«Πραγματικά δεν έχω ιδέα αν οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σωστές ή όχι. Πάντως, με εκπλήσσει η βεβαιότητά της», δήλωσε για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι προφανές ότι έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η επιστροφή της είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «η ασάφεια μεγεθύνεται και μειώνεται η αξιοπιστία των κυβερνητικών ισχυρισμών από τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν πρόσφατα από αξιωματούχους της EUROSTAT και της Κομισιόν».

Ads

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε επίσης ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να έχει κάποιος «βέβαιη άποψη» για πλεόνασμα, δεδομένου ότι η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος του 2013, στις 23 Απριλίου.

Επισημαίνοντας την έκπληξή του ως προς τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι αν το πλεόνασμα είναι πράγματι τόσο υψηλό οι πάντες θα μείνουν ικανοποιημένοι. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι επιθυμία όλων είναι η αξιολόγηση να κλείσει πριν από τα μέσα Μαΐου, όταν λήγουν ελληνικά ομόλογα.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το Eurogroup η τρόικα θα επιστρέψει πολύ σύντομα στην Αθήνα. Πάντως, όπως ανέφερε, «υπάρχουν ακόμα μερικές πτυχές που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να προλάβουμε την προθεσμία ως το επόμενο Eurogroup της 10ης Μαρτίου».

Ads

Σχετικά με τις αποφάσεις που αναμένονται για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι όταν επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του προγράμματος, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν γνωρίζω πόσο θα διαρκέσει αυτή η συζήτηση, πάντως όλοι εργάζονται “καλή τη πίστει” και υπάρχει βούληση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο μέχρι τη λήξη του, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014 για την ΕΕ και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 για το ΔΝΤ.

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η λήξη ελληνικών ομολόγων τον Αύγουστο. «Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εργαστούμε στη διάρκεια των θερινών διακοπών για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων», ανέφερε.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ερωτηματικά είναι πολλά

Επί της ουσίας, το πρωτογενές πλεόνασμα «μοιάζει με “μαύρο κουτί” καθώς είναι αδύνατον αυτήν τη στιγμή να ελεγχθεί, διότι μένουν να γίνουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές (πχ φορολογικά έσοδα που εισπράττονται τους πρώτους μήνες του 2014)», τονίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα «η ασάφεια μεγεθύνεται και μειώνεται η αξιοπιστία των κυβερνητικών ισχυρισμών από τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν πρόσφατα από αξιωματούχους της EUROSTAT και της Κομισιόν».

Όπως αναφέρουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Σαμαρά καλεί τον ελληνικό λαό να ξεχάσει τις δυστυχίες του και να πανηγυρίσει για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μεγαλώνοντας μέρα με τη μέρα χάνει την όποια επαφή του με την πραγματικότητα της χώρας».

Σύμφωνα με τον  ΣΥΡΙΖΑ, «τα ερωτηματικά είναι πολλά, με το σημαντικότερο όλων να είναι το αν τελικά η κυβέρνηση εκπλήρωσε στην πραγματικότητα την υποχρέωσή της να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τους ιδιώτες, όπως δεσμευόταν για αυτό και έχοντας πάρει επιπλέον κονδύλια από το πρόγραμμα προκειμένου να το υλοποιήσει».

«Όμως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει» υπογραμμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βασίστηκε στη δυστυχία του ελληνικού λαού και στην ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να περιορίσει την ήττα στις ευρωεκλογές, προσπαθώντας να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελειώνει. «Όμως, τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει στην κατεύθυνση αυτή είναι το πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, κούρεμα, “όχι άλλα μέτρα”, “όχι άλλο δάνειο”. Όμως, όλα αυτά δεν είναι πραγματικά», αναφέρουν.

Δυστυχώς, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τον ελληνικό λαό σε σχέση με αυτά που έχει, ήδη, υπογράψει και εξακολουθεί να δηλώνει ότι θα τα τηρήσει. Κάτι τέτοιο, καταλήγει η ανάλυση, «δεν θα ήταν δυνατόν από τη στιγμή που η μόνη της επιχειρηματολογία έναντι των δανειστών είναι η απειλή της πτώσης της και ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ».