Ως χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» χαρακτήρισε το Κατάρ η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, την ώρα που ακόμη και οι πιο συντηρητικές αποτιμήσεις για τον εργατικό φόρο αίματος στην κατασκευή των γηπέδων του Μουντιάλ, κάνουν λόγο για χιλιάδες νεκρούς.

Ads

Μάλιστα η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο των επαίνων της για το Κατάρ επικαλέστηκε και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), παραβλέποντας πως αυτός έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο» είπε στην ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο η Εύα Καϊλή.

► Διαβάστε επίσης:

«Το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» συνέχισε η ευρωβουλευτής, επικαλούμενη μάλιστα τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) επειδή η αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, το σύγχρονο δουλεμπόριο βάσει του οποίου οι εταιρείες του Κατάρ επιχορηγούσαν ξένους εργάτες για να έρθουν στη χώρα, τους έθεταν υπό την «κηδεμονία» τους  και στη συνέχεια τους εμπόδιζαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους.

Ads

«Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο» λέει για τους Καταριανούς η Εύα Καϊλή.

«Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί» συνεχίζει.

Για να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα λεγόμενά της, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ μπλέκει ακόμη και τους χιλιάδες θανάτους προσφύγων και μεταναστών «διότι έχουν αποτύχει οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη» για να συμπληρώσει: «Μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας. Αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για επιπλήξεις με στόχο την φτηνή προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας. Τους σεβόμαστε και χωρίς το φυσικό αέριο».

«Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον» καταλήγει η Εύα Καΐλή.