Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης με 322 υπέρ, 266 κατά και 31 αποχές, το οποίο βάζει ουσιαστικά τέλος στο ατομικό δικαίωμα στο άσυλο και στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως είχαν εδραιωθεί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ads

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μετά την ψηφοφορία προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, τo νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπηρετεί ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα συμφέροντα της χώρας μας.

Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να επιδιώξει δίκαιο καταμερισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ώστε να μην φορτωθούν όλο το βάρος οι χώρες υποδοχής. Αντίθετα το νέο Σύμφωνο βασίζεται σε ένα απάνθρωπο εμπόριο μεταξύ των χωρών υποδοχής όπως η Ελλάδα που θα χτίσει ειδικά κέντρα κράτησης και χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία που θα δέχονται κάποιους πρόσφυγες ή θα πληρώνουν “με το κεφάλι”. Η ελληνική κυβέρνηση αντί να επιδιώξει αλληλεγγύη, ανέλαβε το ρόλο του “χωροφύλακα”.
Σε ό,τι αφορά στο διεθνές δίκαιο, δημιουργούνται ειδικά στρατόπεδα στα οποία θα κρατούνται οι αιτούντες άσυλο. Το ατομικό δικαίωμα στο άσυλο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως είχαν εδραιωθεί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πλέον είναι παρελθόν. Η νοοτροπία οι “πρόσφυγες-σκουπίδια μακριά από την πόρτα μας”, που οδήγησε σε τραγωδίες όπως το ναυάγιο της Πύλου, τώρα επισημοποιείται.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα χρειάζονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τόσο για την ανακούφιση του δημογραφικού προβλήματος όσο και για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. Όμως η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν τολμά να πει την αλήθεια και υποκλίνεται στους δεξιούς εξτρεμιστές και τους φασίστες της Ευρώπης. Η συντηρητική πλειοψηφία “κλέβει” την ατζέντα της ακροδεξιάς προσδοκώντας σε πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη αλλά πάντα τα πρωτότυπα και “γνήσια” προϊόντα επικρατούν ενώ οι “κλέφτες” τιμωρούνται…»

Τι προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση:

  • Τα άτομα που αποβιβάζονται μετά από επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα δεν θα  μετεγκατασταθούν καν απευθείας, όπως είχε προτείνει η Επιτροπή.
  • Τα άτομα που μετακινήθηκαν παράτυπα σε άλλο κράτος μέλος θα αποστέλλονται πίσω στο πρώτο κράτος μέλος εισόδου μέσω μιας «ειδοποίησης ανάληψης»
  • Ο αποκαλούμενος μηχανισμός «αλληλεγγύης» θα ενεργοποιείται σε καταστάσεις «μεταναστευτικής πίεσης», αλλά τα συνεισφέροντα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μετεγκατάστασης αιτούντων, συνεισφορών σε είδος, οικονομικής αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη υπό μεταναστευτική πίεση ή τρίτες χώρες.
  • Ο ορισμός της οικογένειας εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένος και θα σημαίνει, για παράδειγμα, ότι εάν κάποιος έχει αδέρφια στην ΕΕ, δεν θα μπορεί να επανασυνδεθεί μαζί τους στα κράτη μέλη στην οποία βρίσκονται για να εξεταστεί εκεί η αίτησή τους για άσυλο.
  • Εισάγει για πρώτη φορά σε νομοθεσία για το άσυλο τα στοιχεία «διαχείριση μετανάστευσης» και «εξωτερίκευση», που την καθιστά πλέον αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής ασύλου και της αλληλεγγύης.