«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ελεύθερη έκφραση και τη δημοκρατία και όχι να δικαιώνει με τις πράξεις της αυτές τις πρακτικές του μεσαίωνα» λέει στο tvxs η καθηγήτρια και σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτριος Νατσιός, στην Εθνική Πινακοθήκη και η οποία αφορά μεταξύ άλλων και δικό της έργο.

Ads

«H εξέλιξη των πραγμάτων με βανδαλισμούς έργων από φανατικούς με λυπεί και με θυμώνει. Το κράτος δεν μπορεί να διαφυλάξει τη στοιχειώδη ελευθερία του καλλιτέχνη. Αν μέσα στην Εθνική Πινακοθήκη δεν μπορούν να είναι προστατευμένα τα έργα μας, που θα είναι;

Σε σχέση με τον τρόπο που προβάλλεται όλο αυτό μέσα από τα ΜΜΕ, σας λέω πως ήταν ένα έργο μου και το παρουσιάζουν αποσπασματικά περνώντας λάθος μηνύματα. Ακόμα κι αν ένα έργο είναι προκλητικό στα μάτια τους, δεν έχουν δικαίωμα ούτε να το βανδαλίζουν οι φανατικοί, ούτε να το τεμαχίζουν τα ΜΜΕ.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική στιγμή που η κοινωνία δονείται και διεκδικεί δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Ads

Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ελεύθερη έκφραση και τη δημοκρατία και όχι να δικαιώνει με τις πράξεις της αυτές τις πρακτικές του μεσαίωνα» λέει στο tvxs η Εύα Στεφανή.

Όταν την στοχοποιούσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Να σημειώσουμε πως είναι η τρίτη φορά που η καλλιτέχνιδα πέφτει θύμα λογοκρισίας με πιο χαρακτηριστική εκείνη που συνοδεύτηκε με τη στοχοποίηση της από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Τον Μάιο του 2007 η αστυνομία, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, κατάσχεσε το έργο της Εύας Στεφανή «Εθνικός ύμνος» από την Art Athina και συνέλαβε τον γενικό διευθυντή της, Μιχάλη Αργυρού, για «παράβαση του νόμου περί ασέμνων».

Ηταν ένα σύντομο βίντεο στο οποίο ακουγόταν από κάποια παλιά, φθαρμένη ηχογράφηση ο ελληνικός εθνικός ύμνος ενώ προβαλλόταν γυμνό. Μάλιστα υπήρχε σήμανση ότι το περιεχόμενο είναι ακατάλληλο για άτομα κάτω των 18 ετών. «Η ανώνυμη καταγγελία αποδόθηκε σε κάποιον πολιτευτή του ΛΑΟΣ, αν και από την τηλεόραση ο Αδωνις Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του κόμματος διεκδίκησε τα εύσημα.

Η κατάσχεση του έργου συνάντησε πρωτοφανή κινητοποίηση και υποστήριξη από τον καλλιτεχνικό χώρο και το έργο παρουσιάστηκε τελικά στην The Breeder.