Τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, στην προσωπική τους ζωή αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση, βιώνουν όλο και περισσότεροι οι πολίτες της ΕΕ, με τους Έλληνες να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι.

Ads

Ειδικότερα, όσον αφορά την τρέχουσα συναισθηματική κατάσταση των πολιτών, οι Έλληνες δηλώνουν πως διακατέχονται κυρίως από αβεβαιότητα (65%), απογοήτευση (54%), θυμό (40%) και φόβο (36%), όντας αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχει κι ένα 28% που νιώθει ελπίδα, ωστόσο βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο (37%).

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την εταιρεία Kantar, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, από τις 16 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου. Έλαβαν μέρος 26.669 άτομα, ηλικίας 15 ετών και άνω. Οι συνεντεύξεις έγιναν τόσο διά ζώσης, όσο και από το διαδίκτυο, δεδομένων των περιορισμών που ίσχυαν λόγω της πανδημίας.

image

Ads

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο λοιπόν, το 41% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες (84%) ήταν ενήμεροι για αυτά τα μέτρα.

Υπάρχει ωστόσο ένας διχασμός μεταξύ των Ελλήνων, σχετικά με τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, αφού το 72% απάντησε ότι τα μέτρα ήταν κυρίως για την οικονομία, ενώ το 85% την υγεία.

Επιπλέον, καταγράφεται μια ιδιαίτερα φιλοευρωπαϊκή στάση, καθώς το 77% των Ελλήνων δηλώνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την υγεία, ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Μόλις ένα 21% των Ελλήνων διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Όσον αφορά όμως την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης, κατά την περίοδο της πανδημίας, το 61% των Ελλήνων δηλώνει δυσαρεστημένο.

Οικονομική κατάσταση

Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία έπληξε την οικονομική κατάσταση όλων των χωρών, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Το 50% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί το προσωπικό του εισόδημα, ενώ ένα 20% αναφέρει ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου. Το 43% δυσκολεύτηκε κατά καιρούς τον τελευταίο χρόνο να πληρώσει τους λογαριασμούς του, και ένα 28% δηλώνει ότι δυσκολεύτηκε όλο τον περασμένο χρόνο, ενώ το 29% σχεδόν καθόλου και καθόλου. Ωστόσο, σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες (30%), θεωρεί πως η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο.

image

Βέβαια, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (55%), θεωρούν πως τα περιοριστικά μέτρα είχαν περισσότερα οφέλη για την υγεία συγκριτικά με τη ζημιά που προκάλεσαν στην οικονομία.

Τομείς προτεραιότητας

Δεδομένων των παραπάνω, μπορεί το 64% των Ελλήνων να δηλώνει υπέρ της ΕΕ και το 35% κατά, αλλά σχεδόν 1 στους 2 (49%) δηλώνει ότι είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής».

Έτσι, σχετικά με το μέλλον και τα μέτρα στήριξης, το 44% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, αλλά και να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην οικονομία για βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη. Το 33% τονίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ το 23%, να ετοιμαστεί για παρόμοια κρίση στο μέλλον. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση για ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία (29%).

image

Όσον αφορά τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, και τους τομείς που πρέπει να δώσουν έμφαση, οι Έλληνες θεωρούν πως αυτοί πρέπει να είναι οι εξής : στήριξη της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας (67%), στήριξη της δημόσιας υγείας (60%), μέτρα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας (54%).

image

Ελλάδα και Δημοκρατία

Πάνω από τους μισούς Έλληνες που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση, υποστηρίζουν πως τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (64%). Επιπλέον, το 63%, απάντησε αρνητικά για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα, ενώ το 57% δηλώνει δυσαρεστημένο και από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.