Η γερμανική Βουλή ενέκρινε σήμερα το σχέδιο για την παροχή νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την έγκριση του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι το Eurogroup θα συστήσει ομάδα εργασίας, που θα αναλάβει να βρει συμβιβαστική λύση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τους όρους της βοήθειας ενώ ζήτησε από την Ελλάδα ευρείες μεταρρυθμίσεις, ως αντάλλαγμα για το νέο πακέτο. Παράλληλα, η Αυστρία διαμηνύει πως, αν το ΔΝΤ διακόψει τη βοήθειά του προς την Ελλάδα, τότε θα διακόψει τις πληρωμές και εκείνη.

Ads

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι σοβαρή και ότι ζήτησε σε αντάλλαγμα από την Ελλάδα να εφαρμόσει ευρείες μεταρρυθμίσεις.

«Για να βρούμε μία καλή λύση την οποία μπορεί να προσυπογράψει και η ΕΚΤ αποφασίσαμε με το Eurogroup για να συγκροτήσει ομάδα εργασίας η οποία θα αναλύσει τα περιθώρια μεταξύ της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών και των συνεπειών τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές», τόνισε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, καθώς όπως τόνισε μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας θα είχε καταστροφικές συνέπειες στις αγορές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, Μέρκελ και Σόιμπλε έχουν καταφέρει να πείσουν το μεγαλύτερο μέρος των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για την αναγκαιότητα νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και μιας ήπιας αναδιάρθρωσης με τη συμμετοχή ιδιωτών, αλλά και του ΔΝΤ.

Ads

Όπως δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπαρτλ, βουλευτής και μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών: «Είμαστε έτοιμοι για την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα. Η έκθεση της τρόικας δείχνει ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να συμπληρωθεί με επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ώστε να προχωρήσει και να λειτουργήσει στις αγορές».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρούντερλε, αναμένει -όπως δήλωσε- ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, τόσο σε γερμανικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημείωσε δε ότι «θα υπάρξει συμφωνία. Σήμερα στη Βουλή θα δώσουμε στην κυβέρνηση καθαρή εντολή για το πώς μπορεί να προχωρήσει. Αν η Ελλάδα εκτροχιαστεί προς μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, υπάρχουν κίνδυνοι που κανείς δεν μπορεί να σκεφθεί».

Ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τσάιτ», ανέφερε: «Οι Γερμανοί πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ποιο είναι το διακύβευμα. Η ευρωζώνη και ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη δοκιμασία, άνευ προηγουμένου, εξαιτίας σοβαρών πολιτικών παραλείψεων, καθώς και η γερμανική πολιτική είναι και αυτή συνυπεύθυνη για την εξέλιξη. Για παράδειγμα, λόγω της ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας». Οσο για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ο Κέλερ σημείωσε: «Χωρίς τις χώρες αυτές, η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη».

Από την πλευρά τους, Κόμμα των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι οι πιστωτές γνωρίζουν πως επωμίζονται ένα ρίσκο όταν δανείζουν σε υπερχρεωμένες χώρες. Μιλώντας στη γερμανική Βουλή, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Φριτς Κουν εμφανίστηκε ακόμη αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες περικοπής δαπανών της Ελλάδας αρχίζουν να αποδίδουν. «Μία αποτυχία της διάσωσης της Ελλάδας θα είχε σαν αποτέλεσμα μία πολύ μεγαλύτερη ζημία για την ίδια τη Γερμανία», επισήμανε.

Στο μεταξύ, σε συνομιλία που είχε μέσω Twitter, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και υποψήφια για τη θέση της γενικής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο μια ελληνικής χρεοκοπίας ως «πολύ επικίνδυνη και απρόβλεπτη λύση». Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, συμπληρώνοντας πως «Πρέπει να διατηρήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη και να επενδύσουμε σε μια βιώσιμη λύση».

Σταρκ: Δύσκολο να αποτραπεί πιστωτικό επεισόδιο αν συμμετέχουν ιδιώτες

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ τάχθηκε σήμερα κατά της απαίτησης της Γερμανίας να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας σ’ ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, καταγγέλλοντας τις «στείρες συζητήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θέμα χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους και όχι για οικονομικούς λόγους» από ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η ΕΚΤ αντιτίθεται στην υποχρεωτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα επειδή φοβάται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στη συνέχεια αποκομμένη από κάθε πηγή χρηματοδότησης και ότι αυτό θα βλάψει άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, πάλι, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξεταστεί η δυνατότητα αναμόρφωσης του ελληνικού χρέους, με τη συναίνεση των ιδιωτών πιστωτών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, σημειώνοντας ότι για την περίπτωση της Ελλάδας συζητείται κάτι ανάλογο με την πρωτοβουλία της Βιένης.

Σύμφωνα με τον Αλταφάζ, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους κατά τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να δεχτούν, εθελοντικά, να τα διατηρήσουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα «τεχνικά δύσκολο» εγχείρημα, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί «πιστωτικό επεισόδιο» από κάποιους παράγοντες της αγοράς και «αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε». Σε αυτή τη φάση, «οικοδομούνται γέφυρες μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των κρατών μελών της ευρωζώνης», ανέφερε.

Αυστρία: «Τέλος» στις πληρωμές αν διακοπεί η βοήθεια του ΔΝΤ

Μόνο αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, θα συνεχίσει και η Αυστρία τις πληρωμές για το δάνειο στη χώρα, υπογράμμισε σήμερα η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. «Αν το ΔΝΤ σταματήσει να βοηθά την Ελλάδα, επειδή πιστεύει ότι δεν είναι επαρκής η πρόοδος που έγινε από τη χώρα, τότε και η Αυστρία δεν θα πληρώσει άλλο», δήλωσε η κ. Φέκτερ στο αυστριακό περιοδικό Format. Τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας ή διαγραφής χρέους.

Διαβάστε σχετικά: