παράλογη πρόβλεψη ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, έχοντας πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% από το 2016 και έπειτα, ενώ παράλληλα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ξεπερνά το 3%».