Με «άρωμα Δουβλίνου» ψηφίστηκε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης στο Ευρωκοινοβούλιο με 322 υπέρ, 266 κατά και 31 αποχές, απόφαση η οποία βάζει ουσιαστικά τέλος στο ατομικό δικαίωμα στο άσυλο και στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως είχαν εδραιωθεί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ads

Το σύμφωνο προβλέπει το σύστημα της «υποχρεωτικής αλληλεγγύης». Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης ορισμένου αριθμού αιτούντων άσυλο ή της καταβολής 20.000 ευρώ για κάθε αιτούντα που αρνούνται να μετεγκαταστήσουν στο έδαφός τους. Μέχρι σήμερα η εξέταση των αιτήσεων ασύλου ήταν υποχρεωτική για κάθε κράτος.

Οι  αιτούντες άσυλο θα κρατούνται σε εγκαταστάσεις στα σύνορα που θα δημιουργήσουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.  Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν αλλάζει η «αρχή του Δουβλίνου» η οποία λέει ότι η ευθύνη για αίτηση ασύλου ανήκει αρχικά στην πρώτη χώρα άφιξης.

Tο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση προβλέπει επίσης την επικαιροποίηση του κανονισμού Eurodac, δηλαδή της βάσης δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της Ε.Ε.  Πλέον η βάση δεδομένων θα καταμετρά τους αιτούντες και θα αποτρέπει το ίδιο άτομο από την υποβολή πολλαπλών αξιώσεων, ενώ το ηλικιακό όριο για την συγκέντρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων αλλάζει στα 6 έτη.

Ads

Επίσης, προβλέπεται κανονισμός ελέγχου ο οποίος περιλαμβάνει μια προκαταρκτική διαδικασία για την ταχεία εξέταση των αιτούντων άσυλο και της συλλογής βασικών πληροφοριών όπως η εθνικότητα, η ηλικία, τα δακτυλικά αποτυπώματα και η εικόνα του προσώπου.

Τέλος, περιέχεται και κανονισμός για «στιγμές κρίσης» οπου οι εθνικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων περιόδων εγγραφής και κράτησης και η Επιτροπή θα μπορεί να ζητά μεγαλύτερα ποσά από τον κανονισμό για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Ο κανονισμός αυτός δίνει στις χώρες τρεις επιλογές:

  • τη μετεγκατάσταση ορισμένου αριθμού αιτούντων άσυλο,
  • τη χρηματοδότηση για υποστήριξη των επιχειρήσεων και
  • πληρωμή 20.000 ευρώ για κάθε αιτούντα που αρνείται να μετεγκατασταθεί.

Σημειώνεται ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μεταξύ των Ευρωβουλευτών κάποιοι από τους οποίους απείχαν από τη διαδικασία, ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ακτιβιστές εισήλθαν στην αίθουσα ώστε να διαδηλώσουν κατά του νέου συμφώνου.

Κούλογλου: Δεν υπηρετεί ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα συμφέροντα της χώρας μας

Για ένα Σύμφωνο που «δεν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, ούτε τα συμφέροντα της χώρας μας» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Αριστερά, Στέλιος Κούλογλου σε δήλωση του.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «Σε ό,τι αφορά στο διεθνές δίκαιο, δημιουργούνται ειδικά στρατόπεδα στα οποία θα κρατούνται οι αιτούντες άσυλο. Το ατομικό δικαίωμα στο άσυλο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως είχαν εδραιωθεί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πλέον είναι παρελθόν.»

Και πρόσθεσε: «Η νοοτροπία οι “πρόσφυγες-σκουπίδια μακριά από την πόρτα μας”, που οδήγησε σε τραγωδίες όπως το ναυάγιο της Πύλου, τώρα επισημοποιείται».

Τέλος τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν τολμά να πει την αλήθεια και υποκλίνεται στους δεξιούς εξτρεμιστές και τους φασίστες της Ευρώπης. Η συντηρητική πλειοψηφία “κλέβει” την ατζέντα της ακροδεξιάς προσδοκώντας σε πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη αλλά πάντα τα πρωτότυπα και “γνήσια” προϊόντα επικρατούν ενώ οι “κλέφτες” τιμωρούνται…»

Διαβάστε επίσης: Κούλογλου για νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης / Δεν υπηρετεί ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα συμφέροντα της χώρας μας

Αρβανίτης: «Mαύρη μέρα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους κατατρεγμένους αυτής της γης»

Για «μαύρη μέρα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους κατατρεγμένους αυτής της γης» έκανε λόγο στη σχετική του ομιλία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  Κώστας Αρβανίτης που ήταν σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Αριστεράς, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία, θυσιασμένη στο βωμό της δεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής της Ευρώπης-φρούριο.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε πως το Νέο Σύμφωνο επιτρέπει στα Κράτη Μέλη, αντί της πραγματικής, υποχρεωτικής αλληλεγγύης με τη μορφή της ισότιμης μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, να επιλέγουν τη χρηματική «αλληλεγγύη», κάτι που αναπόφευκτα θα ρίξει όλο το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου, πράγμα που θα τις κάνει «αποθήκες ψυχών» και «Ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο», όπως είπε.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε πως «σήμερα η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χάθηκε, βυθίστηκε στον πάτο της Μεσογείου, μαζί με τις χιλιάδες ψυχές όσων αναζητούσαν την ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο».

Παπαδάκης: Ενταφιάζετε τη συνθήκη της Γενεύης καταργώντας την ατομική εξέταση ασύλου

Την έντονη αντίδραση του στο νέο Σύμφωνο εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης ο οποίος χαρακτήρισε το σύμφωνο «έκτρωμα». «Ονομάζετε “αντιμετώπιση κρίσεων” τις προληπτικές φυλακίσεις, το φακέλωμα, τη λήψη βιομετρικών κι από 6χρονα παιδιά, με νέους φράχτες, επαναπροωθήσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης, Frontex και την κοροϊδία των “εθελοντικών μετεγκαταστάσεων”».

Και πρόσθεσε ότι «έτσι θρέφετε κυκλώματα και νέα τραγικά ναυάγια, όπως αυτό σήμερα στη Χίο με τρία νεκρά κοριτσάκια. Κάνετε διαλογή βγάζοντας “τρομοκράτες” όσους δεν προορίζετε για κατά παραγγελία φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό στους ομίλους».

Τέλος, ανέφερε: «Ενταφιάζετε τη συνθήκη της Γενεύης καταργώντας την ατομική εξέταση ασύλου. Στέλνετε τους ξεριζωμένους πίσω στην κόλαση των ιμπεριαλιστικών πολέμων ή προς τρίτες χώρες-“αποθήκες ψυχών” της ΕΕ. Βαφτίζετε “εναλλακτική λύση εσωτερικής προστασίας” πχ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες-θύματα της γενοκτονίας του σύμμαχού σας Ισραήλ, να μετακινούνται από τη Γάζα …στη Δυτική Όχθη».